akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Liście żółkną i usychaja od dołu do góry

Wyszukiwarka Forumowa:
Buchów
0
Jak w temacie.
Nie jest to pH, ani magnez ani woda ani szkodniki. Zaczęło się od samego dołu i idzie do góry. Liście żolkna usychaja i odpadają i tak systematycznie coraz wyżej. Proszę o szybką interwencję ponieważ objawy zachodzą coraz wyżej, zdecydowanie juz zaszły za wysoko. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

---------- Post Zaktualizowany 06:32 ---------- Data pierwszego postu 05:50 ----------

Chciałem edytować żeby nie dodawać postu jeden po drugim ale nie umiem na telefonie tej sztuczki. Przesyłam zdjęcia:

https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/DSC_0173.JPG

https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/DSC_0175.JPG

Buchów
0
Ile dni? jaka roslina? napisz cos wiecej

Strongberry x2 70 dni (weg do 50, od 3 tyg flo) ziemia plagron lightmix, regulator pH plagron lemon kick, nawozy canna terra, na wegu oprysk x3 asashi SL. Potrzebny był też siarczan magnezu. Trening FIM. Problemy były od ok 35 dnia, robiłem juz chyba wszystko, ale jestem początkującym indoorowcem wiec nie mogę napisać ze wszystko bo nie wiem wszystkiego. Dzięki i pozdrawiam

michal1337

Well-known member
Buchów
0
hmmm gosciu, a moze liscie skonczyly juz fotosynteze?a rosną jeszcze nowe liście? Niedobór raczej wykluczony.
Ja tez mam pare zoltych, ale to sa te z pierwszych

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Roślina wyciąga azot z liści i dla tego robią sie żółte.

R

ruski wentylator

Guest
a nie dlatego ze weg 50 dni i mala trochę doniczka, ile ma litrow,
daj cos trochę azotu jej

Buchów
0
Możliwe, że przesadziłem trochę z wegem ale nie wydaje mi się ze od starości tak się dzieje. Spróbuję podlać nawozem na wega, jeśli to azot to powinno pomóc. Liści wiatrakowych juz nie ma praktycznie, wszystko powoli zolknieje a potem brązowieje i usycha. To jest ten moment kiedy powinienem lać pk 13/14 wg tabelki dawkowania. Wiec z tym azotem jeszcze się wytrzymam. Niech ktoś jeszcze się wypowie najlepiej. Pomimo wysokiej temperatury i niskiej wilgotności na flo nie szronią się w ogóle. Odmiana powinna być gotowa do sciecia po 90 dniach wiec trzy tygodnie do końca nie powinna cała usychac myślę. Do tej pory miałem tylko rośliny balkonowe i nigdy nie miałem takich problemów. Pierwszy indoor i pierwsza wtopa :( ratujcie póki się jeszcze da o ile się da.

Z moich wyliczeń matematycznych doniczka ma pi razy drzwi wychodzi ok 7l

Ostatnia edycja:
R

ruski wentylator

Guest
milaem kiedyś identyczna sprawę,
dostałem jedna roslinke od znajomego speedy chille z RQS- to super szybki krzak, gdzie flo 6 tygodni niby, miała 14 dni a ja dopiero startowałem ze swoimi,to wiec podlaczylem ja pod tamte i stworzyłem jedna rodzine, dalem jej weg tez 42-44 dni i doniczke dostala 5 litrow , zzolkla i marnie wygladala pod koniec ale była smierzdaca i klejaca sie

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Możliwe, że przesadziłem trochę z wegem ale nie wydaje mi się ze od starości tak się dzieje. Spróbuję podlać nawozemto azot to powinno pomóc. Liści wiatrakowych juz nie ma praktycznie, wszystko powoli zolknieje a potem brązowieje i usycha. To jest ten moment kiedy powinienem lać pk 13/14 wg tabelki dawkowania. Wiec z tym azotem jeszcze się wytrzymam. Niech ktoś jeszcze się wypowie najlepiej. Pomimo wysokiej temperatury i niskiej wilgotności na flo nie szronią się w ogóle. Odmiana powinna być gotowa do sciecia po 90 dniach wiec trzy tygodnie do końca nie powinna cała usychac myślę.

Zapomnij o tym że za 3tyg będą gotowe. Zawsze patrzy się z przymrórzeniem oka na to co podaje producent bo prawie zawsze trzeba trzymać dużo dłużej. Z tego co piszesz wychodzi że nie lałeś jeszcze nic na flo. Prawda to? Skoro nie lałeś PK to nie ma się co dziwić że topy nie chcą puchnąć. Azotu dał bym jej chociaż trochę bo do ścinki nie zostanie nic liści. Za wysokiej temperatury też nie możesz trzymać
Który to tydzień flo?

Buchów
0
Zapomnij o tym że za 3tyg będą gotowe. Zawsze patrzy się z przymrórzeniem oka na to co podaje producent bo prawie zawsze trzeba trzymać dużo dłużej. Z tego co piszesz wychodzi że nie lałeś jeszcze nic na flo. Prawda to? Skoro nie lałeś PK to nie ma się co dziwić że topy nie chcą puchnąć. Azotu dał bym jej chociaż trochę bo do ścinki nie zostanie nic liści. Za wysokiej temperatury też nie możesz trzymać
Który to tydzień flo?

Według tabeli dawkowania canna pk nie daje się od początku flo, lalem terra flo, canna boost no wg tabeli. Nie będę jej tu wklejać, łatwo znaleźć. Temperatura w dzień 28-30 w nocy jakieś 4 stopnie mniej. Tydzień 3 pisałem 50 dni wega i ogólnie ma 70 wiec ma 3 tygodnie skończone na flo. To mam lać nawóz na weg raz teraz tak?

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Ciężką nockę miałem i nie zwróciłem uwagi że pisałeś że to 3 tydzień flo. Zwróciłem tylko uwagę że zostało jej do końca 3tyg.
Nawozy na wega leją różnie można i po pojawieniu się pierwszych włosów (pk pobudzi do "szybszego rozrostu topów). Można i po 2-3tyg (lanie N "przedłuży wega")
Na indorze się tak nie znam bo tylko na aucie sadzę ale temperaturę mógłbyś trochę obniżyć.
Lej im na flo, ale dorzuć im coś z azotem bo w krótkim czasie zostaną bez liści.

U siebie ostatnio tym z tyłu też dałem trochę azotu bo liście im zaczęły od dołu żółknąć

Buchów
0
Ciężką nockę miałem i nie zwróciłem uwagi że pisałeś że to 3 tydzień flo. Zwróciłem tylko uwagę że zostało jej do końca 3tyg.
Nawozy na wega leją różnie można i po pojawieniu się pierwszych włosów (pk pobudzi do "szybszego rozrostu topów). Można i po 2-3tyg (lanie N "przedłuży wega")
Na indorze się tak nie znam bo tylko na aucie sadzę ale temperaturę mógłbyś trochę obniżyć.
Lej im na flo, ale dorzuć im coś z azotem bo w krótkim czasie zostaną bez liści.

U siebie ostatnio tym z tyłu też dałem trochę azotu bo liście im zaczęły od dołu żółknąć

Rozumiem ze mam lać pk przez cały okres flo najlepiej? Właśnie nawóz na wega ma dużo azotu dlatego tak pomyślałem. Na flo ma npk tylko w innych proporcjach a pk chyba ma tylko podbić fosfor i potas w porównaniu do azotu. Musiałbym to dobrze rozegrać żeby zachować odpowiednie proporcje a nie mam czasu ani głowy do tego. Żeby podbić N to po prostu wleje wega plus pk bez flo. Gdzieś kiedyś miałem saletre amonowa. Kurde nie ogarniam, robię nocki i prawie nie śpię i sam się gubię we wszystkim. To spytam która z tych opcji będzie najbardziej odpowiednią żeby zachować proporcje pierwiastków z przewagą azotu żeby uzupełnić brak. Czy może inaczej kombinować? Dziś podlalem pierwszy raz wg tabeli dawkowania w wierszu z pk 13/14 trochę za dużo cannzymu mi się wlalo ale to chyba nie problem (mam nadzieje)

kamilthc

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Jeżeli w tym nawozie na flo masz azot to może im wystarczy żeby lekko odbudować niedobór. Nie chce mi się teraz sprawdzać jakie mają składy twoje nawozy. Na butelce masz napisane NPK i i przy tym cyfry- oznaczają one proporcje poszczególnych pierwiastków.

Moim lałem tylko nawóz o nazwie pk 13/14 nie zawiera on w ogóle azotu i stąd te niedobory N. Przy ostatnim podlewaniu dałem im burzę kwiatów która ma skłąd NPK 10-30-20 + dodałem minimalnie azofoski w płynie. To im myślę że wystarczy i będę już tylko lał pk 13/14 z domieszka burzy kwiatów

Buchów
0
Jeżeli w tym nawozie na flo masz azot to może im wystarczy żeby lekko odbudować niedobór. Nie chce mi się teraz sprawdzać jakie mają składy twoje nawozy. Na butelce masz napisane NPK i i przy tym cyfry- oznaczają one proporcje poszczególnych pierwiastków.

Moim lałem tylko nawóz o nazwie pk 13/14 nie zawiera on w ogóle azotu i stąd te niedobory N. Przy ostatnim podlewaniu dałem im burzę kwiatów która ma skłąd NPK 10-30-20 + dodałem minimalnie azofoski w płynie. To im myślę że wystarczy i będę już tylko lał pk 13/14 z domieszka burzy kwiatów

Dostają regularnie co drugie podlanie czasem co trzecie npk 244, a na wegu było 314. Problem pojawił się zanim zmieniłem na 12/12 wcześniej miałem problem z przenawozeniem azotu i musiałem robić flusha, było jakiś czas dobrze a potem stało się właśnie to. Teraz po podaniu pierwszy raz pk widać jakby odzyskały wigor. To chyba jednak nie o azot a o fosfor lub potas chodzi. Jest szansa ze cześć liści odzyska kolor? Czy najwyżej nie będą bardziej zolknac?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół