• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[LED] 0,09m2 | 35W | Royal Gorilla (AUTO)

Wyszukiwarka Forumowa:

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Hejka,

Wlatuje na nowo z drugą już fotorelacją w tym samym boxie.

Pod koniec kwitnienia miałem problemy z zapachem więc - kupiłem drukarkę 3D
Koszt drukarki znikomy 175€
W zasadzie samym tym filtrem (koszt projektu i wydruku) się spłaciła.

Mogę odpłatnie taki filtr wydrukować gdyby ktoś był zainteresowany ale do Polski na razie nie wracam :D ewentualnie mogę podesłać gotowe pliki GCODE albo wrzucić na Thingiverse

Box: 30x30x58cm z płyt OSB.
Max wysokość 50cm (lampa ogranicza)

Oświetlenie: LED diody CREE z zasilaczem - panel 35W ze strony ledam. Mogę polecić śmiało - dziewczynka nie narzekała na brak światła - panel jest pod 0.16m2

Kolejną uprawę planuje wykonać w boxie 40x40x80 ale na razie nie mam planu na budowę ze względu na brak miejsca w mieszkaniu. Ogranicza mnie niestety przestrzeń w miejscu gdzie mogę trzymać uprawę. Większy box będzie w nowym mieszkaniu ale w Holandii niestety z tym jest duży problem.

Roslinka to Royal Gorilla Automacik.
W zasadzie to dwie jedna nie chciała ruszyć a potem zaskoczyła gdy wykiełkowało już drugie mamy wiec w tej serii dwie pacjentki będzie LST i fimming na jednej z nich. Jedna poleci w górę bokiem druga ma lecieć dołem. Chyba że pójdzie dobrze to obydwie będą lecieć na fimming z LST.

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Tutaj kilka fotek z zabawy na drukarce i z samym boxem.

Wentylator NOCTUA NF-B9 Redux 1600PWM o przepływie powietrza 36-38CFM

Po przeliczeniu wyszło mi jakieś 400cm3 objętości węgla (200g węgla formowanego)

Sam wydruk trwał ponad dobę - podchodzę więc do tego czysto hobbystycznie.

Początek wydruku:
3270F497-A8D4-4413-B9C2-BA6CDF10AA3F.jpg

Prawie koniec:

D6D147D3-AA1C-49D3-A48E-123D930EF8E2.jpg

Gotowy filtr:

3C3DB62D-FBE8-4F50-B11C-155B0E3CDF11.jpg

A6FC24FC-A0F5-48F0-8AE7-F96FA5681440.jpg

57B6352D-0DB1-4E78-8F05-4BF71DB05BBB.jpg

W drugim elemencie umieściłem wentylator:

2E6ED22E-6D49-421B-A511-72E228B8663A.jpg

Całość prezentuje się następująco:

EECDDD2C-7679-43AC-93D2-6C04E8F95C44.jpg

Wyciąłem w ścianie z OSB dziurę wkleiłem ramkę z wentylatorem tak aby maksymalnie przylegała do ścianki:
0693FD50-AF9C-443D-9A9D-8D515ECECC38.jpg

Całość prezentuje się tak:
209F4475-142D-454F-B534-23F5A4A2570F.jpg

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
DZIEŃ 10:

Dziewczynki prezentują się jak poniżej:

8A5AED57-E9AC-4BCE-91C8-382ACF9EE8FF.jpg

Obydwie miały małe zniekształcenia pierwszych listków. Nie powinno mieć to większego wpływu na wzrost - pewnie łupinka ziarna spowodowała taki efekt :)

Poprzedniczka po 3-4 tygodniach zaczęła kwitnąć także LST czy cięcie zacznę wcześniej. Nie dostają zbyt dużo wody bo doniczka ma jej jeszcze sporo niech korzenie szukają wody i rosną w dół :)

Janek10

Well-known member
Buchów
1,477
Odznaki
4
Słaby wentylatorek . Wrzuciłbym mocniejszy tylko, ale jak ten daje rade to luzik. Powiedz mi, jakie pole robocze masz tego ustrojstwa? Powiedzmy 2x taki filtr jak ten co zrobiłeś da rade wykonać?

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Słaby wentylatorek . Wrzuciłbym mocniejszy tylko, ale jak ten daje rade to luzik. Powiedz mi, jakie pole robocze masz tego ustrojstwa? Powiedzmy 2x taki filtr jak ten co zrobiłeś da rade wykonać?
Powiem tak 18cm x 18cm x 20 na luzie pole robocze niby 20x20x25 ale wiesz. Dobra kalibracja uniemożliwia wykorzystanie całego pola. Ten filtr miał jakieś 11cm średnicy ale tez tylko 5cm wysokości celował bym po prostu w większą wysokość bo warstwa węgla 1,75-2cm jest wystarczająca raczej :) ale spokojnie 2x większy tez by wyszedł. Problem w tym że wydruk mojego trwał 32 godziny… a podstawa 7-8godzin xD

Phnom

#support
Weteran
Buchów
1,689
Odznaki
3
Testowalem juz filtry z druku 3d i słabo to zdawało egzamin.
Koniec końców podłączyłem zwykły RhinoPro
Aczkolwiek przejściówki, mufy etc też mam drukowane i się sprawdzają
Poszperaj w moich tematach tam znajdziesz foty :D

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Testowalem juz filtry z druku 3d i słabo to zdawało egzamin.
Koniec końców podłączyłem zwykły RhinoPro
Aczkolwiek przejściówki, mufy etc też mam drukowane i się sprawdzają
Poszperaj w moich tematach tam znajdziesz foty :D
Ale to tylko szkielet ma za zadania tylko trzymać węgiel w powietrzu - tak samo działa profesjonalny filtr. Węgiel tez ma znaczenie jaki zastosujesz :)

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Co do samego druku 3D panowie to ma być tanie rozwiązanie ale będę testował na mikrogrowie ile jest tego potrzebne a zamierzam dorobić tutaj jeszcze jeden taki filtr a może obydwa polecą ale mniejsze. Ten ma dobre 2 cm grubości warstwy węgla przerobię tez na wersje z większą ilością dziur na powietrze żeby nie blokowało - kosztem większego wypełnienia druku i czasu wydruku ale ma być skuteczny w przeliczeniu na litry boxa. Już teraz wiem że na boxa 40x40x80 będą potrzebne conajmniej 2 takie filtry. Ale właśnie o to chodzi. Ma działać zajmować mało miejsca w środku i być łatwe w demontażu do uzupełnienia nowym węglem. Tylko tyle i aż tyle - później takie gotowe i przetestowane w warunkach uprawy rozwiązanie będzie ponownie testowane na większej nieco szafce. Do tego dojdą warianty z zaślepką żeby nie waliło światłem i uszczelniacze, zatrzaski, uchwyty. Kompletny zestaw do przeróbki powiedzmy szafki z IKEA pod growboxa z którego nie bedzie k***iło ziołem nie bedzie się rzucał w oczy i nikt poza właścicielem nie bedzie chciał nawet pytać co tam masz. Rozumiecie o co chodzi? Chce ogarnąć metodę bezinwazyjnej chodowli na własny użytek. Wystarczającą od zbiorów do zbiorów bez większego wysiłku osoby zainteresowanej. Potencjalnie swoje testy i czas będę później chciał spieniężyć ale wymaga to olbrzymiej ilości czasu i conajmniej jeszcze 2 upraw co znaczy, że będę już miał wtedy conajmniej jedną odznakę chyba 🤣

Inna kwestia cena. Wydruk mniejszego filtra kosztuje 30zł z prądem licząc kupując tu w Holandii (w Polsce jeszcze taniej) sam węgiel na 5-6 filtrów to jakieś 5zł wiec też niezbyt dużo a nadmieniam zakup filtra jest jednorazowy później tylko wymiana węgla która jest szalenie łatwa :)

Ostatnia edycja:

Purple Ben

Well-known member
Buchów
8
Pomysł fajny, byle dawał radę. Testowałem rozwiązanie gdzie miałem 2 wentylatory 35CFM a między nimi 2cm węgla. Niestety przepływ z boxa był prawie zerowy. Temperatury mi szły do góry. Testując dymem/parą jakby bardziej odbijało do środka wszystko wywrotem. Nadal szukam rozwiązania do micro-boxa (PC-BOXA). Kolejnym etapem będzie filtr z Wentylatorka TURBO podobnie jak ktoś na YT zrobił. Wolał bym uniknąć łazienkowego. Niby Vents quietline 100 ma 25Db, więc w teorii powinien być prawie niesłyszalny ale teoria i praktyka to 2 różne rzeczy. PC wentylator 26Db, faktycznie jest cichutki. Łazienkowe wiatraki chyba mierzone sa jakoś inaczej bo mój ma 38Db deklarowane a buczy że nie ma szans takiego w boxa koło łóżka wsadzić by nie denerwowało.

Janek10

Well-known member
Buchów
1,477
Odznaki
4
Pomysł fajny, byle dawał radę. Testowałem rozwiązanie gdzie miałem 2 wentylatory 35CFM a między nimi 2cm węgla. Niestety przepływ z boxa był prawie zerowy. Temperatury mi szły do góry. Testując dymem/parą jakby bardziej odbijało do środka wszystko wywrotem. Nadal szukam rozwiązania do micro-boxa (PC-BOXA). Kolejnym etapem będzie filtr z Wentylatorka TURBO podobnie jak ktoś na YT zrobił. Wolał bym uniknąć łazienkowego. Niby Vents quietline 100 ma 25Db, więc w teorii powinien być prawie niesłyszalny ale teoria i praktyka to 2 różne rzeczy. PC wentylator 26Db, faktycznie jest cichutki. Łazienkowe wiatraki chyba mierzone sa jakoś inaczej bo mój ma 38Db deklarowane a buczy że nie ma szans takiego w boxa koło łóżka wsadzić by nie denerwowało.
38db to już duzawo. Od siebie mogę polecić z łazienkowych awenta 100 czy coś takiego. Jest naprawdę bardzo cichy. Pobór 10w. Albo komputerowy, tylko porządniejszy, taki który ma te 2/3w i robi taką dmuchawę, że japiertole... a na olxie można wyrwać dosłownie za kilka złotych. Jak chcesz to napisz pw to pogadamy. Trochę przerobiłem pcboxow...

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
I dlatego to projektuję tak żeby box był nie głośniejszy niż komputer (w końcu działający komputer generuje taki hałas jaki tworzy jego wentylacja czy to procesor czy led uprawowy też generuje podobne ciepło) i w pełni sterowany za pomocą telefonu zdalnie. Kamerka na detekcje dźwięku i masz podgląd co się dzieje możesz wyłączyć w każdej chwili. Bez zapachu.

Myślę jeszcze nad zamontowaniem za filtrem bibułek wciśniętych pomiędzy dwa elementy na wylocie powietrza a na dole pojemnik z rozcieńczonym neutralizatorem ONA żeby zasysały kapilarem tak jak pióro wieczne i powietrze za boxem było by neutralizowane dodatkowo.

Zastanawiam się jednak czy to jest jednak zdrowe dla rośliny

Ostatnia edycja:

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Dziewczyny pną mocno się ku słońcu doniczkę dałem na słoiku żeby były bliżej światła podlewam tak żeby codziennie miały sucho-mokro. Korzeń już puścił się na pewno w dół więc niech się zagości też po bokach.

Drukuje się mniejsza wersja filtra dla porównania temperatur. Możliwe że wleci drugi taki i drugi będzie odpalany razem ze słońcem :D

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Jutro będzie gotowy kolejny do testów :)

3112DFAF-A2B3-4565-A870-5620080EC7BD.jpg

Co myślicie o takim mikro mikro powiedzmy 15x20x60cm (0,03m2) z lampą z actiona 1500lm do tego byłby jednak wykorzystany wentylator blower który mi zostanie z tego boxa nieużywany :)

Janek10

Well-known member
Buchów
1,477
Odznaki
4
DZIEŃ 10:

Dziewczynki prezentują się jak poniżej:

8A5AED57-E9AC-4BCE-91C8-382ACF9EE8FF.jpg

Obydwie miały małe zniekształcenia pierwszych listków. Nie powinno mieć to większego wpływu na wzrost - pewnie łupinka ziarna spowodowała taki efekt :)

Poprzedniczka po 3-4 tygodniach zaczęła kwitnąć także LST czy cięcie zacznę wcześniej. Nie dostają zbyt dużo wody bo doniczka ma jej jeszcze sporo niech korzenie szukają wody i rosną w dół :)
Ej czekaj czekaj... one są dwie w jednej doniczce?:000

seweryn2422

Smart Guy - Kombinator
Buchów
1,915
Odznaki
9
Ej czekaj czekaj... one są dwie w jednej doniczce?:000
No tak wyszło jedno ziarenko zaskoczyło po tygodniu to jedna pójdzie na fimm a druga na LST w boki i do góry - wiem ze powinno być po jednej doniczce na roślinkę ale trudno :) zobaczymy jak wyjdzie :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół