• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Maryna je chora

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Mógłby mi ktoś pomóc? Roślinka ma brązowe plamy oraz listki są od wczoraj opadnięte. Myślałem, że ma za sucho i podlałem, ale opadły jeszcze bardziej. Może przelana? A te plamy to co? Jest ich z dnia na dzien coraz wiecej.
Ps. w boxie mialem bardzo niska wilgotnosc, rozlozylem teraz mokry recznik.

Snow87

Well-known member
Buchów
0
Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale wygląda trochę jakby za duża temperatura. Ile jest stopni?

Roślinka trochę młoda żeby stwierdzić jakiś brak w substancjach odżywczych.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Opisz wszystkie warunki, temp, światło, jak często podlewasz? mniej więcej jaka ilością wody. Jak często i mało to może być przelana, co jakiś czas ziemia musi wyschnąć .. . Ale mogła też opaść bo noc była? Liście trochę schodzą w dół jak słońce zachodzi... . Nawoziłeś czymś? to może być przyczyna plam? podlewasz odstaną wodą sprawdzałeś PH?

G

Gość

Guest
Roślinka to ak47 fem auto. Ma ok 12 dni. Oświetlenie świetlówkami kompaktowymi 7x 1550 lum. Naświetlam w trybie 24/0, więc roślina nigdy nie ma nocy. Temperatura niezależnie od pory dnia - 26 stopni przy ziemi. Szczyt roslinki jest z 5 cm od świetlówek.

Podlewam mało i często, zazwyczaj jak ziemia jest sucha z wierzchu, ale wczoraj podlalem bo troche oklapla ale ziemia byla wilgotna (myslalem ze za malo) i pewnie juz byla przelana.

A tymi plamkami sie stresuje bo mam roslinke starsza z tydzien ktora jest na oucie i identyczne plamy pojawily sie u niej troche wczesniej (miala 8-9 dni), po czym bylo ich coraz wiecej az w koncu skonsumowaly mi wszystkie liscie (teraz mam dlugi, 20-dniowy badyl ktory nie ma lisci, ale wypuszcza nowe ktore ponownie usychaja). Chce jakos to ogarnac zeby i ta mi nie padla :(

W boxie jest jeszcze jedna roslinka ktora ma dopiero 1 dzien (tez ak47 fem auto) i nie chce zeby jej tez cos takiego bylo. Chyba ze to jakis blad genetyczny (wszystkie 3 nasiona od tego samego sklepu)

Snow87

Well-known member
Buchów
0
Ja mam podobnie - 7 świetlówek 1500 lum i powiem szczerze - temperatura jest dość wysoka.
Nie jestem zwolennikiem takiego wynaturzania warunków jak 24 godziny światła / 0 nocy. Podlewanie "często ale z umiarem" z umiarem to jest ile? Ja leje dwa razy w tygodniu po 250 ml na doniczke (7,5 litra) i jak na 15 dzień życia moich panienek wszystko idzie wzorowo, dodam że jadę 18/6.
Jeśli podpowiedzi które tu widzisz są nie po twojej mysli, to wiele problemów może sprawić nie przepłukany keramzyt, ale szczerzę wątpię w tą możliwość.

G

Gość

Guest
Keramzyt płukałem, a liscie juz sie podniosly, wiec z tym juz nie ma problemu. z reszta ta najstarsza roslinka w ogole nie ma keramzytu ;)

---------- Aktualizacja posta 23:42 ---------- Czas poprzedniego posta 14:52 ----------

Kurde znalazlem rozwiazanie moich problemow!
Okazalo sie ze producent ziemi leci w chu*a za przeproszeniem.
Na opakowaniu ph 5.5-6.5. W rzeczywistosci ph ziemi 4-5. Smiech.
Jutro z rana lece po dolomit. Ile go dac na 8l ziemi? Moge go zmieszac z woda i po prostu podlac? Czy podsypac lepiej? Bo nie chce znow przelac.

D

delete

Guest
Najlepiej rozpuść dolomit w wodzie , przez to równomiernie się ułozy w glebie

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Jakie masz doniczki? podlewaj większa ilością wody i czekaj aż ziemia potem wyschnie (na kilka centów w dół piach), niech wyleci z dołu. możliwe ze korzenie maja ciągle wodę lub cos... albo odwrotnie woda nie dociera do dołu doniczki... .

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół