Maslo konopne.

Wyszukiwarka Forumowa:

Gercik91

New member
Rejestracja
Kwi 3, 2020
Postów
2
Buchów
0
Witam, proszę o pomoc, wczoraj zrobiłem masełko konopne, lecz nie poddałem ziółka dekarbo. Czyli pozbywania się chlorofilu. Czy takie masełko będzie działać? I jakie skutki będą tego że chlorofil został w roślinie?
 

mjfan

Well-known member
Rejestracja
Lut 26, 2013
Postów
85
Buchów
122
Witam, proszę o pomoc, wczoraj zrobiłem masełko konopne, lecz nie poddałem ziółka dekarbo. Czyli pozbywania się chlorofilu. Czy takie masełko będzie działać? I jakie skutki będą tego że chlorofil został w roślinie?
Proces dekarboksylacji a pozbywanie się chlorofilu to dwa różne procesy. Będzie smakowało trawą. ?
 

wild pig

zielony w temacie
Weteran
Rejestracja
Mar 8, 2012
Postów
597
Buchów
2,190
Odznaki
13
Tak jak wyżej kolega napisał dekarbo i pozbywanie się chlorofilu to różne procesy. Masełka używać do wypieków a będzie klepać, ja ani razu nie robiłem dekarboksylacji, wszystko dzieje się przy pieczeniu ;) tylko ważne aby nie przekraczać 160stC.
 

Gercik91

New member
Rejestracja
Kwi 3, 2020
Postów
2
Buchów
0
Dzięki za odpowiedzi! Na szczescie nie wyrzuciłem, bo taki pomysł mi przez głowę przeszedł.
 

antol20

Well-known member
Rejestracja
Lut 11, 2009
Postów
104
Buchów
1
Jak robiłem madełko z 20g na 200ml masła z dekarb.. i robiłem w multicoockerze 93C i 8h to nie za długo? Klepało i to bardzo dobrze chociaż ja używam dla zdrowia bo jestem sparaliżowany.
 

Beasto

Ujarany cały dzień
Rejestracja
Sie 18, 2019
Postów
2,300
Buchów
6,443
Odznaki
10
Szkoda prądu na 8 godzin. Po godzinie w piekarniku na 130 olej kokosowy ładnie klepie, a z trymu robię i w podobnych proporcjach co Ty, @antol20. Dłużej niż 2-3 godziny bym nie trzymał.
 

antol20

Well-known member
Rejestracja
Lut 11, 2009
Postów
104
Buchów
1
Ja robiłem z 20g dobrej jarandy i 8h się kisiło. Najpierw do piekarnika 115C na 45min później masło klarowne do multicoockera i jak się rozpuści wrzucam sqna i na 8h nie trzeba mieszać ani nic może co 3h przemieszać i do lodówy po odcedzeniu. Foty i film na końcu.


 

Załączniki

  • maslo.mp4
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

TommyChong

DIY Grower.
Rejestracja
Lip 14, 2012
Postów
148
Buchów
140
Odznaki
1
Robiłem z masła klarownego, dobre topy trzymane w maśle które było na granicy gotowania się przez jakieś 1,5h. Kurcze nie pamiętam ilości topów dodanych, było ich dużo XD później filtrowane na gazie. Smak trawy ale w kanapce ze szczypiorem, musztardą, tabasco i mozzarellą prawie nie czuć.
Ale 10g takiego masełka to stan tak mocny, że ciężko się podnieść.
 

CaliforniaOrange

Well-known member
Rejestracja
Wrz 15, 2012
Postów
172
Buchów
299
Tu moje sprzed 3 lat. Wyszło mi chyba 2kg tego masła zrobiłem z niego około 1000 ciastek plus minus bo część szła do jajecznicy część do bigosu część na kanapki ? a i zapomniałem dodać to wszystko z liści a po dwóch łyżeczkach dodanych do jajecznicy nie moglem przestać się śmiać przez co najmniej 30 min ze ujebalem się jajecznica haha
Moc była konkretną i nokautujaca

 

Góra Dół