• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Koniec telefonów na kartę! Służby kładą łapę na prepaidach

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Jeśli chcemy dzwonić anonimowo, wystarczy "telefon na kartę". Możemy ją kupić praktycznie w każdym kiosku już za kilka złotych. Po jej zainstalowaniu w komórce, od razu mamy możliwość wykonywania połączeń. Z tej anonimowości bardzo chętnie korzystają przestępcy. Miarka się jednak przebrała. Służby specjalne i policja mówią stanowcze "nie" takiemu rozwiązaniu. Chcą skończyć z anonimowością przez telefon w Polsce. Czy decydując się na zakup telefonu na kartę będziemy musieli pokazać sprzedawcy dokument tożsamości?

Okazuje się, iż funkcjonujące od lat w Polsce pre-paidy, to prawdziwa zmora policji i takich służb jak ABW czy CBA. Karty SIM sprzedawane bez umowy, rachunków czy podawania jakichkolwiek danych osobowych to prawdziwy raj dla przestępców. Posługując się telefonami na kartę, nie straszne są im żadne podsłuchy. Namierzenie takiego rozmówcy jest dość kłopotliwe i wymaga sporo czasu. Ponadto wielu przezornych przestępców każdorazowo, po przeprowadzeniu rozmowy, wyrzuca kartę SIM do śmieci. I jak tu ścigać kryminalistów?

W Polsce większość przestępców posługuje się właśnie telefonami na kartę. Nikt nie ryzykuje posiadania komórki na abonament. Popularne "startery" pre-paid często kupowane są przez nich w większych ilościach. Pozwalają swobodnie prowadzić swoje ciemne interesy. Namierzenie telefonu na kartę jest możliwe, jednak wymaga poświecenia sporego nakładu czasu i pracy. Wykorzystuje się do tego analizę krzyżową, w której operatorzy na polecenie służb, sprawdzają zrealizowane przez podejrzanego połączenia. Często w trakcie takiej analizy dochodzi nawet do kilkuset odpytań, co diametralnie psuje statystyki inwigilacji, a cała operacja służy przecież namierzeniu tylko jednego numeru telefonu.

W jaki sposób policja, ABW i CBA chciałyby sprawować kontrolę nad telefonami na kartę? Proponują, aby przy zakupie "starterów" konieczne było wypełnienie specjalnego formularza rejestracyjnego. Na świecie taka praktyka nie jest nowością - stała się codziennością po tym, jak okazało się, iż zamachowcy z 11. września korzystali z telefonów na kartę. Starterów nie kupimy anonimowo choćby w Niemczech, Włoszech, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy Szwajcarii. Z kolei w Japonii już od lat obowiązuje ustawowy zakaz sprzedaży usług typu pre-paid.

Oczywiście wprowadzenie nowych przepisów wymagałoby podjęcia przez operatorów telefonii komórkowych inwestycji. Musiałaby powstać baza klientów używających telefony na kartę, która na żądanie służb udostępniałaby ich dane.

Zmianami w prawie telekomunikacyjnym mają zająć się posłowie. Po wakacyjnej przerwie będą rozważać wprowadzenie rejestrowanych pre-paidów. Czy już niedługo bez okazania dowodu osobistego w kiosku nie kupimy "starterów"? Jeśli prawo zostanie zmienione, z pewnością skomplikuje ono życie nastolatkom. Nieletni będą zmuszeni prosić rodziców o zakup rodziców.
źródło wp.pl

William Blake

Well-known member
Buchów
0
Takie rzeczy tylko w Polandii!!! Po***ane państwo policyjne! Najwięcej podsłuchów w Europie! Psy chcą ustawy by mogli strzelać bez ostrzeżenia do dzieci i kobiet w ciąży! Do lasu też już niedługo nie będzie można iść na grzyby bo będzie prywatny(serio), ogródki działkowe trybunał konstytucyjny właśnie zmiótł(na takiej działce wyrosły moje pierwsze krzaki). Zawsze byłem optymistą, ale teraz widzę że ten kraj czekają kolejne rozbiory bo na to zwyczajnie zasługujemy dając władzę takim gnoją jakim dajemy!

G

Gość

Guest
Takie rzeczy tylko w Polandii!!! Po***ane państwo policyjne! Najwięcej podsłuchów w Europie! Psy chcą ustawy by mogli strzelać bez ostrzeżenia do dzieci i kobiet w ciąży! Do lasu też już niedługo nie będzie można iść na grzyby bo będzie prywatny(serio), ogródki działkowe trybunał konstytucyjny właśnie zmiótł(na takiej działce wyrosły moje pierwsze krzaki). Zawsze byłem optymistą, ale teraz widzę że ten kraj czekają kolejne rozbiory bo na to zwyczajnie zasługujemy dając władzę takim gnoją jakim dajemy!

Nom przykre ale przwdziwe.
Ale pamietajmy ze w nas siła jescze kilka lat i ta klika konserwatywnych
zgredów pójdzie w piz*u a my jako wyborcy musimy podejść do tematu
z pełną opowiedzialnoscia i starac sie wyszykiwac wartościowych osob na które głosujemy.Taki palikot ***niety ale wie czego chce i jego program jest duzo
bardziej przyjazny ogółowi społeczeństwa.
I nie to ze go bym wybierał bo chce legalu(to napewno tez).
kto się interesuje polityka to wie ze na palcach jednej reki mozna policzyc rządzących którzy robia/chca zrobić coś pożytecznego dla kraju/ludzi.

A co do ogródków to po cześci maja racje po cześci nie.Monopol trzeba u***ac bo tak byc nie może to tak jak by był jeden dil np.w wawie i wszyscy od niego uzaleznieni, jaka cene da taka inni zapłaca a i jakośc bedzie lipa ,ale jak jest tylko jeden to sami wiecie że i tak sie do niego gania-(sytuacja hipotetyczna)

Narzemy narzekamy a na wyborach zakreslamy co idzie i jak idzie albo to co inni.
Ile osób z tego forum(jako ze wszyscy pełnoletni czyli moga głosowac) )zapoznało się z programem partii/ludzi na których na których głosuje????
Trzeba zrobić rachunek sumienia i pomóc Polsce stanąć na nogi.
Bo w nas siła, ale jak sie nie zbierzemy to bedziemy tylko komentowac takie durne pomysły rządu.

ps.trzeba zakupic wór starterów na zapas.:lol3:

Bebook

Well-known member
Weteran
Buchów
2
co za problem wziasc zula z pod mostu, dac mu na flaszke zeby kupil karte i po problemie... i cala ta operacja o du*e roztrzaskac :)

-OM-

Well-known member
Buchów
0
u mnie w kraju jest rejestracja pre-paid, wpisac mozesz dane boba marleya i nikt ci nie ma prawa odmowic sprzedazy takiej karty

pomysl rejestracji wiec jest nie trafiony, nawet jezeli potrzeba bedzie dowodu tozsamosci to co za problem falszywke zalatwic? w tych czasach to pryszcz. a babcia w kiosku tez pewnie ma wy***ane i nie bedzie dociekac co jak gdzie i po co.

jedyna opcja dla służb to calkowite wyeliminowanie pre paidow.

marudny

Well-known member
Buchów
0
Panowie z pod nocnego za wino zakupia wam potrzebna ilosc..
Nie wiem czym sie przejmujecie.. jakie to tak naprawde utrudnienie? Zadne.

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
E tam - nie przejdzie.
W poselskich ławach przestępców "jak mrówków" ;)
Poza tym międzynarodowi operatorzy mogą się nie zgodzić.
Na razie nie ma się czym przejmować.

G

Gość

Guest
Ok mozna zula wziąźść i lyknie.na kilka razy
Ale duzo osob uzywa karty tylko raz na jedno połaczenie,i co za kazdym razem po zulach biegac?
Do tego sprzedawane w autoryzowanych punktach(tu gdzie jestem juz tak jest)
Czesto w nich jest monitoring.
Tak więc babcie z kiosku nie będa się tym zajmowac.
NIe ma mowy o karcie bez rejestracji bo jej nie aktywują.
Na falsy dokumenty nie kupisz 100 kart w ciagu miesiąca.
A dokument musisz okazać zawsze na hasło nic nie sprzedadzą.
Bo przy rejestracji robia fotokopie dokumentu.

To nie jest paranoja panowie, ale fakty które bodzą w nasza prywatność.
Mam oczywiście wy***ane na to(standardowo o niczym przez tel. tylko jakiś ugadany grypsik) ,ale mi sie to nie podoba.

S

sru

Guest
znajomy ma kiosk i wiem że marża na sprzedaż doładowań i starterów prepaid to aktualnie jakieś 2-3% czyli nie da się zarobić a jedynie ma przyciągać klientów
przy kolejnych dodatkowych kosztach [czas potrzebny na rejestrację aktywację jakieś xero dokumentów itp] startery i doładowania znikną z małych sklepów i kiosków i będą tylko w marketach i salonach i sieciach jak żabka które pewnie zarabiają na tym 3 razy tyle

G

Gość

Guest
Na świecie taka praktyka nie jest nowością - stała się codziennością po tym, jak okazało się, iż zamachowcy z 11. września korzystali z telefonów na kartę.

STRASZNE ! A czy zamachowcy z 11 września korzystali z obuwia ? ZDELEGALIZOWAĆ !

G

Gość

Guest
Chodzi o to że głupotą są zakazy typu nie możesz posiadać noża bo możesz nim kogoś zabić...W tej sytuacja można powiedzieć nie możesz posiadać karty sim bez wypełnienia formularza bo będziesz anonimowy. Bo wszyscy co moją simki to gangsterka :pl: Inwigilacja po prostu.

---------- Aktualizacja posta 23:24 ---------- Czas poprzedniego posta 23:22 ----------

Po co cytujesz art?
Nie było by ci do smiechu gdyby ktos z twoich bliskich tam zginął!!
Kpisz z tematu.

Kpie z głupoty i nadużycia władzy a nie ze śmierci ludzi.

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
Cóż zrobić, ja czasami przy różnych rozmowach z rodziną, czy to wujkami, ciotkami i rodzicami, kiedy dochodzi do stwierdzenia, że w kraju źle się działo i dzieje wypominam - ty głosowałaś/eś w wyborach i dzięki twojemu pokoleniu jest jak jest. Oczywiście to trochę przesadne stwierdzenie, ale trochę prawdziwe.

A co do wszelkiej inwigilacji, państwo opiekuńcze musi wiedzieć co komu dać - jednym odpowiedni zasiłek, innym odpowiedni wyrok. Nie będę tutaj siał propagandy prawicowej, bo do wyborów jeszcze czas, a i forum nie o takiej tematyce.

Pozdrawiam!

PS: A podobno PO znowu w sondażach rośnie...

face

Well-known member
Weteran
Buchów
0
a co nam po worku z kartami jeśli każdą trzeba aktywować po jakimś czasie ? wycofają karty teraz a za rok już nikt nie będzie miał takiej, chyba że po znajomości

stefan9

Well-known member
Buchów
0
myślę, że to im nic nieda... Po pierwsze łatwo dostać fałszywy dowód(inwestycja około 1000zł ale dla rzaden wydatek dla pełnej animonowości) po drugie to jak będą udowadniać po kilku tygodniach, że kupiłeś kartę(wszędzie kamery?) po trzecie to myślę że jak taki kioskarz dostanie 100zł to bedzie mu obojętne co wpiszemy... :) a nawet gdyby to wszystko się im udało to na pewno znajdą się jakieś sposoby obejścia:)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół