• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Którą lampę HPS wybrać

Wyszukiwarka Forumowa:

Balti

Well-known member
Buchów
0
Witam.

Interesuje mnie zakup lampy HPS i mam drobny problem. Najchętniej kupiłbym lampę o mocy 150W - jednak na stronie internetowej sklepu "grower.com.pl" taka lampa oznaczona jest napisem "na kwitnienie". Natomiast lampa 250W oznaczona jest jako "na obie fazy". Niestety nie ma tak oznaczonej 150W.

Czy mimo tego oznaczenia, mogę kupić lampę 150W także na veg? Inaczej mówiąc, czy każda lampa HPS nadaje się na obie fazy? Liczy się dla mnie szybkość odpowiedzi, bo rośliny przestały mi rosnąć i oprócz zmiany ziemi chciałbym też dać HPS-a.

Mam 4 świetlówki obramowane na stelażu i zamiast jednej dałbym tego HPS-a, byłoby 3 świetlówki + 1 HPS. Czy gwint E40 jest standardowy?

Świetlówki mają barwę 4000K, czy kupować HPS-a o tej samej barwie, czy może być też 2000K? Czy wpływa to na przydatność w zależności od fazy veg/flo?

I czy taki wynalazek: https://growbox.pl/produkt/1775/zaro...autoflowering/ jest wart zachodu?

Pain

Active member
Buchów
0
Lampa HPS ma widmo światła (kolor) podobne do tego jakie ma słońce na jesień. Dlatego bardziej nadaje się na kwitnienie, ale nie widzę przeszkody aby pod HPSem była faza weg skoro to i tak zależy tylko od fotoperiodu.

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
gwint standardowy (taki jak w lampie przy suficie) to e27, czylie e40jest wiekszy. co do barw i faz: zalezy co chcesz osiagnac, da sie pociagnac cala uprawe pod hpsem z jednym 'kolorem' swiatla

Balti

Well-known member
Buchów
0
A skoro świetlówki mam 4000K, to brać HPS 4000K czy 2000K? Co byście wybrali? Czy obojętnie jaki kolor wybiorę, rośliny będą rosnąć jednakowo?

Ostatnia edycja:

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Nie ma czegoś takiego jak HPS 4000K xd Wszystkie mają barwę w okolicach 2000K i wszystkie są dobre na obie fazy. A te opisy na stronach growshopów to ściema.

Balti

Well-known member
Buchów
0
Ok, a według Ciebie bardziej opłaca się 150W czy 250W? Chodzi mi o wydajność.

nynlok

Well-known member
Buchów
0
przy 150W powinienes uzyskac lepszy stosunek grama z wata. Ale przy 250tce mozesz spodziewac sie wiekszych plonow.

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Wszystko zależy od wielkości boxa, 250W ma więcej lumenów z watta ale to już jest porządny grzejniczek więc trudniej utrzymać temperaturę w boxie.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół