a pogadajmy sobie:
edit sty - ort i inter
znalazlem taka lampe
bedzie troche inaczej wygladac bo skladac sie bedzie z 3 takich czesci a nie 4 jak na obrazku i kazda taka czesc sklada sie z 6 diod po 3W co lacznie da 54W
Czerwona: 660nm
niebieska: 450-470nm
czerwona:niebieska 2:1
mozna powiedzic cos o niej z zawartych info?
Obrazkowa na chińskich diodach: Było by dziwne gdyby coś z Alibaby

nie było na nich - wszystkie panele w polskich growszopach są na ... chińskich diodach " nie zawsze PRC - czasem tajwan - czyli chiny.
niekoniecznie na epistarach z tajwanu -te charakterystyczne obudowy - są "kopią" starych nie używanych już przez philipsa - chodziło po prostu o kompatybilność z mcpcb - nie wiem ilu producentów ze wchodu pakuje "chipy" w takie - w zwiazku z tym, że to chińszczyzna nie wiadomo ile to jest warte - diody dobrych producentów różnią sie sprawnością w zalerznosci od binu po 50% - a chińszczyzna może być gorsza niż najgorszy bin osrama - philipsa czy cree - wiec jest bardzo możliwe, że ten gotowiec ma sprawność gdzieś miedzy 30 - 50% podobnego do niego samodziału.
biały epistar
czerwień 660 - czarna obudowa.
Planowany... panel ma w sobie jedynie czerwień 660 i niebieskie : teraz jest "moda" - w pełni uzasadniona zresztą, aby pakować w to zamiast części niebieskich - albo zamiast nich - dobre biny białych diodek cool white. | przynajmniej w konstrukcjach "DIY" które zazwyczaj z uwagi na stosowanie dobrych binów od solidnych producentów, sa zdecydowanie lepsze od kupnych.|
Producenci z chinlandi - pakują poza czerwonymi - pomarańcz, zieleń - białe etc - trochę przerost formy nad treścią imo. | w innych watkach których jest na forum sporo gadano na temat .. do wyszukania .|
Ja bym dał więcej czerwieni i mniej "niebieskich" - zamiast nich raczej po prostu białe. 4:1 na sztuki np ?
A co do diodek:
3w ? wiec diody na 700 mA - diody opisywane jako 3W niekoniecznie mają - a nawet rzadko 3W - to się sprawdza patrząc w data sheet. | w wiki CR pokazuje ocb na obrazkach |
Kolejna sprawa zasada jest taka, że jeśli np: da się więcej diodek i puści się ja na 350 mA | nawet jeśli są przeznaczone wiec znamionowo opisane 700 mA - sprawność panelu będzie lepsza - ale koszt .. - zawsze jest to kompromis miedzy kosztem budowy a wydajnością |
Jakie diody planujesz zastosować? Jeśli chodzi o 660 nm - czerwień to chyba osram dragon są w tej chwili najlepszym wyjściem - łatwe do montażu bezpośrednio do radiatora bez MCPCB i raczej tanio idzie je dostać - co w połączeniu z wysoką sprawnością.. lepszych binów.
Białe i niebieskie/royal blue/ to raczej od cree - mimo ceny i potrzeby zakupu z mcpcb.
54W / fizycznie po danych z data sheet - nie po ilości sztuk diodek / - diody rozłożone tak aby światło równo było rozłożone w boksie - porządne biny - co o tym można powiedzieć?
-> ja wiem "papierowy - szacunkowy" spodziewany plon możliwy do wyduszenia na dobrych binach z 1,5-1,8 g/w ? - 80 do 97 g | mocno na papierze bo - nawet niby te same diody w zależności od binów różnic się mogą bardzo wydajnością |
Gdyby takie same diody były puszczone na 350 mA - przy takim samym zużyciu energii, przez zdecydowanie większą ilość diodek - można stawiać / papierowo oczywiście - na nieco lepszy wynik - 2 a nawet 2 z małym hakiem - g/wat - miesi się to w wynikach osiąganych przez ludzi - wesoła gromadka od KNNA np: /
Nie chcesz raczej stosować chińskich diodek ? Pamiętam, że było można dostać diody 620 i niebieskie - epistar - obudowy inne co prawda - po 2,5 PLN - martinex ?? chyba - bez MCPCB - przeznaczone na 700 mA - jakby je puścić na 350 mA zapewne by znośnie chodziło : ale nie rekordowo :] -
:lol: dopiero doczytałem, że Ty nie chcesz AF
- nieźle - po ilu h ? zaglądając od tak do watka rotfl. trzeba zacząć czytać nie tylko to co się samemu skrobie ale to co Inni piszą
Pozdro.