• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Ledy Evoled v4 90w

Wyszukiwarka Forumowa:

agnes

Active member
Buchów
0
masz racje,tylko nie mogę znaleść takiego, żeby miał takie parametry jak obwód led np .25x3,2V=80V x0,70A=56W , chyba że czegoś nie wiem <coolpalacz>
ja rozumiem to tak że :
na wyjściu około 80V
puszczone 0,70A
dające w sumie 56W

P.s. sorry za moje ignoranctwo, ale jak widać nie jestem w temacie

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
190623466491 to jest item no z ebai (celowo z błędem) takich ja używam podają ze na 18 3w LED

z fartem

agnes

Active member
Buchów
0
wielkie dzięki za pomoc, teraz tylko zostało czekać, jak wszystko zmontuje to wstawię zdjęcia

z fertem :harvest:

Fidel Gastro

Stary wyjadacz cukierasków...
Weteran
Buchów
4
Odswierzam kotleta wyglada na to ze cos sie ryplo z EVO niemiecka strona sklepu nie dziala podobnie jak hiszpanska oraz forum,ciekawe czyzby w praktyce nie sprawdzily sie jak w grow smiesznego MrX? <palacz>

S

sub

Guest
Od dłuższego czasu to nie działa.

się nie sprawdziło?

Lepsze diody od typowego panelu - wiec nie miało prawa gorzej od "przeciętniej" działać.
Były "w zasadzie" podobne do "blackstar" i innych - tyle, że diody innego sortu.

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
nie sadze ze nie dzialalo bo chyba by strony internetowej itp nie robili chyba ze walek byl tego wart :)
na allegro juz jest panel oparty na panelu cR (gdzie on jest cos wspominal ze zniknie) cena 999PLN (ja juz wiem kto to z forum ;) )
mysle ze z tym tematem sprzedawania itd to trzeba na prawde byc przygotowanym (nad czym teraz ciezko pracujemy) no i nie moze tak byc ze przez ledrise lub inny sklep nie mozna dotrzymywac terminow bo diod brakuje lub podobne dla tego ja juz w krotce kupuje po rolce swoje heatsinki pcb na wymiar do 9diodek juz sie nie moge doczekac EVO nie bedzie juz potrzebne :)

z fartem ziomki

S

sub

Guest
THE DOCTOR napisał:
na allegro juz jest panel oparty na panelu cR (gdzie on jest cos wspominal ze zniknie) cena 999PLN (ja juz wiem kto to z forum ;) )

Był i panel CR - w cenie komponentów. Nie było chętnych.
Dalej jest? | właśnie ten sam ..| Chyba w tamtym momencie gdy był składany - koszty materiałów na 38 W panel na najlepszym sorcie mniej więcej w tym się mieściły.

THE DOCTOR napisał:
EVO nie bedzie juz potrzebne :)

A teraz jest :) Przecie w zasadzie zawsze...poskładać można taniej coś takiego samemu: Ktokolwiek będzie produkował - zawsze będzie musiał zarobić - nawet jeśli kupować będzie hurtwo diody i resztę komponentów.. i tak samodział - wyjdzie taniej.

Może nie tak ładne . I w wypadku składania oświetlenia o łącznej mocy powyżej 200W nieco za dużo dzierganiny.

Ja jestem ciekaw czy np: producenci EVO nie wpadli na "testach" - uprawowych.
Bo oni chyba ... Kto ich tam wie.

======================================================================
mały off;;;

http://www.alibaba.com/product-gs/594006993/E_shine_3G_45X3W_EVO_LED.html

chinole skopiowali: obrys zewnatrzny...
w środku inne diody: zewnętrznie także nie dokładnie to samo ;)
Ale nazwa :: E.shine 3G 45X3W EVO LED Grow Light :: Ha... Zwał jak zwał..

196.jpg

197.jpg

na epistarach: i to bez 660 - a na takich co za około 3 zeta- sztuka.. idzie kupując w paczkach po 5 sztuk.. dostać.

http://i00.i.aliimg.com/img/pb/371/620/481/481620371_541.jpg
198.jpg

====================================================================

org evo -> bez soczewek:
http://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=221916

199.jpg

ma ciągnąc~45W z zasilaczem - diody - na 700 mA:
chłodzenie pasywne: i bez soczewek.. potrzebnych imo jak dziura w moście. - o ile się tego nie wiesza wysoko.: - bo chyba nie dosłali ... |znaczy się jeszcze|

200.jpg

201.jpg

==================================================================
Prawdopodobnie : 27 sztuk Cree - puszczonych na około 700 mA | więcej się czerwonych xpe nie przekręci ...|

=> pi razy oko: "porównywalne możliwości" - co w wypadku panelu CR
-> przy kapkę większej mocy - i zmniejszonej trwałości.
Można by dyskutować o widmie. - wstawić na moduł zamiast 2 białych dwie royal blue.

Ostatnia edycja:

Fidel Gastro

Weteran
Buchów
4
O ile dobrze pamietam pierwsze evo od gudome wylozyly sie na zasilaniu niby mean well z opcja przyciemniania a padaly jak muchy te drivery,cos bylo nie tak w konstrukcji...ja robie teraz kopie evo 4 dodalem tylko od siebie royal blue i biale 6k reszta tak jak w oryginale tylko cree nie osram oprocz deep oczywiscie...ledrise wali dalej w gumy z wysylka

S

sub

Guest
THClover napisał:
padaly jak muchy te drivery,cos bylo nie tak w konstrukcji...

Pewnie źle wybrali producenta/dystrybutora.
EVO to konstrukcyjnie prościzna - MCPCB na zamówienie? - minimum - kosztów obudowy - to co było w nich interesującego to diody "nie epistar".

agnes

Active member
Buchów
0
witam, do mnie część diod doszła( na resztę czekam,lerdrise wali w h...)

dwa obwody już mam, albo miałem , jeden zamiast świecić, mruga:

15szt. deep red podłączone podLED Driver Power Supply30w-54w(10-18x3w680mA

w drugim po podłączeniu mrugały tylko trzy ostatnie i przy następnej próbie chyba je zjarałem
35szt. red pod LED Driver Power Supply30w-54w(10-18x3w680mA

podpowie ktoś co moglem źle zmontować ?

Fidel Gastro

Weteran
Buchów
4
Ostrożność

Podczas podłączania diod do zasilacza zawsze musi on być odłączony od sieci. Jeśli podłączamy zasilacz do sieci i widzimy, że gdzieś w obwodzie znajduje się przerwa - wówczas NIE USUWAMY TEJ PRZERWY, GDY PRACUJE ZASILACZ!. Należy odłączyć zasilacz od sieci, zewrzeć jego styki wyjściowe ze sobą aby rozładować napięcie elektryczne, które się nagromadziło (może "strzelić" iskra) a następnie dopiero wtedy łączymy przerwę w obwodzie. Jeśli nie wykonamy tej czynności to jest duże prawdopodobieństwo, że zgromadzone napięcie uszkodzi diody przebijając je lub, w najlepszym wypadku, zniszczy elementy zabezpieczające (jeśli istnieją). Wynika to tylko z zasady działania zasilaczy ze stabilizacją prądu - otóż dążą one zawsze do osiągnięcia nominalnego prądu wyjściowego. Jeśli więc jest to np. zasilacz 350mA, będzie on zwiększał napięcie na swym wyjściu dopóty, dopóki nie osiągnie prądu 350mA lub maksymalnego napięcia na zaciskach wyjściowych. To napięcie często może okazać się niszczące dla diod. Możecie w tym momencie zadać pytanie: Dlaczego więc zasilacz zwiększa napięcie wyjściowe do poziomu niebezpiecznego dla diod? Nie jest to absolutnie żaden spisek. Wyobraźmy sobie np. zasilacz o mocy wyjściowej 10,5W i prądzie stabilizowanym na poziomie 350mA. Przy jego maksymalnej mocy na zaciskach wyjściowych wystąpi napięcie 30V (10,5W / 0,35A = 30V). To samo napięcie wystąpi przy braku obciążenia. Jeśli tymże zasilaczem, będącym w stanie nasycenia (czyli przy rozwartych zaciskach wyjściowych i zasileniu z sieci) zasilimy teraz np.3 diody PowerLED 1W połączone szeregowo (o prądzie 350mA i napięciu przewodzenia w okolicy 3 - 3,2V każda, co daje w sumie napięcie ok. 9 - 9,6V) to, jak łatwo spostrzec, napięcie odłożone na diodach będzie ponad 3-krotnie większe od bezpiecznego. Zanim zasilacz zdąży obniżyć napięcie do bezpiecznego poziomu, chwilowy impuls prądu dostarczony do diod momentalnie zniszczy najpierw zabezpieczenie wewnętrzne diody, które jest z reguły skuteczne do ok. 5V, potem samą diodę. Aby taka sytuacja nie występowała w ogóle na każdą diodę musiałby przypadać oddzielny zasilacz co z oczywistych względów jest w większych systemach niewykonalne. Większość zasilaczy, jako zasilacze impulsowe, nie może pracować bez obciążenia, co najczęściej ujrzymy w ich instrukcji. Niniejsze zasady są bardzo prostymi, podstawowymi zasadami elektroinstalatorstwa. Powyższa część tekstu o ostrożności została zapożyczona ze strony http://www.ledownia.pl

Robiles wedlog Cr DIY z wiki?

agnes

Active member
Buchów
0
tak, czytałem to parę razy, podłączyłem diody do zasilacza, a później do prądu, czego efektem były migające trzy ostatnie diody. W drugim obwodzie migają wszystkie...

Fidel Gastro

Weteran
Buchów
4
moze masz zimnego luta gdzies?podmien zasilacze to sie upewnisz ze one sa ok

agnes

Active member
Buchów
0
zaraz przejże pod kątem zimnych lutów, jak podłącze sam plus, to diody słabo ale świecą po dołączeniu minusa zaczynają mrugać wtf ?

na drugim zasilaczu to samo, trzeci obwód, parę sztuk na początku i końcu mruga, a te w środku udają że zdechły, fakt że jestem kompletnym laikiem w elektronice, ale wszystko robiłem według opisu na wiki, albo zasilacze walnięte albo coś zle polutowałem, no ale wtedy chyba wo gule by nie świeciły?

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół