Które szybciej indukują?

Wyszukiwarka Forumowa:

sandap

Banned
Buchów
0
Cześć wszystkim, jest to mój pierwszy post.
Chce sie was poradzić które rośliny szybciej zakwitną po przełączeniu światła, Czy indica czy sativa?
Chodzi o to że ja i mój kolega sprzeczamy sie o to od jakiegoś czasu, ja twierdze że to indica szybciej zakwitnie po zmianie światła, a mój kumpel twierdzi że sativa.

jakie jest wasze zdanie na ten temat?

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,788
Odznaki
1
Jeden ch*j, wszystko indukuje ok 2 tygodni, czasem się trafią jakieś lewe co mulą dłużej, ale to bez znaczenia indica czy sativa.

Dragon

Well-known member
Weteran
Buchów
1,558
Po mojemu szybsza satyva.

sandap

Banned
Buchów
0
Jeden ch*j, wszystko indukuje ok 2 tygodni, czasem się trafią jakieś lewe co mulą dłużej, ale to bez znaczenia indica czy sativa.

Po mojemu szybsza satyva.

"
Krytyczna długość dnia powodująca zakwitanie u konopi, jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany, tak samo jak i czas reakcji na zmianę fotoperiodu (to drugie łatwo można zaobserwować indoor). Odmiany pochodzące z okolic równikowych do 30 stopni szerokości północnej inaczej reagują na zmienianie się długości dnia od tych rosnących bardziej na północ. Długość dnia i nocy w pobliżu równika zmienia się niewiele w zależności od pory roku i właściwie stale oscyluje w granicach 12 –13h. Z tych rejonów pochodzą najlepsze rasy takie jak: Thai, south indian, colambian etc. określane zwykle jako sativy. Niestety daje się ich uprawiać outdoor w Polskim klimacie a także uprawa indoor jest niepraktyczna, ponieważ nie tylko nie są to odmiany kompaktowej budowy, ale także okres ich kwitnienia jest bardzo długi, nawet do 16 tygodni przy fotoperiodzie 12/12. Przykładem takiej odmiany jest Haze wywodząca się z hybryd pomiedzy Thai, colambian, south indian i prawdopodobnie mexican.
Praktycznie wszystkie obecnie dostępne odmiany są hybrydami sativ i afgańskich indyjek, w zależności od tego ile mają w sobie jednego lub drugiego będą inaczej reagować na zmieniający się fotoperiod. Im więcej cech indyjki w odmianie tym szybciej zareaguje na wystąpienie induktywnego fotoperiodu, im więcej sativy tym okres pomiędzy zmianą czasu oświetlenia będzie dłuższy"

M

mlodygru

Guest
"
Krytyczna długość dnia powodująca zakwitanie u konopi, jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany, tak samo jak i czas reakcji na zmianę fotoperiodu (to drugie łatwo można zaobserwować indoor). Odmiany pochodzące z okolic równikowych do 30 stopni szerokości północnej inaczej reagują na zmienianie się długości dnia od tych rosnących bardziej na północ. Długość dnia i nocy w pobliżu równika zmienia się niewiele w zależności od pory roku i właściwie stale oscyluje w granicach 12 –13h. Z tych rejonów pochodzą najlepsze rasy takie jak: Thai, south indian, colambian etc. określane zwykle jako sativy. Niestety daje się ich uprawiać outdoor w Polskim klimacie a także uprawa indoor jest niepraktyczna, ponieważ nie tylko nie są to odmiany kompaktowej budowy, ale także okres ich kwitnienia jest bardzo długi, nawet do 16 tygodni przy fotoperiodzie 12/12. Przykładem takiej odmiany jest Haze wywodząca się z hybryd pomiedzy Thai, colambian, south indian i prawdopodobnie mexican.
Praktycznie wszystkie obecnie dostępne odmiany są hybrydami sativ i afgańskich indyjek, w zależności od tego ile mają w sobie jednego lub drugiego będą inaczej reagować na zmieniający się fotoperiod. Im więcej cech indyjki w odmianie tym szybciej zareaguje na wystąpienie induktywnego fotoperiodu, im więcej sativy tym okres pomiędzy zmianą czasu oświetlenia będzie dłuższy"

No i sam sobie odpowiedziałeś;)

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,788
Odznaki
1
Ja mialem setki krzakow indoor i nie potwierdzam tego co wyzej. Kto to w ogole napisal?

sandap

Banned
Buchów
0
Ja miałem kilka roślin i mi szybciej w faze flo przechodziły idica , ale jestem Wielkim Miłośnikiem tych roślin i chce o nich wiedzieć jak najwięcej/wszystko, dlatego założyłem ten wątek żeby zapytać sie o zdanie bardziej doświadczonych którzy mieli setki roślin tak jak ty Napalm, a nie tak jak ja co miałem kilka roślin.....
Treść tego tekstu jest z innego forum o uprawie Ganji.

Midnight Flower

Well-known member
Buchów
0
Dziendobry nie chcial bym byc nie mily czy udezac tu w pana admina ale predzej uwierze tvnowi niz panu :) dziekuje dobranoc sandap ma troche racji poczytaj na icmagu niejeden tam taki temat zakladal :) pozdro

Total Kozak

Buja taka muza!
Weteran
Buchów
6,573
Odznaki
2
Przełączasz, zakwita. Proste. Nie ma tu filozofii. Czasami pokazuje preflowery po tygodniu, czasem po dwóch. Nie ma reguły.

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,788
Odznaki
1
Wejdz w moj ostatni growlog - mialem tam Girl Scout Cookies x Afghan Kush, wlasciwie czysta indyja i indukowala 4 tygodnie zamiast standardowych 2, w ubieglym roku mialem Golden Tiger, sativa, co indukowala 5 tygodni, zdarza sie i tak. Indoor standardem jest ok 2 tygodni, czasem moze to byc 10 dni, czasem 15, ale bez podzialu na kategorie sativa/indica.

S

sub

Guest
Ja mialem setki krzakow indoor i nie potwierdzam tego co wyzej. Kto to w ogole napisal?

Ekchm - chyba znam. To chyba jest z tego : http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Fotoperiodyzm
I chyba bardziej na podstawie faq overgrow niż doświadczenia growerów. Może pasuje do landraces ;) Albo i także nie.

popatrzmy:

troll napisał:
Krytyczna długość dnia powodująca zakwitanie u konopi, jest bardzo zróżnicowana w zależności od odmiany, tak samo jak i czas reakcji na zmianę fotoperiodu (to drugie łatwo można zaobserwować indoor).

To pierwsze jest zróżnicowane. A to drugie to tak zwany BVP basic vegetative phase - okres od skiełkowania przez który rośliny mimo np: indukcyjnych fotoperiodów nie zakwitają.
Inaczej się indukują klony - inaczej rośliny z nasion które przejść muszą BVP - którego długość zależy chyba także od temperatury.

troll napisał:
Odmiany pochodzące z okolic równikowych do 30 stopni szerokości północnej inaczej reagują na zmienianie się długości dnia od tych rosnących bardziej na północ. Długość dnia i nocy w pobliżu równika zmienia się niewiele w zależności od pory roku i właściwie stale oscyluje w granicach 12 –13h. Z tych rejonów pochodzą najlepsze rasy takie jak: Thai, south indian, colambian etc. określane zwykle jako sativy.

Imo to jest żywiec z tekstów na dawnym Overgrow.

troll napisał:

BVP i indyj krótszy - ciekawe .. może rzeczywiście niekoniecznie ;)

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,788
Odznaki
1
Byc moze outdoor w naturalnym srodowisku tak indukuja. Indoor nie.

S

sub

Guest
mów jaśniej, bo jakoś nic nie rozumiem z twojej wypowiedzi.

To popełnił troll forumowy kiedyś tam - zapewne na podstawie jakiś tekstów w języku obcym - najprawdopodobniej dyskusji na nieistniejącym forum Overgrow - Nadal istniejącym w trakcie pisana tego. Początkowo to wisiało na Hyperrealu zanim trafiło do wiki#

Byc moze outdoor w naturalnym srodowisku tak indukuja. Indoor nie.

I jest możliwe, że opisy z których to skopiowano się odnosiły do outa .;]
Wypadało by za-edytować to w : http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Fotoperiodyzm

byw:

troll napisał:
Literatura źródłowa:

Duże fragmenty tekstu i obrazki na podstawie: Witold Czerwiński: Fizjologia roślin: Wykorzystane fragmenty, miejscami co nieco przerobiono. Dodano przypisy usuwające miejmy nadzeje wszelkie możliwe wątpliwości. Czesć textów skompilowana na podstawie rożnych źródeł: głownie -> internet. Przyjęto,[na podstawie własnego widzimisie] że istnieje jeden gatunek konopi Cannabis sativa. Podgatunki są opisywane C.sativa var: indica lub var: ruderalis. Cześć -> :wyssano z palca:

i w tym ssaniu może być problem ;)

troll napisał:
Złączono grubymi szwami w jedną całość dnia 2 sierpnia roku Pańskiego 2004

anno domini 2004 -> dosyć dawno to było.

btw: przy feminizacji pojawiały się zalecenia co do terminu oprysków u niektórych sativ u których kwiatostany miały się pojawiać zdecydowanie później - tekst tłumaczenie by Czaczo.

Jakby coś na kształt - potwierdzenia - znaczy sie dosyć szeroko rozpowszechnionej opini..

a tak z innej beczki co myślcie o tym: Imo to się trzyma kupy: Także jest w wiki.

Jednakże w pierwszym okresie wzrostu zaraz po skiełkowaniu konopie nie są wrażliwe na zmianę fotoperiodu | nazywa się to: basic vegetative phase (BVP)| - czas ten jest także charakterystyczny dla odmiany | nie identyczny dla wszystkich| - dlatego nawet jeśli się od razu startuje po skiełkowaniu na fotoperiodzie 12/12 - rośliny nigdy nie zakwitają od razu. patrz także Kwitnienie

U konopi występuje coś co nazywa się "basic vegetative phase (BVP)" - jest to okres wzrostu od skiełkowania w którym rośliny nie są wrażliwe na fotoperiod i niezależnie od niego pozostaną w wegetatywnej fazie wzrostu - po nim dopiero następuje kolejna faza wzrostu zwana "daylength-dependent photoperiod induced phase (PIP)" - której długość trwania jest zależna od fotoperiodu. Tak długo jak dzień będzie dłuższy od krytycznej długości dla danej odmiany - pozostanie ona w fazie weg. Zarówno długość trwania fazy BVP - jak i krytyczna długość dnia wywołująca kwitnienie jest cechą charakterystyczną dla danej odmiany - przy czym - w wypadku komercyjnie dostępnych odmian i miksów - można napotkać na dosyć spore różnice miedzy poszczególnymi sztukami z "paczki".

W wypadku odmian AF - także można mówić o istnieniu fazy wzrostu BVP - która także jest zróżnicowana w zależności od odmian - jak i poszczególnych sztuk wewnątrz odmiany. np. u pierwszej dostępnej rasy AF - lr#1 - występowały sztuki które wydawały się jej nie posiadać wcale - nawet takie których kiełki miały preflowery.

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół