nasiona marihuany

Maślane ciasteczka - różne przepisy

Wyszukiwarka Forumowa:

Punk

Banned
Rejestracja
Paź 4, 2018
Postów
411
Buchów
14
Joł :eek:mn: KRUCHE CIASTKA

Trochę topów dos si dos troche sat okh, dużo przytopowych oszronionych liści, mało łodyg ;)



I masełko jest...


takie soki wypływały ;)

600g masła klarowanego
Trochę suszonych jagód co se sam nazbierał w lesie ;p
2 jajka
Mąki ponad 500g
Szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia
Ze dwie łyżki cukru pudru

I ciasteczka są . Ok 20-25g jedno ;)



Roztrzepanym jajeczkiem ***nięte z góry ;)


Jeszcze nie próbował , nie wie. :moon:

Pozdro ;)
 

wild pig

zielony w temacie
Weteran
Rejestracja
Mar 8, 2012
Postów
650
Buchów
2,488
Odznaki
14
"Maślane Mocne"

200g CannaMasła zrobione z odpadów uprawy (tutaj relacja) w systeme zero waste (wszystko oprócz korzeni),
200g masła,
500g mąki,
150g cukru pudru,
2 sztuki żółtka,
+ do części ciasta dodane kakao,
Pieczone w 150stC przez około 30min,

Ciastek wyszło 35 sztuk :) zdecydowałem się od razu na testy mocy i zarzuciłem "bezpieczną" ilość w postaci jednej sztuki, i powiedzmy że po godzinie zaczęło się instalować i tak do dwóch godzin była dość lajtowa fazka, a po dwóch godzinach to już zaczęło się odklejanie od rzeczywistości i z lajtowej bańki przeszło w bańkę którą każdy dobrze zna kto choć raz przedobrzył ze spożyciem Canna wypieków, dzisiaj do południa jeszcze czułem efekty wczorajszej konsumpcji. Także moc wypieków jest solidna ;)

 

Rolnik_Małorolny

(-(-(-(-_-)-)-)-)
Rejestracja
Mar 10, 2020
Postów
1,946
Buchów
5,207
Odznaki
9
"Niosące zagładę"

150g topów,trymu w oleju który się został z robienia oleju canna-coco -->TUTAJ GO ROBIŁEM<--
50g oleju canna-coco
150g masła,
400g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g cukru pudru,
2 żółtka,
5 łyżek kakao Kubuś
200g rodzynek
Pieczone w 150stC przez 50 minut

W sumie masy wyszło 1200g z czego uformowałem 18 dużych ciastek.

DSC03950.jpg

-----------------------
Edit dzień po spożyciu jednego ciastka.Ciastka bardzo mocne.Jedno mnie zniszczyło a mam dużą tolerkę.Wyszly też bardzo smaczne i duże,zwykłego smiertelnika 1/3 powinna dobrze zrobić.Pozdro!
 
Ostatnia edycja:

wzgórzeskaliste

siempre peligroso
Rejestracja
Mar 11, 2020
Postów
402
Buchów
1,057
Odznaki
7
Eluwina, ostatnio sprzątałem abv
IMG_9061.jpg

IMG_9063.jpg

IMG_9079.jpg

IMG_9085.jpg

IMG_9084.jpg

IMG_9088.jpg

IMG_9106.jpg

45g masła zrobionego z 185g masła 82% i tej torby
110g mąki tortowej.
kakao 10g puchatek
15g cukru pudru
szczypte sody oczyszczonej,
coś tam proszku dopieczenia, ciut więcej niż szczypta.
 
Ostatnia edycja:

Balrog38

Member
Rejestracja
Lis 6, 2022
Postów
9
Buchów
0
Cześć, chciałbym zrobić swoje pierwsze wypieki wg przepisu, który powstał ze sklejki różnych innych przepisów i bardzo bym prosił o wszelkie sugestie, jeśli coś wygląda nie tak jak powinno.


Składniki:
1. Susz (2g)
2. 1 jajko (zółtko i białko)
3. Zwykłe masło (100g)
4. 1 szklanka mąki pszennej (250g)
5. Pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g)
6. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
7. 1/4 szklanki brązowego cukru (ok. 60g)

Przygotowanie:
1. Wykonujemy dekarboksylację: włączamy piekarnik na 110C z termoobiegiem, bardzo drobno zgindowany susz wkładamy do żaroodpornego pojemnika, górę przykrywamy folią aluminiową, całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
2. Przygotowujemy 2 miski do mieszania: do pierwszej wkładamy cukier, masło (ucieramy), następnie dodajemyjajko i wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej wkładamy mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do zawartości pierwszej miski dodajemy zawartość drugiej miski stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodajemy drobno zmieloną czekoladę (ewentualnie inne dodatki, np. rodzynki, zmielone orzechy itd.) i zdekarboksylowany susz stale mieszając. Jeśli ciasto jest trochę suche dodajemy odrobinę wody, jeśli jest zbyt mokre – dodajemy trochę mąki.
4. Przygotowaną masę układamy na papierze do pieczenia formując z niej ciastka (wielkości piłeczek ping-pongowych, które dociskamy widelcem by nadać kształt) w odstępach kilku centymetrów.
5. Blachę wkładamy do piekarnika o temp. 125C i pieczemy przez 20 minut.
6. Wykałaczką robimy test: jeśli patyczek wyjdzie czysty to ciasto jest gotowe, natomiast jeśli ciasto przyklei się do patyczka – wówczas dodatkowo pieczemy około 5 minut.
7. Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciastka do wystygnięcia (około 20 minut).
8. Przechowywane w lodówce około 7 dni, w zamrażarce – bezterminowo.
9. Smacznego.

UWAGI:
1. Nie wiem ile wyjdzie z tego sztuk ciastek, może ktoś z doświadczenia podpowie?
2. Naczynie żaroodporne zamieniło blachę z uwagi na intensywny zapach.
3. Proporcje składników to czysta ruletka, głównie z przepisów dostępnych w internecie.
4. Masło, aby nie było zbyt twarde, można rozgrzać w mikrofalówce, by się stopiło.
 

simba

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 31, 2016
Postów
610
Buchów
1,675
Odznaki
2
Cześć, chciałbym zrobić swoje pierwsze wypieki wg przepisu, który powstał ze sklejki różnych innych przepisów i bardzo bym prosił o wszelkie sugestie, jeśli coś wygląda nie tak jak powinno.


Składniki:
1. Susz (2g)
2. 1 jajko (zółtko i białko)
3. Zwykłe masło (100g)
4. 1 szklanka mąki pszennej (250g)
5. Pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g)
6. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
7. 1/4 szklanki brązowego cukru (ok. 60g)

Przygotowanie:
1. Wykonujemy dekarboksylację: włączamy piekarnik na 110C z termoobiegiem, bardzo drobno zgindowany susz wkładamy do żaroodpornego pojemnika, górę przykrywamy folią aluminiową, całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
2. Przygotowujemy 2 miski do mieszania: do pierwszej wkładamy cukier, masło (ucieramy), następnie dodajemyjajko i wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej wkładamy mąkę, proszek do pieczenia. Następnie do zawartości pierwszej miski dodajemy zawartość drugiej miski stale mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodajemy drobno zmieloną czekoladę (ewentualnie inne dodatki, np. rodzynki, zmielone orzechy itd.) i zdekarboksylowany susz stale mieszając. Jeśli ciasto jest trochę suche dodajemy odrobinę wody, jeśli jest zbyt mokre – dodajemy trochę mąki.
4. Przygotowaną masę układamy na papierze do pieczenia formując z niej ciastka (wielkości piłeczek ping-pongowych, które dociskamy widelcem by nadać kształt) w odstępach kilku centymetrów.
5. Blachę wkładamy do piekarnika o temp. 125C i pieczemy przez 20 minut.
6. Wykałaczką robimy test: jeśli patyczek wyjdzie czysty to ciasto jest gotowe, natomiast jeśli ciasto przyklei się do patyczka – wówczas dodatkowo pieczemy około 5 minut.
7. Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciastka do wystygnięcia (około 20 minut).
8. Przechowywane w lodówce około 7 dni, w zamrażarce – bezterminowo.
9. Smacznego.

UWAGI:
1. Nie wiem ile wyjdzie z tego sztuk ciastek, może ktoś z doświadczenia podpowie?
2. Naczynie żaroodporne zamieniło blachę z uwagi na intensywny zapach.
3. Proporcje składników to czysta ruletka, głównie z przepisów dostępnych w internecie.
4. Masło, aby nie było zbyt twarde, można rozgrzać w mikrofalówce, by się stopiło.
Proponuje bez jajka zrobić ten wypiek,wtedy będziesz mieć bardzo długi termin ważności bez potrzeby mrożenia i trzymania w lodowce✌️
 

Balrog38

Member
Rejestracja
Lis 6, 2022
Postów
9
Buchów
0
Od czego zależy temp w jakiej piecze się ciasteczka? W swoim przepisie dałem 125C, ale widziałem, że więlszość przepisów podaje wyższe temp, rzędu 150-170C. Czy nie ma tu znaczenia, że przekroczy się magiczną barierę 157C?
 

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rejestracja
Paź 29, 2013
Postów
7,112
Buchów
7,839
Odznaki
5
Powyżej 160 niby lepiej nie piec bo teoretycznie może spaść moc. W praktyce piekłem na 180 i nie czułem różnicy.
 

lezaza

Well-known member
Rejestracja
Cze 28, 2022
Postów
88
Buchów
193
290g masła konopnego
400g mąki
30 g kakao
15g cukier puder
15g cukier waniliowy
10g proszek do pieczenia
trochę czekolady mlecznej słony karmel na posypkę

1.jpg


2.jpg


4.jpg


3.jpg


Pieczenie 150 stopni 30 minut

5.jpg



Trochę są wilgotne w środku bo przy wyrabianiu ciasto podlałem ze 100ml ciepłej wody. Na razie zrobiłem 6 na test a jutro, jak już ocenię mniej więcej jaka moc, będę myślał co zrobić z resztą masy. Na pewno następne będę piekł na blasze a nie na kratce i jak moc będzie okej to mniejsze jednak porobię.

Masło robiłem z trymu indorowego mixa, same przytopowe i mikrotopki co się ***ały przy trymowaniu. 70g materiału, 400g masła 82% i dwie godziny gotowania dały 291g masła konopnego.

:salut:
 

OdaDoRadosci

Active member
Rejestracja
Sie 1, 2022
Postów
25
Buchów
16
290g masła konopnego
400g mąki
30 g kakao
15g cukier puder
15g cukier waniliowy
10g proszek do pieczenia
trochę czekolady mlecznej słony karmel na posypkę

1.jpg


2.jpg


4.jpg


3.jpg


Pieczenie 150 stopni 30 minut

5.jpg



Trochę są wilgotne w środku bo przy wyrabianiu ciasto podlałem ze 100ml ciepłej wody. Na razie zrobiłem 6 na test a jutro, jak już ocenię mniej więcej jaka moc, będę myślał co zrobić z resztą masy. Na pewno następne będę piekł na blasze a nie na kratce i jak moc będzie okej to mniejsze jednak porobię.

Masło robiłem z trymu indorowego mixa, same przytopowe i mikrotopki co się ***ały przy trymowaniu. 70g materiału, 400g masła 82% i dwie godziny gotowania dały 291g masła konopnego.

:salut:
Moje pytanie, gdzie takie masełko konopne mogę kupić
 

lezaza

Well-known member
Rejestracja
Cze 28, 2022
Postów
88
Buchów
193
Moje pytanie, gdzie takie masełko konopne mogę kupić
Miałem styczność z kilkudziesięcioma dilerami w swoim życiu ale żaden masła nie gonił ;)

Tu masz temat jak zrobić sobie masło
 



Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany
Góra Dół