• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[Led 240W][0,72m²][Coco/Perlit][Frobidden Fruit]

Wyszukiwarka Forumowa:

Kurde

balans
Buchów
1,533
Rośliny: 8x Frobidden Fruit od Dutch Genetics.
Box: RoyalRoom 120x60x180 cm.
Oświtelenie: Led z 16 sztuk rozbebeszonych v-taców 15w 4000k naklejonych na profile aluminiowe.
Wentylacja: 200 m3
Donice: Autopot 8,5l pomalowane od środka antyporostem do jachtów i z nawierconymi otworami z boku.
Medium: 70% Kokos, 30% Perlit
Nawozy: Ata Cal-mag, T.A. Bloom
Trening: ben

Dzisiaj mija 10 dzień życia kwiatków, wczoraj zaliczyły przesiadkę do docelowych. Jedzą 8ml/10l cal-mag i 12ml/10l bloom, pH~5,5. Dzisiaj wyglądają tak:

A lampa wygląda tak:

:tiphat:

Pysku

Zawsze gram do ostatniego gwizdka
Buchów
4,440
Odznaki
5
Siema Kurde 🫡🫡 ja sobię przysiade i popatrzę co tam się u Ciebie będzie działo, pozdrowki

Kurde

balans
Buchów
1,533
Temperature mogłem zmierzyć tylko paluchami. Profile w okolicy krążka są ciepłe, ale da się je utrzymać. Przydał by się jeszcze trzeci profil przez środek krążka, ale nie miałem czym zrobić precyzyjnie, małych dziurek na przewody, więc stanęło na takim kompromisie 😉

Kurde

balans
Buchów
1,533
Dzień 24

Po przesadzeniu rośliny lekko zamuliły, ale już zaczynają się rozkręcać. Pokazały sie jakieś niedobory wapnia, więc podniosłem dawkę nawozów do 16ml calmag/ 24 bloom na 10l, dorzuciłem oprysk z calmag i soli epsom i ... przedobrzyłem :crazy: . Jedne przypaliły się mniej, inne więcej, ale jednak wrócę do połowy dawki. Dzisiaj także zaliczyły cięcie. Z dwoma mogłem jeszcze poczekać jeszcze chwilę, ale w najbliższych dniach będe miał mniej czasu, więc muszą sobie jakoś poradzić ;)

Tak wyglądał mój ogródek przed cięciem:

A tak po:

kameleonsen

szedł sasza suchą szosą
Buchów
3,320
Odznaki
7
Cześć, nie znam się a wypowiem się :)
ATA calmag jest bez azotu.
Na moje, masz popalone listki bo za dużo PK masz względem azotu z magnezem.
Spróbuj dorzucić całą dawkę calmagu z azotem razem z opryskiem, może kapkę mniej tego blooma.

Do czego zmierzam? Ec to jedno, ale sklad ec to drugie.
To znaczy możesz zrobić ec 2.5 z samego fosforu, z samego azotu etc.
Kwestia tego że teraz potrzebujesz dużo calmagu i azotu żeby tchnąć życie w twoje listki :)

W tanku jest jakaś pompka obiegowa/mieszającą?
Przyszło mi to do głowy patrząc na planty w każdy w innym stanie.

mleko1986

Well-known member
Buchów
1,855
@kameleonsen to znaczy że na samym bloomie i micro bez calmaga nie da rady uprawiać? W bloomie nie ma azotu czy jak? Do czego ten calmag? Bo gdzieś się gubię w twoim rozumowaniu.
Cholera uprawiam kilka lat i calmaga w ręku nie miałem, haha... może dlatego nie ma życia w moich listkach...
Ogarnij sobie "Lucas formula" i "k.i.s.s. method, a później wypowiedź się na temat, bo rozjaśni to system karmienia.

@BetonowyDaniel nie klep postów bez sensu, które nic nie przynoszą do tematu, albo coś wnosisz, albo obserwujesz. To że każdy calmag ma azot wiedzą to wszyscy bo to azotan wapnia i azotan magnezu. Inaczej technicznie nie da rady zrobić tego specyfiku, tak samo trzeba pamiętać że każdy calmag to mineralny nawóz i nie ma wersji organicznej :). Na dodatek twój ulubiony calmag jeżeli zmieszasz jakimś PK to może zajść reakcja chemiczna. Więc nie może mieć PK

Lepiej sprawdź składy micro i blooma, powiedz czego tam nie ma potrzebnego do uprawy ?

Kurde

balans
Buchów
1,533
Dzień 44​
(ostatni dzień wega)​

Niby rośliny wciąż w nie najlepszym stanie, ale nie chcę ich wegować w nieskończoność. Wczoraj powycinałem wszystkie zbędne odrosty, niech się nie biją o światło, a jak tylko zapadnie zmierzch, to noc będzie trwała 12 godzin. Jedna z roślin zaliczyła tragiczne spotkanie z tłumikiem akustycznym, który spadł na nią i uciął jeden ze szczytów jak gilotyna. Szczyt trzymał się dosłownie na "jednym włosku", ale podwiązałem go drucikiem do miejsca cięcia i póki co stoi, zobaczymy czy ustoi. Do tej pory dostawały do jedzenia wodę o pH 5.8 a w niej 12ml/10l cal-mag, 18ml/10l bloom i łyżeczkę soli epsom (choć raz robiłem pożywkę nie do końca trzeźwy i nie wiem, czy wtedy czegoś nie pomieszałem). Niektóre cały czas popalone (choć wydaje się im przechodzić), a niektóre wydają sie głodne. Narazie utrzymam tę dawkę i zobaczę co się będzie działo.

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
8,746
Odznaki
5
Jak ty im sam nawóz na kwitnienie z salmagiem lejesz to jak one mają wyglądać. Daj im kompletna pożywkę, o dobrych parametrach żeby zebrać przelew i se go pomierz to od razu będziesz wiedział w jaką stronę iść przy następnym podlewaniu.

Kurde

balans
Buchów
1,533
Już raz robiłem uprawę z tymi samymi dwoma nawozami(tylko trochę mniejsze dawki) i jakoś to doleciało do końca. Po prostu tym razem zachciało mi się bawić z dawkami, jakimiś opryskami i mamy rezultat, ale wszystko wraca na dobrą drogę i wydaje mi się, że wiem co robię :crazy:.
Wybierając na nawóz sam calmag i bloom sugerowałem się "h3ad formula", jedynie zamiast flora micro mam ata calmag, bo akurat taki miałem na wyposażeniu a skład w miarę podobny (NPK mikro 5-0-1, calmag 6-0-0). Tylko jak pisałem zachciało mi się kombinowac, ale już nie będe, obiecuję 😶‍🌫️.

mleko1986

Well-known member
Buchów
1,855
Sprawdź pH i EC przelewu, bo tylko tu się mogło coś rozjechać, zresztą zawsze kiedy coś jest nie tak w tym typie uprawy to od tego zaczynamy. Dawki nawozu dalej wg harmonogramu lucasa, to na prawdę w pełni wystarczy, chyba że gdzieś za dużo papu w glebie, wtedy płukanie gleby.
Prościej jest lecieć na samym maxi bloomie, jednej odmianie, a najlepiej klonach. Miałem podobne problemy z karmieniem, jedne przejedzone, drugie głodne, u mnie 7 odmian przy 50szt roślin :). Gdzieś mam fotki z tej uprawy, jak chcesz to poszukam. Najwiekszy minus tego typu uprawy to duża ilość azotu w drugiej części flo (maxi bloom 6-17-16)
W ogóle polecam małe donice 1-2galony max. Prosto przepłukać, szybko przesycha podłoże i tak w pełni wystarczy na duże rośliny. Ja używałem jeszcze flora clean jak nie mogłem ogarnąć co się dzieje, flush, zalanie pożywką świeżą i wszystko.

Jak u Ciebie wygląda karmienie ? Dajesz papu do rezerwuaru, czy autopota nie używasz?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół