nasiona marihuany

Krzyżówki

Wyszukiwarka Forumowa:

Protektus

Well-known member
Buchów
0
Witam krzyżowaliście już kiedyś roslinki np. na własna ręke np. ja w tym roku chce skrzyżować LR z SW zobaczymy co z tego wyjdzie jak sie uda wychodować ta krzyżówke to dam fotki. A wy macie już jakieś takie doświadczenia ??

P

pxr

Guest
Ja niestesty jeszcze nie, ale w tym sezonie napaliłem się na przeszczepy ;] i mam zamiar spróbować ;) Jestem ciekaw jak mi to wyjdzie :D tylko jeszcze nie wiem z jakich odmian zrobie, ale troche ich mam więc coś tam się wymyśli :)

pozdro

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
ja spróbuje LR x WW lub LR x BigBud, chciałbym uzyskać obie krzyżówki :)

Interesuje mnie wzrost LR i moc WW lub też wysokość LR i nieco większe zbiory 30 g ? z drzewka? :).
Bardziej zależy mi na mocy, skoro max 12 g to niech przynajmniej dobrze kopnie :).

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
AtomBoy napisał:
ja spróbuje LR x WW lub LR x BigBud, chciałbym uzyskać obie krzyżówki

Interesuje mnie wzrost LR i moc WW lub też wysokość LR i nieco większe zbiory 30 g ? z drzewka? .
Bardziej zależy mi na mocy, skoro max 12 g to niech przynajmniej dobrze kopnie .

Z takiej krzyżówki każda roślina będzie inna, jedna zdobędzie fotoobojętność, inna będzie duża i będzie dawała duży plon itp.
Nie wymieszasz cech obu roślin 50/50. Np. jeden plant będzie miał same cechy WW, inny pozostanie prawie jak czysty LR.
Będziesz musiał z następnego "miotu" wybrać osobniki o cechach porządanych przez ciebie, np. chcesz fotoobojętną, niską białą odmianę, to wybierasz tylko 3 na 10 osobników z tymi cechami i dalej je krzyżujesz, aż wszystkie "dzieci" będą miały te same cechy. Takie coś zajmuje sporo czasu i musiałbyś krzyżować je przez kilka następnych pokoleń.

PS. Czy w taki sposób nie powstaje F1? (czyli każdy osobnik ma bardzo podobne cechy, wygląd, moc itp. co inne z tego pokolenia)

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
lubo napisał:
następnego "miotu" wybrać osobniki o cechach porządanych przez ciebie
oto mi chodzi, chce skrzyżować, zobaczyć co sie stanie i zobacze w którą stronę będę mógł iść czy plony czy moc. Domyślam się, że to może potrwać, ale jak uda mi się wybrać pożądane cechy i ustabilizować plany coby nie dawały raz dużych topów a innym razem małych ( jak to Lr) to powstanie miła nowa odmiana.

Lr z większymi plonami na tym będę się skupiał jednak :) zrobiłem już małego boxa na dwa krzaczki i już rosną maleństwa.

lubo napisał:
Czy w taki sposób nie powstaje F1?
:thumright:

Protektus

Well-known member
Buchów
0
Ja w sobote dostałem c99 i także sobie rośnie maleństwo ;) teraz czekam na LR i przy krzyżuwkach ogólnie stawiam na moc. Jak sie uda i będe miał już f1 (czyli w dosyć dalekiej przyszłości) to zrobie openseeda z tych pestek. No ale najpierw zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdro

R

Rider

Guest
AtomBoy napisał:
ale jak uda mi się wybrać pożądane cechy i ustabilizować plany coby nie dawały raz dużych topów a innym razem małych ( jak to Lr) to powstanie miła nowa odmiana.
hehe , to zarezerwuj sobie kilka lat ;].Krzyzówki z LR to o wiele trudniejsza sprawa niz sie wydaje jesli chcesz robic jakas selekcje niemówiac tu o stabilizowaniu.Pozatym musiał bys to robic na wiekszej ilosci osobników bo moze wystapic depresja wsobna.
Potem moga byc np kilka róznych fenotypów.

Rekombinacje w potomstwie mieszańcowym
+
Dziedziczenie cech uwarunkowanych poligenowo.

Ps: popatrz także jak się dziedziczy chemotyp

Protektus

Well-known member
Buchów
0
Spokojnie na studiach mam taki przedmiot jak biologia medyczna :) :) a tam jest aż za dużo o takich sprawach. Pozdro

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
spoko mam czas , chęci i możliwości wiec spróbuje :)

Jak mnie już będzie szlag trafiał to przestane zabaw :)
Od dwóch tygodni czytam arty. i posty ludzi, którzy próbowali zrobić X z X więc zanim krzaczki będą miały odpowiedni wiek będę mam nadzieje dobrze uzbrojony.

Poza tym postaram się przeprowadzić mały wywiad z prof. z uczelni qmpla, już mu qmpel o tym wspomniał i odpowiedź była pozytywna tylko jeszcze nie wiadomo kiedy... :scratch:
Jakoś sobie poradzę :) tylko jak mu mam powiedzieć co z czym chcę krzyżować :pl:

Protektus

Well-known member
Buchów
0
Powiesz że chcesz skrzyżować rośliny kwitnące tylko musisz jakieś tam wymyśleć i tyle. Pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół