• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Main Lining - Czyli jak wyhodować idealne topy !

Wyszukiwarka Forumowa:

Ortega

Active member
Buchów
0
I am getting a lot of requests to put a formal "main-lining" thread together to make it easier for ya'll to access, and reference....so here goes......

"Main-Lining"

definition. a form of training and managing canopy for cannabis.....to build a "hub" off of a single node creating a "manifold" for equal energy distribution from the root mass to the growing tops.

....it really is that simple....i am sure it has been done before, and a lot of folks do it, and probably even has a name, but I just call it "main-lining".....my theory being, on a plant from seed, if all branches came off of the same node on the trunk, they should all get the same amount of hormones and nutrients ...or energy, from the root mass.....like building a "hub"........make sense? I am all about an even canopy, of very similar sized stems, and colas.....like green lady soldiers lined up ready to kick ass and take names......no weak ones, no runts, no spindly ones.....just all solid and consistant......

.......so if they all come off the main stem, like spokes on a wheel, they should all be pretty much the same.....right?

....i started growing in a closet.....it was a 32" by 32" by 48" (tall)......and i was determined not to out grow my space.....i would grow 4 plants in 3 gal. nursery pots under a single 400 watt HPS......i learned very quickly that if i wanted to end up with something smokable, i had to learn bonzai techniques in a hurry to manage my heights......so i started in with LST (low stress training), and managed a very, very modest harvest my first few attempts.......as each run progressed, i would find myself getting really anal about properly managing my 32" x32" canopy where i would jam up to 48 colas in my tiny space, and strive to make the canopy as flat as possible......

…...... i began to reap some pretty respectable harvests.......of course i would be topping the main, and spreading out the footprint of each plant, but my finished colas were not very consistant overall as far as size and weight were concerned.....and i would still end up with a fair amount of "larfy" popcorn bud from the understory, which was undesirable for me because i, and my newly found patients, were primarily flower smokers........so i dug deeper........and soon found myself in a slighty larger grow space, in a completely legal situation, allowing me to openly work on my developing theories.........

........my next grow i topped the main, and left two nodes off the main trunk, built my bonzai type structure, managed my canopy really well, but still noticed a huge difference in the energy output of the colas originating from the upper and lower node, even though they were separated by a mere inch on the trunk.....they were similar, but still varied quite a bit.......i did however end up with a decent canopy, and harvest.....i was getting closer......

.....then it hit me, that single inch on the trunk separating the two nodes was the key.....so my next grow, i decided to build the entire structure off of a single node....

....Main-Lining was born.....

....with this beautiful Ace of Spades, i built a foundation to support 8 long equal colas, none discriminated by the root mass........at first, a node is left below the "hub" to produce two perfect clones....after they are removed, the two mains are pruned for four and bonded to the trunk.....

.....after she responds to her initial bondage, and prune, she is pruned a third time for eight, and bonded again......to the pot this time.........she is tortured soooooo good.

....this pic shows what i mean by "manifold" really well.......my little V-8!

....after she responds again, she is re-potted to her flower pot, a canopy ring is added, and she is allowed to veg for two weeks.......sometimes, one or two mains will get a bit taller then the others, so some simple super-cropping can come in handy at this point.....usually the center mains.....

......when she is about 3-6 inches above the ring, or about 16 inches from the soil line, she enters flower......(16 headed main-lined ace included in pic)....yes you can go 16, or even 32 if you so desire!....perhaps even 64...if it strikes your fancy.....

...after two weeks of flower, and 50-75% of the stretch is complete, the understory can be pruned (or not), and her giant, "re-bar-like" stems can be soft-tied to the ring.....on an 8 head, i usually leave two in the center of the ring, and 6 around the perimeter.....i also have run all eight around the outside, and enjoy that also....esp. in the summer, when i can benifit from a completely open center to combat the high humidity, and suseptability to mold...

.....the simple canopy ring, (made from a heavy duty tomato or peony cage) and soft ties, allows the grower to instantly modify the footprint of the plant simply by sliding the stem along the perimeter of the ring.....hells yeah!.....this can come in very handy, when "puzzle piecing" plants into a defined space!

....things are getting really exciting now!....(pics of 16 headed mainline included).....

Disclaimer!!!!
.....this method only works with DANK!....thanks Subcool!..........seriously, some strains are better suited than others for this method, more on this in a minute....first things first.

Harvest Time!!!!.......eight perfect donkey dicks!....not that a donkey's dick is perfect by any means.....you know what i mean!....

Jeżeli ktoś się tym zajmie to proszę o sprawdzenie czy jest to poukładane w dobrej kolejności ( starałem się to poukładać, pewny na 100% nie jestem, ale raczej powinno być dobrze :spalony: )

Peace ! <peace>

Ortega

Active member
Buchów
0
Źródło http://www.rollitup.org/subcools-old-school-organics/542308-main-lining-thread.html

Widziałem ten tekst przetłumaczony na innym forum dlatego mniej więcej wiem do którego momentu i jak to miało wyglądać (ale został on usunięty nie pytajcie z jakiś powodów, ale na pewno nie ma w nim nic złego czy nie zgodnego z prawami autorskimi), ale nie znam dobrze amerykańskiego ( niby sie niczym nie różni od angielskiego ale nie zawsze wiadomo co mają na myśli ), tak to angielski-amerykanski w dodatku przeplatany slangiem i skrótami dla tego sam się za to nie wziąłem.

Blaberus

Active member
Buchów
0
wrzuciłem sobie tekst w google tłumacza i kompletnie poryło mi to mózg - nic nie zrozumiałem a teksty typu był to muj cannabis anal rozwalają mnie totalnie :spalony:

przetłumaczy to ktoś na wmiare zrozumiały polski ?

pozdrawiam :smokee:

G

Gość

Guest
Tniemy równo główne topki i tyle :).
Po pierwszym cięciu mamy 2 równe odrosty które stają się głównymi.
Jak ona mają znów swoje boczne odrosty to znów czubek tniemy i tak dalej.
Dodatkowo podwiązujemy by było równiutko.

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
taka tam sztuka dla sztuki...

dużo lania wody w tekście i lizania się po fiucie. generalnie sztuka dla sztuki. jeśli komuś chodzi o jaranie to ta technika nie jest mu kompletnie potrzebna bo nie zwiększa ona ilości kwiatów. równie dobrze można by ją zastąpić zwykłym LST.

Dużo stresu dla rośliny, oprócz cięcia jeszcze supercropping więc odmiany wrażliwe na stres zupełnie odpadają ( o czym gościu z resztą pisze). Dużo stresu = zamulanie. Jeśli ten stres nie przynosi jako tako zwiększenia plonu to po kij ją stresować?

Jak ktoś ma zamiar startować w konkursie ogródków działkowych na najładniejszą roślinę to ta technika jest w sam raz dla niego.

TeTe

Member
Buchów
0
Wy to piszecie o tym stresie jakby to miało sprowadzić armagedon.
Co do efektów tej techniki, to głównym jest to, że masz równe topy, bez liściastych dołów i piłeczek na 40 centymetrowej łodydze. Poza tym skąd wiesz że nie podnosi plonu z metra2? Próbowałeś/aś? Skąd masz takie informacje że nie podnosi?
Zaraz wrzucę tłumaczenie.

---------- Aktualizacja posta 20:49 ---------- Czas poprzedniego posta 20:36 ----------

Dostaję dużo próśb, o napisanie tematu o "main-lining", aby wyłożyć to wszystkim od początku do końca.
Więc zaczynamy.

Definicja. Jest to forma kształtowania roślin, pozwalająca uzyskać równe rozłożenie energii,
przesyłanej przez jeden węzeł z masy korzeniowej na szczyty.

... to naprawdę jest takie proste... jestem pewien, że ktoś wcześniej to wymyślił, a wielu ludzi robi to cały czas i pewnie nawet ma to swoją nazwę.
Ja po prostu nazywam to MAIN LINING (wszystkie tłumaczenia jakie mi się nasuwaja są absu****ne, więc będę sie posługiwał nazwą oryginalną)
Moja teoria zaczęła się od rośliny uzyskanej z nasiona. Jeśli wszystkie odrosty wychodziły z tego samego węzła, powinny otrzymac taką samą porcję energii z korzeni.
Ma to sens? Chodzi o uzyskanie podłogi z topów o podobnych rozmiarach...jak zielone żołnierzyki, gotowe by skopać tyłki i plondrować
11.gif

Nie ma słabych, żadnych karłów czy patyczaków, wszystkie solidne i jednorodne.

... więc jeśli wszystkie wychodzą z głównego pnia, jak szprychy w kole, powinny być niemal takie same prawda?

Zacząłem uprawiać w szafie o wymiarach 80 x 80 x 120.
Wiedziałem, że nie może mi rozsadzić boxa, dlatego zdecydowałem się na 4 rośliny w 12 litrowych donicach, pod 400 watową lampą.
Zrozumiałem szybko , że jeśli chcę mieć co palić, muszę natychmiast nauczyć się technik bonzai, aby dobrze gospodarować wysokością.
Spróbowałem LST i przy kilku pierwszych próbach, uzyskałem bardzo skromne plony.
Z każdym następnym razem, modyfikowałem jednak sposób zarzadzania moją małą przestrzenią.
Chciałem uzyskać 48 topów i sprawić, aby były rozłożone tak płasko jak to możliwe.
Zebrałem kilka przyzwoitych plonów, lecz pomyślałem, że zacznę topować główny odrost i rozkładać wszystkie rośliny identycznie.
Efekt końcowy nie był wystarczająco zadowalający jeśli chodzi o wagę i wielkość.
Nadal kończyłem z luźnymi małymi topkami z dołów, co było niepożądane, ponieważ ja i moi nowi pacjenci przede wszystkim chcieli palić kwiaty nie liście.
Więc szukałem dalej. Wkrótce znalazłem się z o wiele większa przestrzenią uprawową i całkowicie legalną sytuacją prawną.
Pozwoliło mi to otwarcie i bez przeszkód pracować nad moimi teoriami technik uprawy.

Przy następnej uprawie przycinałem główny stożek wzrostu, który puścił dwa odrosty, budując już strukturę typu bonzai.
Dawało to dobre rezultaty, ale jeszcze widać było ogromną różnicę między topami z górnego i dolnego węzła, a były one oddalone tylko o 3 cm do siebie.
Żniwa były przyzwoite, a ja byłem coraz bliżej.

Wtedy do mnie dotarło, że te 3cm oddzielające dwa węzły są kluczem.
Przy następnej uprawie postanowiłem budować całą strukturę od jednego węzła.

... narodziny Main Lining...

Z tego pięknego Asa Pik (Ace of Spade), zbudowałem fundamenty do zaopatrzenia 8 długich, jednorodnych topów, gdzie żaden nie będzie dyskryminowany przez korzenie.
Po usunięciu stożka odcinam też dwa odrosty z pierwszego węzła, co daje nam dwa doskonałe klony.
Zostają nam dwa odrosty, a na pozostałej roślinie przeprowadzam pruning, po czym przycinam także te 2.
Daje nam to już 4 identyczne odrosty, teraz naginam je bardzo blisko podłoża.

Ten obrazek idealnie pokazuje co mam na myśli pisząc jednorodny... moje małe V8

Po tym jak roślina otrząśnie się ze stresu, przesadzam do docelowej donicy, zakładam pierścień podtrzymujący i weguje przez dwa tygodnie.
Czasem jeden lub dwa odrosty będą trochę wyższe od reszty, ale z tym świetnie radzi sobie supercropping.
Zazwyczaj są to centralne topy.

Kiedy jest od 8 do 15 cm nad krawędzią pierścienia, lub 40 cm nad ziemią, przełączamy na kwitnienie.
(16 odrostów "main-lined" na obrazku!)
Tak, możesz uzyskać 16, albo nawet 32 jeśli chcesz. Możliwe że nawet 64, jeśli pozwala ci na to twoja wyobraźnia.

---------- Aktualizacja posta 20:51 ---------- Czas poprzedniego posta 20:49 ----------

Po dwóch tygodniach kwitnienia, roślina osiąga do 75% swojego wzrostu i wszystko co poniżej pierścienia możesz usunąć.
Lub nie jeśli tak wolisz. Wtedy przywiązujemy łodygi do pierścienia. (myślę że pierścień nie jest konieczny
11.gif
zwykłe drewniane podpórki też dadzą radę)
Na 8 odrostów pozostawiam dwa na środku, a sześć na obwodzie.
Można też wszystkie 8 na obwodzie, robię tak głównie latem kiedy temperatura i wilgoć wzrasta.

Po trzech lub czterech tygodniach, staje się bardzo oczywiste, że dzięki tej metodzie można osiągnąć fenomenalne rezultaty.

Teraz zaczyna to wyglądać naprawdę fascynująco! (zdjęcie 16 topowej rośliny)

Wyjaśnienie!!! Nie było by tej metody gdyby nie DANK! Dzięki Subcool!
Część strainów nadaje się idealnie do tej metody, część trochę mniej. O tym za chwilę. Teraz najważniejsze.

Żniwa!! osiem idealnych oślich k***sów
11.gif
nie to że ośle fiutki są idealne, wiesz o co chodzi
2.gif

Wyjaśnienie 2.
Metoda ta sprawdza się najlepiej w przypadku odmian wykazującą cechę "pojedynczego topa",
jak afghani i inne kushe oraz szczepy sativa dominat, które nie lubią rosnąć na wiele rozgałęzień.
Uważam jednak, że metoda ta może być używana ze wszystkimi strainami, dla optymalnej dystrybucji energii z masy korzeniowej.
Zjaranego dnia!

Oryginał - http://www.rollitup....ing-thread.html w nim więcej za***istych fotek, warto zobaczyć

Tłumaczenie - tt

Ortega

Active member
Buchów
0
No po prostu za***iście ! Jakbyś już to gdzieś widział hehe. Dałbym ci buszka, ale posty mnie ograniczają :( W nagrodę szczere podziękowania i serdeczny uścisk dłoni prezesa :D Dziękówa.

---------- Aktualizacja posta 21:21 ---------- Czas poprzedniego posta 21:19 ----------

PS biedroneczka ja widzę, że ty tylko narzekasz na wszystko. Okres masz ?

TeTe

Member
Buchów
0
Źródło http://www.rollitup.org/subcools-old-school-organics/542308-main-lining-thread.html

Widziałem ten tekst przetłumaczony na innym forum dlatego mniej więcej wiem do którego momentu i jak to miało wyglądać (ale został on usunięty nie pytajcie z jakiś powodów, ale na pewno nie ma w nim nic złego czy nie zgodnego z prawami autorskimi), ale nie znam dobrze amerykańskiego ( niby sie niczym nie różni od angielskiego ale nie zawsze wiadomo co mają na myśli ), tak to angielski-amerykanski w dodatku przeplatany slangiem i skrótami dla tego sam się za to nie wziąłem.

Został on usunięty, tak samo jak inne moje tłumaczenia na moją prośbę.
Tamto forum padło i już się nie podniesie. Nie polecam wgl się tam logować. Pzdr.

D07x

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Fajna sprawa napewno na next out to wyprobuje.

D

delete

Guest
W jakim wieku można już ciąć? Moje planty mają równo 21 dni, chciałbym zastosować "Main Linign". Zastanaiwam się czy ciąć już czy jeszcze poczekać? Przy okazcji podpowiedźcie czy w dobrym miejscu planuję cięcie? Po cięciu obcinam też wszystkie liście oraz odrosty poniżej piętra nad którym zrobione było cięcie?

:bongo4:

TeTe

Member
Buchów
0
Możesz ciąć w tym miejscu które oznaczyłeś lub piętro wyżej.
Cieszę się widząc, że ludzie tu i na innych forach, zaczynają stosować tą metodę. Powodzenia.

D

delete

Guest
No właśnie, obcinać to co poniżej czy zostawić aż się odrosty puszczą?? Bo chciałbym spróbować na 3 swoich krzaczkach.

TeTe

Member
Buchów
0
Napisze to jeszcze raz. Przeprowadzasz topping. po czym zostawiasz tylko 2 odrosty z najwyższego piętra oraz kilka liści, reszte odrostów i liści poniżej usuwasz.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół