• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Kociołek Panoramiksa----Robimy Wino Z Pomarańczy

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Wino Pomarańczowe!!!

[h=4]SKŁADNIKI[/h]
  • pomarańcze 10 kg
  • cukier 3kg
  • woda przegotowana 12 l
  • drożdże winiarskie x 1 Tokay lub Sherry

[h=4]WYKONANIE[/h][FONT=&quot]Z 10 kg pomarańczy otrzymamy mniej więcej czystego 5 litry soku, obieramy pomarańcze i starannie wyciskamy, sok cedzimy przez gazę,(ja używałem sokowirówki) wodę gotujemy i dodajemy 3 kg cukru do gorącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru gdy woda jest jeszcze gorąca wlewamy 3 litry czystego soku z pomarańczy, po ostygnięciu do 20-22 stopni Celsiusza dodajemy resztę pożywki mieszamy i dodajemy wcześniej przygotowaną matkę drożdżową. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 tygodni lub gdy ustanie fermentacja.


Po tym okresie staranie zlewamy wino tak aby nie zruszyć ustanego na dnie mułu, czyste wino zlewamy z powrotem do balona i odstawiamy na kilka tygodni, tak przygotowane wino butelkujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce, po 6 miesiącach mamy pyszne wino z Pomarańczy.


[/FONT]

[FONT=&quot]Uwagi:[/FONT]
[FONT=&quot]– pomarańcze przed wyciskaniem należy dokładnie umyć i najlepiej moczyć chwile w zimnej wodzie[/FONT]
[FONT=&quot]– przy obieraniu należy zwrócić uwagę aby sok był czysty bez białych skórek które powodują gorycz wina[/FONT]
[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]– po 6-8 tygodniu możemy ewentualnie dosłodzić wino, lub dodać więcej pomarańczowego smaku ze skórek pomarańczy które zostają robimy konfiturę oddzielamy pomarańczową skórkę od białych, białe wyrzucamy a pomarańczowe smażmy z cukrem (pasteryzujemy) i zalewamy do słoiczków, tak przygotowana konfiturę możemy dodać dla smaku do wina pomarańczowego daje rewelacyjne efekty smakowe.







Tym razem Użyłem winiarskie drożdże Koszt 12zł .

Winko Już pracuje .

:bounce:
[/FONT]

 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Winko Zrobiło się kwaśne odlałem butelkę :)
A reszta poszła na bimber.
Dodam fotkę winka przy okazji i bimberku tez :)
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
A TAK TO WYGLĄDA...
BUTELKA PO INNYM WINKU.



KONIEC FR. :)

Bimbru dla ciekawych wyszło 2,8L. Omocy 97 volt.
 
Ostatnia edycja:

Góra Dół