akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Małe robaczki i pajęczynki w topach - jak się pozbyć nie robiąc kuku roślinie

Wyszukiwarka Forumowa:

CeHaTHC

Well-known member
Buchów
0
Cześć,

Nie widziałem kategorii odnośnie szkodników w dziale indoor, więc piszę tutaj. Mam nadzieję, że nie będziecie krzyczeć :)

A więc sytuacja wygląda następująco:

Mam kilka roślinek, jedną dzisiaj ściąłem bo jej się zmarło a plon zostawiłem do ususzenia. Po jakimś czasie zacząłem mu się przyglądać i zauważyłem małe, białe robaczki, nie dłuższe niż 2mm, pełzające jak dzdzownice.

Reszta roślin - żyjących jeszcze, ma na liściach czarne kropki a miedzy topkami porobiły się takie jakby pajęczynki, przy czym nie ma tam pająków.

Jaki będzie najlepszy sposób na pozbycie się tego gówna? Pomyślałem, że jutro przesadzę planty do innej ziemi (chociaż to dziwne, bo inne rośliny w domu rosną w tej samej i nie ma problemu z robactwem). Pozostaje jednak kwestia usunięcia tych pajęczyn z topów. Czarne kropki z liści mogę pościerać, ale topów nie chcę ruszać by ich nie pouszkadzać. Co polecacie zrobić? Podlać to czymś? Słyszałem, że wrzucenie większej ilosci popiołu z papierosa do doniczki odstrasza robaki. Prawda to to ?

Liczę na Waszą pomoc.
Pozdrawiam

D

delete

Guest
przędziorki synu raczej,jedynie co to oprysk a z topów pędzelkiem usuń pajęczynę

CeHaTHC

Well-known member
Buchów
0
@MalySzkrab3k powiedzmy, że szafa - szafo-box ;p Więc tym bardziej stosunkowo odizolowane środowisko od reszty domu (kwiaty na balkonie i oknach)

@zielonyogrodnik dzięki! A jesteś w stanie polecić jakiś konkretny preparat, czy to są uniwersalne środki? (Może głupie pytanie, ale nigdy wcześniej nie miałem problemów z robactwem :/)

---------- Aktualizacja posta 21:13 ---------- Czas poprzedniego posta 21:09 ----------

Ah, przepraszam, za multipost, ale nie mogę edytować poprzedniego. @zielonyogrodnik - to nie wygląda na przędziorka. Niczego takiego nie zauważyłem, tylko małe białe robaczki ala dzdzownica. Długie na 2mm, i bardzo cieniutkie. Z jednej strony mają czerowny odwłok (to chyba raczej głowa)

IszJaszar

Member
Buchów
0
to może być mol.. ale też i jakiś inny smakosz .. najlepiej opryskaj pomidorki czymś od robactwa. preparaty kupisz w każdym ogrodniczym..
Tak będzie najłatwiej najpewniej i najszybciej ;)
Pryskanie powtórz kilka razy ponieważ większość oprysków zabija same robaki a jajeczek nie rusza
Z fartem!!:)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół