• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Kociołek Panoramiksa----Robimy Wino Z Ryżu

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Witam postanowiłem zrobić winko z ryżu. Jest to pierwszy trunek w mym życiu jaki będę robił w stu % samodzielni i od podstaw. Przepis wydawał mi się nie zbyt skomplikowany jak na pierwszy raz. Niżej przedstawię składniki oraz sposób przygotowania. Do przygotowania wina użyłem butli 10L.

Składniki:
- 1 kg surowego ryżu
- 2 kg cukru
- 8 litrów wody
- 1 paczka rodzynek
- ok 7 gad. drożdży winiarskich :) (ja użyłem zwykłe)
- pół paczki wiórek kokosowych (według uznania)

Przygotowanie:
Ryż wsypujemy do naszej butli w tym przypadku (10L) i zalewamy wodą przegotowaną z cukrem którą mamy już przestygnięta.
Dodajemy rodzynki i drożdże jak ktoś chce wiórki kokosowe.
Butle zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym miejscu, żeby było minimalnie te 20 stopni. Po 15 dniach możemy zlać żeby dofermentowało.


Doczytałem też , że wino wstawione na tym samym ryżu drugi raz jest mocniejsze.
Wino można zabarwić karmelem z cukrem.

Po zakończeniu tej pierwszej przygody z alkoholem jak się uda wyśle dwie buteleczki tak około 500 ml na test do dwóch chętnych osób.
:jaraczz::jaraczz:




Woda z cukrem gotowana:

Składniki:

Drożdże lekko mniej:

Rozpuszczone drożdże gotowe do wlania do butli:

Oraz butla która wszystko przyjeła:


A tutaj w oczekiwaniu widzimy się za jakiś czas:


Rurka fermentacyjna już wrze.

Pozdrawiam!!!:flower::flower::flower:
 

#

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Maj 30, 2009
Postów
13,106
Buchów
13,174
Kiedyś ciągle to winko robiłem, dobre sake wychodzi i fest poniewiera ;)
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Mam jeden minusik , że nie mogę pić alkoholu.
Mama będzie z ojcem testować. Jak się uda zrobić ,że wyjdzie w miarę coś co się nadaje do picia to będę kontynuować swoje wyroby.
Czytałem na necie jest dużo ciekawych przepisów. Niestety troszkę za późno się ocknąłem i nie ma już owoców. Kupne to nie jest to samo.
Zobaczymy co będzie dalej. Znasz może jakiś przepis który jest podobny do tego? Win w których owoce nie grają aż takiej dużej roli ? <coolpalacz>
 

#

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Maj 30, 2009
Postów
13,106
Buchów
13,174
Bez owoców ten jest najlepszy.

Najsmaczniejsze jest "summer wine" - mocno dojrzałe truskawki, wiśnie, maliny i jeżyny i trzeba dać ich na grubo, wtedy jest petarda taka że hoho jeśli chodzi o smak, zapach i kolor.

 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Spoko spoko czyli pozostaje czekać mi do lata. Ale coś pokombinuje z suszzonych owoców.
Czytałem w internecie , że też jest całkiem spoko.
Jeszce ostatecznie z owoców cytrusów.
Jak będziesz chciał to ci podeślę butelkę jak będziesz chciał.
Tym czasem trzymaj się i powodzenia. :smokee:
 

Rastaman3000

Active member
Rejestracja
Paź 30, 2017
Postów
42
Buchów
0
Robiłem wino z ryżu i dodaje do tego co podałeś cytrynę. Pyszne
 

Kunek

Well-known member
Rejestracja
Maj 16, 2018
Postów
63
Buchów
0
to wielkie szklane naczynie w którym to chowasz zawsze przypomina mi pobyt u cioci na wsi za małolata. Wtedy zawsze sie zastanawiałem co to jest. Wygląda to również jak ogromne wiadro a co do samego kocoiłka to niedługo sam musze przygotować bo zaciekawiło mnie to :D
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
to wielkie szklane naczynie w którym to chowasz zawsze przypomina mi pobyt u cioci na wsi za małolata. Wtedy zawsze sie zastanawiałem co to jest. Wygląda to również jak ogromne wiadro a co do samego kocoiłka to niedługo sam musze przygotować bo zaciekawiło mnie to :D

Jasne jasne. Każdy może spróbować swoich sił w robieniu alkoholi.
JA niestety tylko będę robił. Haha a tak na serio to co na wsi robili bimber czy wino stało tam w tych baniakach.
Fajnie to nazwałeś wiadro !! przeciez to nie ma ucha za co to złapać ? haha xd Pozzdro<wodna>
 

emceero

Well-known member
Rejestracja
Gru 8, 2017
Postów
870
Buchów
649
Dobrze wsiąka, z mleczu zrób na wiosnę
 

spor

Heeeeeee
Rejestracja
Cze 10, 2017
Postów
1,870
Buchów
3,591
Odznaki
1
Ile to się robi? Ciekawa opcja.

BTW. Mama pisała posta czy ktoś z forum poprawiał? :D
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Dobrze wsiąka, z mleczu zrób na wiosnę

Już czytałem tą opcje.
Na wiosne postawie butle 30L w domu. Wtedy jakieś winko owocowe zrobię.
Robiłeś wino z tych kwiatów mniszka? Jak wrażenia? :jaraczz:

---------- Post Zaktualizowany 10:12 ---------- Data pierwszego postu 10:08 ----------

Ile to się robi? Ciekawa opcja.

BTW. Mama pisała posta czy ktoś z forum poprawiał? :D

Heh Proxima sam napisałem wszystko.
Jak pisze na kąpię i się powoli to robi to mi to wychodzi.
:jocolor: komputer ma porządny słownik i takie tam detale.
Jak zrobię winko dam ci tam i twojej żonce buteleczke na próbę. Mimo tego, że jesteś taki wredny dla mojej osoby, to i tak dużo Ci zawdzięczam.
Na wiosne coś pokminimy w większych ilościach, będzie więcej opcji.
 

emceero

Well-known member
Rejestracja
Gru 8, 2017
Postów
870
Buchów
649
Bą apetitiąt fantastiką prytą :freak: robiłem zajebiste w smaku z lasencją możesz wytrąbić deserowe nie kwaśne :sunny: tylko po obrywac same te żółte kwiatki najebanym to ciężka sprawa
 

_FINEASZ_

Well-known member
Rejestracja
Lut 1, 2017
Postów
1,685
Buchów
2,149
Odznaki
1
Bą apetitiąt fantastiką prytą :freak: robiłem zajebiste w smaku z lasencją możesz wytrąbić deserowe nie kwaśne :sunny: tylko po obrywac same te żółte kwiatki najebanym to ciężka sprawa

Ha ha jak wszystko zrobić po pijanemu jest trochę bardziej skomplikowane..
Dobrze , że mi tutaj podpowiedziałeś będe robił je na lato.
Mleczu na około u mnie pod dostatkiem więc nie będzie problemu,
Jakieś dzieci się wynajdzie kwiatów nazbierają za zł i będzie klasa.
Przepis na necie jest nie jeden więc też nie ma problemu. [MENTION=87004]emceero[/MENTION]
Dzięki pozdrawiam cb i życzę miłego. <piwofuck>
 

Góra Dół