Cześć, chciałbym zrobić swoje pierwsze wypieki wg przepisu, który powstał ze sklejki różnych innych przepisów i bardzo bym prosił o wszelkie sugestie, jeśli coś wygląda nie tak jak powinno.
Składniki:
1. Susz (2g)
2. 1 jajko (zółtko i białko)
3. Zwykłe masło (100g)
4. 1 szklanka mąki pszennej (250g)
5. Pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g)
6. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
7. 1/4 szklanki brązowego cukru (ok. 60g)
Przygotowanie:
1. Wykonujemy dekarboksylację: włączamy piekarnik na 110C z termoobiegiem, bardzo drobno zgindowany susz wkładamy do żaroodpornego pojemnika, górę przykrywamy folią aluminiową, całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
2. Przygotowujemy 2 miski do mieszania: do pierwszej wkładamy cukier, masło (ucieramy), następnie dodajemyjajko i wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej wkładamy mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do zawartości pierwszej miski dodajemy zawartość drugiej miski stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodajemy drobno zmieloną czekoladę (ewentualnie inne dodatki, np. rodzynki, zmielone orzechy itd.) i zdekarboksylowany susz stale mieszając. Jeśli ciasto jest trochę suche dodajemy odrobinę wody, jeśli jest zbyt mokre – dodajemy trochę mąki.
4. Przygotowaną masę układamy na papierze do pieczenia formując z niej ciastka (wielkości piłeczek ping-pongowych, które dociskamy widelcem by nadać kształt) w odstępach kilku centymetrów.
5. Blachę wkładamy do piekarnika o temp. 125C i pieczemy przez 20 minut.
6. Wykałaczką robimy test: jeśli patyczek wyjdzie czysty to ciasto jest gotowe, natomiast jeśli ciasto przyklei się do patyczka – wówczas dodatkowo pieczemy około 5 minut.
7. Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciastka do wystygnięcia (około 20 minut).
8. Przechowywane w lodówce około 7 dni, w zamrażarce – bezterminowo.
9. Smacznego.
UWAGI:
1. Nie wiem ile wyjdzie z tego sztuk ciastek, może ktoś z doświadczenia podpowie?
2. Naczynie żaroodporne zamieniło blachę z uwagi na intensywny zapach.
3. Proporcje składników to czysta ruletka, głównie z przepisów dostępnych w internecie.
4. Masło, aby nie było zbyt twarde, można rozgrzać w mikrofalówce, by się stopiło.