akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

maly grow-pytanie

Wyszukiwarka Forumowa:

planta

Member
Buchów
0
Witam, jako w miare początkujący w lidze budowy growów jak i wogóle hodowli domowych, chciałem prosić was o rade.
Mam zamiar wybudować growa. Poniżej przedstawiam wartości jakimi muszę się kierować, bardzo prosze o uwagi i odpowiedzi.
Cel:
Wybudowanie bardzo dyskretnego growa. Dyskrecja to priorytet projektu.
Miejsce:
Prowadze swoja działalnosć , często odwiedzają mnie w domu klijenci. Praktycznie nie mam miejsca na growa, jednak jedno miejsce mniej wiecej spełniało by punkt priorytetowy projektu czyli dyskrecje.
Wybór a raczej jego brak wskazał miejsce na poddaszu. (przedstawiona fotografia)
Wartości techniczne
Na zdjęciu które dołaczam widać dokładne wymiary wnęki. Czy zmieści się tam grow? Widze, że chłopaki sadzą w kompach to chyba tutaj damy rade ?
Jedną ze scian bocznych (B)miejsca na growa jest sciana komina. Jaki system zastosować do wentylacji i filtracji. Bardzo istotną kwestią tutaj jest sama filtracja musi być koniecznie bezsmrodnie. Czy wrzucać w komin jakiś filtr?

Opis zdjęcia:
Proszę mi wybaczyć ale miałem tylko obiektyw rybie oko przy sobie dziś dlatego foto jest takie wygięte w rzeczywistości wszystkie sciany są proste:] a przeciwległe boki równe sobie.
A- 63 cm.
B-108cm.
C-74cm.
D-49cm.
Oświetlenie:
Dysponuję taką lampą.
cfl 125w
Nada się do takiego growa? Czy wymienić na inną?JAk ją zamontować. Czy może coś dokupić.
Czy takie oświetlenie wywołuje tyle ciepła, aby kamery termowizyjne widziały je? Jak się przed tym zabezpieczyć? Mieszkam blisko granicy ciągle latają mi nad glową
U kogo.
Wszystko fajnie jednak ja tego sam nie zrobie, Czy macie moze namiary na kogoś kto wykona taki growa?
Poniżej link allegro wykonującego growy również podobno na zamówienie.
....

Czy ktoś testował produkty tego pana?
Co może wyjść?
Panowie co może wyjść z takiego dziwnego trójkątnego growa? Czy To miejsce wogóle się nadaje? Proszę o wasze opinie. Jak byście to zrobili. Planuję tylko automaty. Ile krzewów naraz może rosnąć na takiej powierzchni?
Z góru bardzo dziekuje za pomoc. Mam nadzieje, że uznacie, że miejscówka jest dobra.Pozdro

zakaz linków z allegro

Ostatnią edycję dokonał moderator:
S

sru

Guest
fajne miejsce na 125w czy 250w nikt nie zwróci uwagi to są ilości jakich piekarnik czy mikrofala nie zużywa

raczej będziesz musiał robić samemu boxa z płyt bo wysokość nie pozwala choćby na dr2

FlowerOfScotland

Well-known member
Buchów
0
Ludzie w pc boxach dają rade więc nie jest najgorzej. Pooglądaj fotorelacje i zaraz bedziesz wiedział co i jak. Wylot powietrza może ale nie musi być skierowany w komin. Przy takich małych uprawach ważniejsze jest zapewnienie dobrych warunkach w środku boxa niż na zewnątrz. Okno lub wentylacja na strychu też by były bardzo przydatne<peace>

juzek farmer

Well-known member
Buchów
0
Hehe ja teraz zaczalem maly eksperyment,a mianowicie mam zamiar zmiesci krzaczka w boxie o wys.20cm i szerokosci 10cm to jest dopiero wyzwanie:D

Rafik

Well-known member
Buchów
0
Często w kominie idzie też szyb wentylacyjny. Jeżeli istnieje to można to wykorzystać do wentylacji i by światło nie wychodziło do pokoju. Jak nie ma to dobre by były kolanka z rur aluminiowych.

Co do tego miejsca to by się przydał jakiś stolarz co by wyciął tylko przód i podłogę przymocował kątownikami.

Lampa trochę słaba bo potrzebne będzie około 23k-25k lumenów

planta

Member
Buchów
0
Czyli co mam zrobić? proponujesz dokupić jakieś lampy zarówki czy jak?
w Kominie jest szyb wentylacyjny. Nie wiecie kto może takiego growa zbudować? nie ma tu na forum specjalistów?
Jak myślicie ile krzaków, można wyciągnąć z takiego growa? Czy tylko automaty mozna w nim, sprawować:)
Po co mi okno na strychu? nie lepiej wywiercić dziure do komina w szyb wentylacji?
Co to dr2?

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
planta, nie pytaj kto zrobi grow (bo nikt nie zrobi, musiały się ujawnić. A nikt nie zna Ciebie i Ty nikogo stąd. Dbaj aby tak zostało), tylko sam zdejmij wymiary i niech stolarz zrobi gustowne drzwi do tej wnęki.

Z wymiarami dasz radę.
To że masz komin obok jest bardzo przydatne. Wywalasz ciepłe powietrze na zewnątrz.
Nie tylko automaty tam pociągniesz, chociaż veg nie za długiego rób.
Podciągnać tam prąd do światła i reszty, dziurę w kominie do wentylacji, obkleić wszystko mylarem i jedziesz.

happytomato

Well-known member
Buchów
0
Wprawny stolarz i ładny przód można zrobić z drewna, imitacje szafki czy czego tam chcesz, w środku nic nie potrzeba, tylko front, w sufit wkręcić haki na lampe, szyb kominowy obok, więc co tu kombinować, no chyba, że dzielisz komin, wtedy trzeba się zastanowić.
Koszty małe, bo budulca nie wiele trzeba.

planta

Member
Buchów
0
Czyli jak to wg, was zrobić? po bocznych scianach zrobić stelarz(chciał bym uniknąć dewastowania podłogi. Pod słowem stelarz mysle o deseczkach przywierconych do scian na całej dlugości. i teraz ,pytanie.. Jak przymocować do niego sciane przednią tak aby była, łatwo zdejmowalna a jednocześnie zeby nic nie waliło czyli było i szczelne jeżeli chodzi o zapach jak i światło? Gdzie zamontować 1 wiatrak tzn ten zasysający? Z przodu na drzwiczkach? Czy dokupić jeszcze jakieś swiatło? Ile byście z takiego growa automatowo wyciągneli? jak wam sie wydaje?
Pozdrawiam piona

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
ja polecam kupic jakas pasujaca komode albo szafe , postawic i podlaczyc dyskretnie (przez plecy) do wentylacji. zabudowanie boxa na stale w konstrucje budynku to pewne minusy (rozwiazanie terminalnie stacjonarne)

na 125 w to spokojnie taka szafka starczy bo to slaba lampa, na taki duzy boks to ja proponuje 400w i to hps. ponadto szafka/komoda bedzie o wiele latwiejsza do ogarniecia

planta

Member
Buchów
0
ja polecam kupic jakas pasujaca komode albo szafe , postawic i podlaczyc dyskretnie (przez plecy) do wentylacji. zabudowanie boxa na stale w konstrucje budynku to pewne minusy (rozwiazanie terminalnie stacjonarne)

na 125 w to spokojnie taka szafka starczy bo to slaba lampa, na taki duzy boks to ja proponuje 400w i to hps. ponadto szafka/komoda bedzie o wiele latwiejsza do ogarniecia

Dyskretna szafka, jak by nie była dobrze zakamuflowana, to może być przez przypadek odkryta, np przy odwiedzinach społecznej babci badz mamusi.
Ogólnie to wolał bym sobie postawić zwykłego growa ale chodzi o to, zeby było bardzo dyskretnie. Planowałem zabudować go na stałe w tej wnęce i na dzwiczki wale płyte kartonowo gipsową z listwą podłogową i to jest nie widoczne zulepełnie dostawiam do tego sofe. I nie ma szans na wykrycie, no chyba, że ktoś wie ze tam gdzieś to jest tylko nie wie gdzie.
Panowie przyjrzyjcie się wymiarą to rybie oko robiło to zdjęcie. Tam nie ma dużo miejsca. Czy mam do takiej powierzchni dokupić lampy? Myslałem o ledach. Czy musze stosować jakieś filtry jeżeli wypuszczam wszystko w szyb wentylacyjny?

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
Dyskretna szafka, jak by nie była dobrze zakamuflowana, to może być przez przypadek odkryta, np przy odwiedzinach społecznej babci badz mamusi.
Ogólnie to wolał bym sobie postawić zwykłego growa ale chodzi o to, zeby było bardzo dyskretnie. Planowałem zabudować go na stałe w tej wnęce i na dzwiczki wale płyte kartonowo gipsową z listwą podłogową i to jest nie widoczne zulepełnie dostawiam do tego sofe. I nie ma szans na wykrycie, no chyba, że ktoś wie ze tam gdzieś to jest tylko nie wie gdzie.
Panowie przyjrzyjcie się wymiarą to rybie oko robiło to zdjęcie. Tam nie ma dużo miejsca. Czy mam do takiej powierzchni dokupić lampy? Myslałem o ledach. Czy musze stosować jakieś filtry jeżeli wypuszczam wszystko w szyb wentylacyjny?

jak mowisz o ledach to jestes przy kasie , jak jestes przy kasie to mozesz sobie pozwolic na uslugi stolarza a on moze ci komode z szufladami na froncie przerobic na zwykle pudlo - calosc potnie i szuflady przyklei do czola - pocisniesz mu kit ze potrzebujesz pudlo na sejf i po sprawie...

do takiego kamuflazu nawet palkersi moga nie zajrzec, chyba ze beda szukali ziola gotowego a nie uprawy.

oczywiscie wszystko zalezy od kasy i jak naprawde chcesz tak to zabudowana wneka jest lepsza bo wiecej miejsca uzyskasz, ale jak wytlumaczysz fachowcowi ze ma byc niewidoczne wejscie?
zeby bylo kompletnie niezauwazalne to zero zawiasow i zamkow - mocowanie drzwi na velcro albo magnes neodymowy i idealna obrobka finiszujaca. do srodka hps 400w / ledy / 300w cfl , srodek wylozyc mylarem diamond i po sprawie

Ostatnia edycja:

planta

Member
Buchów
0

Jeżeli chodzi o samego growa wiem już wszystko tzn tak mysle. Z
robie stelarz i wciskane w niego drzwi. Na dzwi przymontuje plyte kartonowo gipsową i listwe przez co bedzie nie widoczny przez odwiedzających Niebawem wrzuce fotorelacje z budowy.
Mam jeszcze pare pytań o ile mozna.
Jaką wentylacje zastosować czy 2 wiatraki komputerowe wystarczą? Czy Jeżeli komin jest od razu obok wystarczy jedynie wyciągnąć smród takim wiatrakiem w szyb wentylacyjny i bedzie oka? Czy stosować jakieś mocniejsze wentylatory? Jak byscie to rozwiązali? Dopowiem tylko, że pomieszczenie , poddasze jest na 2 piętrze i to ostatnie piętro. komin wychodzi z budynku i w swiat. Czy może zamiast mega systemu na cały szyb wentylacyjny wrzucić jakiś wielki samoróbny filt węglowy? Jak to ugryść?

Co do led. Nie chodzi o to że mam dużo kasy tylko po prostu wydawało mi się to energio ekonomiczne plus nie wykrywalne. Myslałem o jakimś slabym ledzie tylko jako uzupełnienie. Pisałem jaką mam lampe, co moge do niej DOKUPIC bo takie rozwiązanie by mi najbardziej pasowało. Może dokupić 2 taką samą? Dzięki panowie za podpowiedzi blubka za wasze zdrówko

---------- Aktualizacja posta 14:21 ---------- Czas poprzedniego posta 13:24 ----------

mam jeszcze jedno pytanie, czy do tej konfiguracji nadało by sie coś takiego?

Tylko ja budował bym coś niższego przez mała wysokość u mnie w boxie
(przypomne w maxymalnej wysokosci ma 108cm) i na ile roślin? Czy to głupi pomysl?:bongo4:

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
mozesz sobie zrobic 3 albo 4 doniczki do hydro - nie musi byc taki wysoki pojemnik - koledzy na forum smogaja w malych plastikach sniadaniowych i ladnie im idzie - ja osobisnie nie polecam jednego wielkiego pojemnika na kilka plantow bo raz ze niewygodnie sie nimi potem manipuluje , dwa ze jak spieprzysz cos to zabijesz wszystkie razem...

planta

Member
Buchów
0
PAnowie ponawiam pytania.
1 Czy wstawiać dodatkowen oświetlenie.
2 co z wentylacja kupiłem wentylator lazienkowy na 220v co zrobic 1? moze byc komputerowy?
3 jak mysliscie ile mozna na hydro z tego wyciągnąć? pakować sie w auto od razu?

Z góry dzieki pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół