akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

liście od spodu robią się blado zielone miękkie i odpadają (FLO)

Wyszukiwarka Forumowa:

Jumanji

Member
Buchów
0
Siemka wszystkim fascynatom ;) Jestem początkującym growerem wszystko zaczęło sie od pestki znalezionej w paleniu posadziłem i tak sobie rośnie jako że to pierwsza roślinka to liczę na około 4-6 uncji ale zobaczymy ile wyjdzie z tym że zaczęło dziać się coś niedobrego:

1. od spodu rośliny liście bledną robią się miękkie i odpadają tak jak wcześniejsze ze starości??

czy to normalne w fazie flo? bo angielski grower z doświadczeniem powiedział żeby się tym nie martwić boje sie żę chce mnie wpakować na minę (bo mu sprzedaż drastycznie spadnie :) )

https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/95084/IMG_1684~0.JPG

to zdjęcie z przed wczoraj dzisiaj ten liść odpadł + kilka mniejszych :(

https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/95084/IMG_1713.JPG

to jest mój główny problem na chwile obecną ale jest też drugi problem od około tygodnia ale nie postępuje dalej

2. końcówki liści i czasami krawędzie zrobiły się pomarańczowo zółte i uschnięte nie na wszystkich liściach na jednym jest taki naciek jakby spalone od kropli wody na lisciu w identyczny sposób suche żółto pomarańczowe

clear.gif

clear.gif

angol powiedział że: "to nic istotnego może być to chlor albo fluor z wody" i poradził żeby używać filtrów albo wody butelkowej

teraz tak podłoże to ziemia torfowa do kwiatów z lidla UK doniczka 12 litrów
wszystko pod energooszczędnymi fluorescencyjnymi lampami

nawozy organiczne: bio bizz
bio grow 4ml/l dwa dni temu odstawiłem
bio bloom 4ml/l
top max 4 ml/l

to wszystko mieszałem wcześniej razem może to było zbyt dużo?
w sensie w fazie grow 4 ml bio grow pozniej jak dostała pączków 4 ml bio grow + 2 ml bio Bloom później zwiększałem dawkę az do 4ml bio grow + 4 ml bio bloom teraz odstawiłem po mału bio grow schodząc do 1 ml/l (bo roślina pięła mi się zbyt wysoko) i wprowadzam po mału top max.

wczoraj zmierzyłem PH z przesączu (woda ze spodka spod doniczki) mieściła się w przedziale 6,5 - 7

dzięki z góry za pomoc i miłego słonecznego dnia!

Ostatnia edycja:
X

<X>

Guest
Wyglada na przenawozenie. Odstaw bio grow zupelnie. Co do ilosci to zobaczysz ze tak rozowo nie bedzie :) Aaa i jezeli masz opcje to lampa w dol bo wyciagniete te planty bardzo. Z fartem! :thumright:

Jumanji

Member
Buchów
0
witam ponownie, wiem że od gotowego odejdzie trochę wagi bo woda odparuje, ale póki co jak na organic nie jest źle, spodziewałem się około uncji na początku. po prostu chciałem spróbować organicznego chociaż raz ;)

uniknąłem pewnych błędów bo nie zabieram się do czegoś bez elementarnej wiedzy na zasadzie:
- nie potrafię?
to się uczę, albo nie dotykam.

mimo wszystko kilka błędów popełniłem nie lubię uczyć się na własnych błędach wole (i wierze ze każdy z nas) na cudzych ;) następna roślinka już w rogu po woli rośnie w odpowiednio już teraz dużej doniczce (to był mój błąd) a następnym razem screen założę 2 tygodnie wcześniej (to był kolejny błąd) z kolei dzisiaj te nieszczęsne listki!
także dzięki że jesteście!
bo mimo reserch-u i studiowania, niestety błędów początkujący grower nie uniknie :D dzięki za odpowiedz zalałem wodą butelkową i czekam cierpliwie...

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,656
Odznaki
5
Jak używasz nawozów organicznych to wodą z kranu sobie rozpie****asz całe mikrożycie w glebie. Anglik dobrze Ci powiedział albo filtr do wody albo woda butelkowa. Ewentualnie odstawiaj ją na 48h.

Jumanji

Member
Buchów
0
problem w tym że ta woda była porządnie odstana wiec chyba nie przynosi to efektu nawet powiem żę więcej niż te 48 godzin, wiec te żółte końcówki to jednak chlor? będę musiał chyba na potrzeby zmontować jakiś prosty filtr węglowy do wody :(

Ostatnia edycja:
M

Manto

Guest
Za mokro maja , przesusz je troszke to sie poprawi , tez tak miałem , a gdy ograniczyłem podlewanie to sie wszystko poprawiło .

L

Lord of Bhang

Guest
Przenaworzenie na 100% a na przyszłość wstwiaj zdjecia bezposrednio a nie linki :D

Jumanji

Member
Buchów
0
dzięki panowie no i fundamentalne pytanie ile jeszcze do ścięcia, mojej "EWY" przyznam się że chciałbym mojego angielskiego przyjaciela zaskoczyć, w sumie pomaga mi w tym trochę ale są na pewno jakieś tricki żeby tego dokonać wiec pomóżcie ;)

D

DarkMessiah

Guest
scinka bedzie jak bedziesz mial mleczne Trichomy a kiedy to nastapi nie wiem :D obserwuj

Jumanji

Member
Buchów
0
po kilku oklapłych liściach mamy ci to powiedziec ? :D
:D ROTFL faktycznie zrobiłem trochę burdel bo generalnie ponowiłem swoje pytanie z kilków wpisów poniżej gdzie zmieściłem fotki jak to wszystko wygląda, póki co delikatnie liście wolniej zaczęły odpadać po flush-u ale problemu nie wyeliminowałem całkowicie wydaje mi się że to może być niedobór czegoś, i tak przy tym co ja sie tutaj naoglądałem to roślinka wygląda super ale chce być na tyle na ile to możliwe pewny efektu i zdaje sie tutaj na wasze doświadczenie
tak wyglądają dzisiaj liście którym delikatnie pomogłem odpaść generalnie trzymały sie na włosku:

IMG_1769.JPG
IMG_1771.JPG
IMG_1770.JPG

a całość na chwilę obecną wygląda tak:

IMG_1774.JPG
IMG_1775.JPG
IMG_1776.JPG

IMG_1787.JPG

namiot 90/90/170
+ filtr carobo
+ wentylator 155m3/h
lampy: OMEGA dual CFL 300 W X2 przekręcone na czerwoną barwę cykl 12/12

nawozy organiczne bio bizz:

bio grow
bio bloom
i top max

(w tej chwili odstawione całkiem)

podłoże torfowe lekkie "z lidla" (następnym razem będzie bio bizz light)

doniczka 12 litrów "z lidla" (następnym razem min 20 litrów)

woda kranówa - porządnie odstana (następnym razem będzie z filtra osmozy odwróconej)

siatka jest 11,5/11,5 cm tak żeby było wiadomo jakiej to wielkości jest na chwilę obecną
panowie jakie są wasze estymacje co do terminu plonów? kiedy zacząć płukać?

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół