akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Konstrukcja hydro. Absolutny początek

Wyszukiwarka Forumowa:

hantys

Member
Buchów
0
Witam, potrzebuję pomocy doświadczonych growerów. Próbuję skonstruować zestaw do hydro z tego co mam. Nie wiem, którą metodę najlepiej wybrać przy takich częściach, może mi coś doradzicie. Mam praktycznie żadne możliwości finansowe na ten moment, więc proszę, nie piszcie że warto zainwestować i tak dalej. Wiem to, ale nie mogę włożyć kasy w hodowlę bo zwyczajnie nie mam.
Do rzeczy. Oto części (po hodowli rybek)

- akwarium 100l (szczelne)
- filtr z napowietrzaniem (przepływ 150l na godzinę)
- grzałka (daje radę grzać te 100l do odpowiedniej temperatury, z regulacją)
- jeszcze jedna pompka do napowietrzania
- zapasy do filtra (dwa rodzaje granulatu - 1,5 i 0,5 cm), filtr mechaniczny i węgiel aktywny)
- specyfiki przeciwko grzybom,glonom i bakteriom (do słodkiej wody - nie zaburzają ph)
dodam tylko, że chcę stosować też ScrOG bo nie mam za dużo miejsca i trzeba jakoś skompresować ten ogródek. Wiem że to nader ambitny plan, ale
a) mam pomocnika
b)jak się za coś zabierać, to porządnie

Fidel Gastro

Stary wyjadacz cukierasków...
Weteran
Buchów
4
Punkt b wyklucza pozostale hehe,zrob sobie bubblera z tego co masz,instrukcja jest gdzies na forum,bez ph ec metra i nawozow do hydro nawet bym sie nie zabieral...

hantys

Member
Buchów
0
Nie no, nawozy kupię, proste. (gotówka w drodze) Kiełki dopiero wyłażą z ziemi, ale muszę się pospieszyć. No dobrze, ale co z resztą moich pytań. I jeszcze jedno. Czy z takiego akwarium + ew. dobudować komin na nie, gdyby się roślinki nie zmieściły do się zrobić ładnego boxa?

Fidel Gastro

Weteran
Buchów
4
Wiekszosc info masz na wiki co do akwarium to nie mam pojecia,z tych rzeczy co masz pompka kamien beda przydatne

hantys

Member
Buchów
0
Kurczę, umiem czytać. Skoro zadaję pytanie na forum, to znaczy że na wiki nie znalazłam interesujących mnie informacji. Tak więc, czy jest ktoś, kto MA POJĘCIE i mógłby mi poradzić? (dziękuję za dobre chęci THClover, ale jestem nieco zdesperowana i potrzebuję precyzyjnej, wyczerpującej odpowiedzi bo jestem zielona i trzeba mi tłumaczyć łopataologicznie)

Fidel Gastro

Weteran
Buchów
4
Jesli przeczytalas(es) wiki i forum i nie wiesz co dalej to darowalbym sobie zabawe w hydro chyba ze jako eksperyment,powiem ci tak uprawiam w ziemi od jakiegos czasu,sprzet mam a wciaz zbieram info o hydro bo nie chce sie porywac z motyka na slonce.uprawa w hydro nie wybacza bledow a tutaj przeklada sie w najlepszym wypadku na plon w najgoryszym strate czasu i jakies tam rachunki za prad.nie sprecyzowalas systemu jaki chcesz zlozyc a akwarium na hydro nie wiem czy ma byc w formie boxa czy zbiornika?? Zbiornik powinni n byc swiatloszczelny...
Powodzenia

hantys

Member
Buchów
0
Myślę o NFT, ale nie wiem do końca jak to zrobić żeby
a) woda Z NAWOZAMI krążyła w obiegu zamkniętym a jednocześnie korzenie nie zgniły.
Dylemat polega na tym, która z opcji będzie będzie najlepsza i co wyjąć ewentualnie z filtra żeby mi nie zatrzymywał nawozów i odżywek, a do akwarium zwracał czystą wodę, bo nie o to przecież chodzi. Na ile ewentualnie filtr uruchamiać i ile razy dziennie. System nie jest typowym, standardowym NFT, więc dlatego proszę o radę.
b) jak zorganizować bezpośrednie otoczenie roślinek
Zawiesić je w donicach do hydro i opuszczać np. dwa razy dziennie do płynącej wody? A może w ogóle sobie darować majstrowanie przy filtrze i powsadzać do doniczek tampony nasączone odżywkami i nawozami (ryzykowne), a przez filtr niech tylko płynie czysta woda, która też napowietrzy korzenie (filtr ma system napowietrzania)? A może lepiej posadzić je wszystkie razem na stałej wysokości i zastosować Ebb&Flood?
Nie mogę hodować w ziemi bo mieszkam w bloku, wszystko musi się odbyć szybko, zgrabnie i bez babrania się.
Ewentualnie jeszcze można zrobić tak, że zrobić platformę (tudzież jakiś pojemnik, czy cholera wie co) i poprowadzić do tego gumowy wężyk z filtra (znowu problem odfiltrowywania odżywek), i przepuszczać przez to roztwór. Co do podłoża to mamy trochę gładkiego żwiru do rąbnięcia, mam wrażenie że granulat do filtra też by się sprawdził. (duży pomieszany z mniejszym). Dokładniej już chyba nie można opisać problemu. Mam jeszcze normalny wiatraczek łazienkowy, który spokojnie sobie poradzi. Oświetlenie też już jest.

D

delete

Guest
Ohhhh... NFT- nutrient film technique- jak korzenie maja zgnic, jezeli nie sa caly czas w wodzie? Woda po prostu przelewa sie po ukosnej tacy i wtedy rosliny pija.
Filtr- jaki ty chcesz zalozyc filtr? wiekszosc filtrow akwariowych to gabka i pompka wiatrakowa- oczyszcza BRUD a nie sklad chemiczny wody. Przeciez dylemat mieliby akwarysci, bo ph tez by zmienialo co? ;)
Ja mam filtr w wilmie i wszystko gra- woda dzieki niemu czysta i pompka podlewajaca sie nie zapycha- poza tym, cyrkulacja wody zapeniona.
Otoczenie roslinek to donica, medium (keramzyt, perlit, coco) i tyle. Nic nie zamaczasz nie opuszczasz. Wrzucasz do zbiornika pompke podlewajaca i ustawiasz wszystkie donice albo na tacy, albo tak zeby cala woda splywala spowortem do zbiornika.
Tu masz fajnie i prosto opisane systemy hydro.
http://www.simplyhydro.com/system.htm

Poczytaj wiecej, bo jak nie mozesz tego nawet zbudowac- to slabo to widze. Musisz zrozumiec jak to dziala. Bez to lipa.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół