• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Kociołek Panoramiksa----Robimy Wino Z Dzikiej Róży

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Witam dzisiejszego dnia będziemy robić winko z dzikiej róży a konkretnie jej owoców.
[FONT=&quot]Chociaż owoce dzikiej róży wyglądają niepozornie i na pierwszy rzut oka może się wydawać, że wina raczej z tego się nie zrobi, to mimo wszystko powstały trunek bardzo ceniony jest wśród domowych winiarzy. Wina te posiadają różne smaki i kolory, w zależności z jakich owoców zostały zrobione.

[/FONT]
[FONT=&quot]Przepis ten jest na 10L wina, poniżej zamieszczam listę produktów oraz ich ilość które będą nam potrzebne.
[/FONT]
-Owoce Dzikiej Róży (3,5kg )
-Cukier (3kg)
-Woda ( 8l )
-Kwasek Cytrynowy (10G)
Drożdże (pół kostki)



[FONT=&quot]Owoce dzikiej róży są dość uciążliwe w obróbce, nie mówiąc o zrywaniu ich z kolczastych krzewów. Uzyskanie około 3kg owoców w przypadku Caniny może potrwać nawet godzinę lub dwie (Potwierdzam I rączki są troszkę podrapane), jeżeli wybierzemy Rugowe, zrywanie zajmie nam o połowę mniej. Owoce należ wcześniej przemrozić (np. 1-2 dni w zamrażalce), chyba że wcześniej przemarzły już na krzewach. Następnie dokładnie umyć, usunąć ogonki i resztki kwiatów (to czarne na końcu owoców). Kolejnym krokiem jest zmiażdżenie ich lub delikatne rozdrobnienie w mikserze (nie ma powstać sieczka tylko pokrojone kawałki). Miazgę zalać wrzątkiem (3 litry) i dobrze wymieszać. W międzyczasie z reszty wody można przygotować syrop cukrowy, w przypadku win mocnych cukier i wodę należy podzielić na porcje, według ogólnie przyjętych zasad. Po ostygnięciu dodać zaczyn drożdżowy, kwasek cytrynowy i pożywkę. Fermentować w miazdze około 2-3 tygodni, następnie odcedzić wino od resztek owoców, przelewając przez duże sito. W przypadku win mocnych, drugą porcje cukru dodajemy po 4-5 dniach.



[/FONT]
[FONT=&quot]Po około 1,5 miesiąca od nastawienia, wino należy zlać znad osadu. Kolejne obciągi należy dokonywać w 2-3 tygodniowych odstępach aż do całkowitego wyklarowania. Po upływie 6 miesięcy wino powinno być krystalicznie czyste i po dosłodzeniu gotowe do picia.



[/FONT]
[FONT=&quot]Ten sam przepis można wykorzystać robiąc wino z suszonych owoców dzikiej róży. W takim przypadku należy ilość potrzebnych owoców podzielić przez dwa (np. dla wina 18% będzie to 1,5kg).


[/FONT]
[FONT=&quot]Z owoców z pierwszego nastawu można z dodatkiem rodzynek (20-40dkg na 10 litrów wina) zrobić jeszcze jedno wino. Nie będzie ono posiadało takiego bukietu ani ekstraktywności jak pierwszy nastaw, dlatego też zaleca się nastawienie winna lekkiego. Cały proces wygląda tak samo, należy tylko pamiętać o rozdrobnieniu rodzynek. [/FONT][FONT=&quot][/FONT]:jaraczz:


Owoce:


Cukier Drożdże i Kwasek cytrynowy:



Pozdrawiam następny up. za około 3 tygodnie.
 

Gwalbert

#neverendingstory
Rejestracja
Lip 23, 2017
Postów
1,636
Buchów
3,871
Odznaki
2
Yo. Bardzo ciekawy przepis. Wina z dzikiej róży jeszcze nie piłem, więc jak w przyszłości nawiną się dzikie róże to na pewno zrobię. Przepis wiem gdzie szukać ;)
Ty nie używasz drożdży winiarskich?
Będę zaglądał z ciekawością.
pozdro
:flower:
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Nie nie używam winiarskich.
Mam wujka co robi wina można powiedzieć ze wszystkiego co się da.
Mówił , że winiarskie drożdże są gorsze zmieniają smak, wiadomo to są jakieś tam turbo drożdże czyli bardziej chemiczne.
Zapraszam zobaczymy co z tego wyjdzie. Sam jestem ciekaw czytałem , żę to winko jest zdrowe bardzo dla tego postanowiłem zrobić.
Jakoś trzeba sobie radzić w zimę jak brak świeżych owoców. :jaraczz:
 

geraldzik

Well-known member
Rejestracja
Sie 17, 2016
Postów
1,061
Buchów
2
spoko przepis tym bardziej ze ma 2 jebitne krzewy dzikiej rozy
dzieki
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
spoko przepis tym bardziej ze ma 2 jebitne krzewy dzikiej rozy
dzieki

:harvest:
Niema na co czekać. Rwij puki nie opadły!
Na prawdę winko dobre i do tego bardzo zdrowe.
Każdemu się może udać i gorsze i lepsze.
 

geraldzik

Well-known member
Rejestracja
Sie 17, 2016
Postów
1,061
Buchów
2
dopiero z roboty wrocilem ale jutro jak zrobi sie jasno ide lookac co z nimi sie dzieje :D
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Jak będziesz sprawdzał powinny być takie miękkie.
Jak nie będę to pozrywaj i wsadz do zamrażalnika i przemroz z dwa dni i będą okej.
A jeszcze przed tym procesem oczyść że wszystkich ogonkow i tych czarnych śmieci.
Życzę powodzenia z tym na prawdę trzeba poświęcić troszkę czasu i uzbroić się w cierpliwość.
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
A więc wygląda to tak.
Po pierwszym odlaniu :)

Kolorek się robi i smaku nabiera !
ALe to jeszcze nie jest to :)
<lol>
 

spor

Heeeeeee
Rejestracja
Cze 10, 2017
Postów
1,870
Buchów
3,591
Odznaki
1
Ładnie wygląda, dawaj butle dla mnie jak się zrobi. :D
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
[MENTION=85321]spor[/MENTION]
Spoko spoko ale jeszcze nie pisze , że ma stać koło 6 miesięcy.
Potrzymam jeszcze troszkę.
Będe pamiętał o tb,. jak nie przypomnij sie :) :pr:
 

spor

Heeeeeee
Rejestracja
Cze 10, 2017
Postów
1,870
Buchów
3,591
Odznaki
1
[MENTION=85321]spor[/MENTION]
Spoko spoko ale jeszcze nie pisze , że ma stać koło 6 miesięcy.
Potrzymam jeszcze troszkę.
Będe pamiętał o tb,. jak nie przypomnij sie :) :pr:

W porządku, nie mówię, że teraz. Niech postoi ile trzeba. Wzamian dostaniesz moich AF.(o ile uda mi się je zrobić) :D prrrrrrr
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Uda się uda jak wszystko już wróciło do normy to będzie si.
Tylko przestań tak ostro jeżdzić na te suczki. haha :lol3:
Weź w końcu idz na te prawko.
Nadeszła twoja koolej :)


Teraz jest stabilnie więc masz szanse się zebrać i zdać ^^
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
W między czasie po drugim odlaniu wygląda tak :)


A tutaj mamy resztę z osadem którą zleje jeszcze raz po paru dniach.
I będzie powtarzana jeszcze z pare razy ta czynność :)
Druga wygląda jak przecier pomidorowy. Ale winko nabiera smaku słodkie :)
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Tak ma się operacja końcowa trzy osoby co piły winko mówią , że jest zajebiste,
Więc nie pozostaje mi nic jak nastawić jeszcze raz takie same proporcje.
Pozdrawiam . Polecam serdecznie .
 

Spalona Zarowka

Well-known member
Rejestracja
Kwi 12, 2017
Postów
353
Buchów
2
Odznaki
1
Nie nie używam winiarskich.
Mam wujka co robi wina można powiedzieć ze wszystkiego co się da.
Mówił , że winiarskie drożdże są gorsze zmieniają smak, wiadomo to są jakieś tam turbo drożdże czyli bardziej chemiczne.

Bzdury wyssane z palca.
Te turbo drożdże to do destylatów. A piekarskie do kuchni, a nie do wina...
Twoje wino nawet klarowne nie jest... Chyba, że takie zdjęcie :(

Ciekawostką jest, że na tych samych owocach dzikiej róży można zrobić dwa nastawy...
Dzisiaj zlane 20 litrów z dzikiej róży (zbiór 2017).
Do tego wina poleca się, dwuletnie leżakowanie co najmniej. Wiadomo dobre jest już teraz :p

normal_20190321_205519.jpg



Jutro powtórka z zabawy i przeszło 30litrów do zlania, wiśniowego z dodatkiem czarnej porzeczki. Peace
 

Góra Dół