akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Lampy rtęciowe bez dławikowe

Wyszukiwarka Forumowa:

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
Ostatnio zastanawiałem się czy lampy rtęciowe (mix) np takie http://www.grap.leszno.pl/?item=20&kat=20803&offset=1&id=8837 będą się nadawały do uprawy?

Załóżmym że jest jakis tam box wrzucam do niego dwie takie lampy + hps 150 - 250 W to będzie działać?

Uprawiał ktoś pod lampami rtęciowymi? jak się rozwijają rośliny pod czymś takim?

z tego co przeczytałem to nie jest polecane do uprawy ale chciałem się dowiedzieć, czy ktoś trzymał pod rtęciówkami swoje rosliny i co z tego wyszło.. o ile co kolwiek wyszło :).
edit: :)

załóżmy, że nie liczymy się z kosztami za prąd

250 W rtęciówka ma około 55 Lm z W.. maluśko ale 3 takie lampy już dają 41250LM przy cenie około 100 zł dorzucić do tego jakiegoś hps 150w i czy takie widmo świetlne roślinom będzie odpowiadać? w przybliżeniu toż to będzie 50tys Lm wystarczy do całkiem sporego boxa. Pytam, bo znalazłem w garażu 5 lamp dokładnie takie jak z Linku powyżej :) bo jeśli to wystarczy wstrzymam się z zakupem kolejnego Hpsa i pomajstruje z rtęciówkami.

G

Green

Guest
lampy rteciowe nie nadaja sie do uprawy maja nie odpowienie widmo swiatla chociaz leprzez od halogena imho nie nadaja sie, nie oplaca sie, nie warto :)
pozdr.

zork

Member
Buchów
0
a ja sie nie zgodze lampy rteciowe nadaja sie do uprawy, sa bardziej wskazane na czas wegetacji ich temperatura barwowa to 4000-4400K czyli bialo leciutko niebieskawe co podobno pobudza rosline do lepszego krzewienia sie, zalezy na jakiej powierzchni chcesz stosowac ta lampe mowisz 55lm z wata to daje nam 13750lm nie tak zle :) jak zastosujesz tylko jedna lampe 250W na obszarze hm 50cmX50cm to da Ci 55000luxow czyli duzo swiatla, lecz na kwitnienie lepiej zastosuj HPS'a, do tej lamy rteciowej bedziesz potrzebowal statecznik (dlawik) np. STR firmy Elgo. Jezeli zastosujesz mixa 250W rteciowka + 150W HPS powinienes uzyskac ciekawy efekt i jezeli ja bym mial na to fundusze nie wachalbym sie tego sprobowac. Pozdrowki

edit: jednak nie potrzebujesz dlawika ;) ciekawe ...

S

sub

Guest
zork napisał:
a ja sie nie zgodze lampy rteciowe nadaja sie do uprawy, sa bardziej wskazane na czas wegetacji ich temperatura barwowa to 4000-4400K czyli bialo leciutko niebieskawe co podobno pobudza rosline do lepszego krzewienia sie, zalezy na jakiej powierzchni chcesz stosowac ta lampe mowisz 55lm z wata to daje nam 13750lm nie tak zle :) jak zastosujesz tylko jedna lampe 250W na obszarze hm 50cmX50cm to da Ci 55000luxow czyli duzo swiatla, lecz na kwitnienie lepiej zastosuj HPS'a, do tej lamy rteciowej bedziesz potrzebowal statecznik (dlawik) np. STR firmy Elgo. Jezeli zastosujesz mixa 250W rteciowka + 150W HPS powinienes uzyskac ciekawy efekt i jezeli ja bym mial na to fundusze nie wachalbym sie tego sprobowac. Pozdrowki

Sa zielonkawe: maja gówniana wydajnosć i tragiczne widmo:

91.jpg

edit: jednak nie potrzebujesz dlawika ;) ciekawe ...

Lampa rteciowo żarowa - wydajnosc jak żarówka halogenowa --> całkowicie bezuzyteczne.

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
Nom.. to już wiem dlaczego leżą w garażu :D byłem ciekawy po prostu, niektórzy z tego co przeczytałem na innych forach dają 3 hps i 1 rtęciówke do boxów.
Czyli tym co najwyżej można nieco poprawić widmo przy veg.

Eh niech wprowadzą szybko na rynek kompaktowe hps, bo ten cały układ troche wkurzający jest, babranie się z miejscem, temp, dodatkowymi kablami kosztami yh.

Na razie widziałem kompaktowego hps ale bodajże tylko 50W i mało lm z W miał z tego co pamiętam.

S

sub

Guest
AtomBoy napisał:
Nom.. to już wiem dlaczego leżą w garażu :D byłem ciekawy po prostu, niektórzy z tego co przeczytałem na innych forach dają 3 hps i 1 rtęciówke do boxów.
Czyli tym co najwyżej można nieco poprawić widmo przy veg.

lampa MH - Metal halide - lampa metalohalogenkowa:
Sa nawet takie "specjalne" pracujace w obudowach od HPS - bezposrednie zamienniki - możliwe do zakupu w Polsce: moce chyba od 250 W :

lampa rteciowa to wywalanie kasy za prad w błoto:

zork

Member
Buchów
0
http://www.prismaecat.lighting.philips.com/LightSite/Whirlwind.aspx?eca=LEPPLG&cpf=PLERPL&stg=ACT&lan=PL+&ecu=LMP|PHL|EP&cnt_key=DMLSTD+++|PHL|871150020129415+++&t=3&tree=0&scr_md=1111&leftnav=2_1&nav=Null&loc=Null

tu specyfikacja dokladna tej lampy MIX, rzeczywiscie do dupy wydajnosc, pospiesznie napisalem o zwyklej rteciowce, ktora imo nie jest najgorsza na vega i ma lepsza wydajnosc niz ta zar-rtec

S

sub

Guest
zork napisał:
pospiesznie napisalem o zwyklej rteciowce, ktora imo nie jest najgorsza na vega i ma lepsza wydajnosc niz ta zar-rtec

jest do D.
Gorsze efekty od swietlówek. - podobna wydajność jak swietlówki kompaktowe + Shit nie widmo.

Jedyne co warto zrobić; jeśli już sie ma obudowe od lampy rteciowej to:

Albo wkrecić w nia lampe z mieszaniną penninga: specjalny HPS - niezbyt wydajny- ale bez porównania z lampa rteciową:

Oprócz nich, od wielu lat, powszechnie produkowane są wysokoprężne lampy sodowe, zamienniki rtęciówek, zwane także lampami z mieszaniną Penninga. Zadaniem tego typu lamp sodowych jest praca w oprawach od rtęciówek bez konieczności dokonywania jakichkolwiek zmian w oprawie. Oznacza to konieczność właściwej współpracy z odbłyśnikiem oprawy rtęciówkowej, a przede wszystkim z obwodem elektrycznym zawierającym statecznik indukcyjny lampy rtęciowej i pozbawionym zapłonnika elektronicznego. Lampy tego typu różnią się od lamp standardowych m.in. tym, że jako gazu zapłonowego w jarzniku użyto mieszaniny neon – argon, tzw. mieszaniny Penninga. Dzięki jej zastosowaniu napięcie zapłonu wyładowania zostaje znacznie obniżone do wartości około 250V, nieco ponad napięcie zasilania. Dalsze obniżenie napięcia zapłonu poniżej napięcia sieci następuje dzięki umieszczeniu wzdłuż ścianki jarznika specjalnej pomocy zapłonowej w formie drutu, zbliżającej potencjały obu elektrod. Po nagrzaniu jarznika drut ten jest odchylany od jego powierzchni za pomocą bimetalowej tasiemki montażowej. Zastosowanie mieszaniny Penninga obniża niestety skuteczność świetlną lamp do poziomu 75 – 120 lm/W w zależności od mocy lampy. Konieczność dostosowania lamp sodowych do pracy ze statecznikami lamp rtęciowych powoduje, że sodowe zamienniki rtęciówek produkowane są w nieco dziwnym typoszeregu mocy 110, 210 i 350 (lub 330, 340) Watt.

Albo specjalny Metalohalogen: -> http://www.lighting.pl/vademecu/HPI_Plus_Philips/HPI_Plus_Philips.htm

Lampy HPI Plus mogą być użytkowane w układach stabilizacyjno-zapłonowych dla lamp rtęciowych HPL lub lamp sodowych SON.
Użycie w układach od lamp HPL daje ograniczenie kosztów eksploatacji ponieważ lampa o mocy znamionowej 400W pracuje z mocą 390W.
Współpraca z układami od lamp SON sprawia, że lampa będzie pracować z mocą około 445W i odpowiednio wyższym strumieniu świetlnym. Oznacza to możliwość użycia mniejszej liczby opraw co zmniejsza koszty inwestycyjne i eksploatacyjne. Lampy HPI Plus użytkowane w układach lamp SON mają temperaturę barwową 3800 K, niższą niż podczas pracy w układach lamp HPL gdzie osiągają 4300 K. Ta cieplejsza barwa jest idealna dla oświetlenia handlowego. Spadek strumienia świetlnego w trakcie eksploatacji i wskaźnik oddawania barw są równoważne dla obu systemów zasilania.

naprawdę nie warto używać rteciowek do oświetlania roślin:
efekt -> koszty + gówniany wzrost - temp: widmowa to nie wszystko: -
licvzy sie jeszcze wydajność lampy i widmo. - tu jedno i drugie jest do d. lampy rteciowe to zabytek/ uzywany jeszcze tylko dlatego, że jest mase starych opraw :
[ dlatego także produkuje sie lampy MH i HPS przeznaczone do współpracy z takimi oprawami - lampy zamienniki nie wymagajace do zapłonu - zapłonnika .]

A rteciowo -żarowe to -- juz kompletne nieporozumienie.

jeszcze mała aktualizacja:

http://www.aquabotanic.com/lightcompare.htm

the mercury vapor bulbs, about halfway between the halogen and the worst fluorescents. The Deluxe MV probably should be avoided, since besides its low efficiency, it provides a way too unpleasant light (too low CRI, too yellow). A regular (non-Deluxe) MV is even worse since it lacks entirely any red emission. The Wonderlite though seems to have overcome the color problems. The light is reported to be white and with good color rendering. Should be an option to consider in non-standard applications, since its enclosed reflector should partially balance out the lower efficiency.

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
zrobie z nich oświetlenie w garażu i piwnicy... takie sufitowe :).

Kumpel załatwił mi MH z oprawką nie wiem jakiej mocy, dzisiaj ma przynieść ale mówił, że jego starszy jak miał parking streżony to takich używał wiec będzie git :). Ale tak czy siak musze kupić Hps ;-/ jakąś tanią używke 400 W

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół