• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Maslo konopne.

Gercik91

New member
Rejestracja
Kwi 3, 2020
Postów
2
Buchów
0
Witam, proszę o pomoc, wczoraj zrobiłem masełko konopne, lecz nie poddałem ziółka dekarbo. Czyli pozbywania się chlorofilu. Czy takie masełko będzie działać? I jakie skutki będą tego że chlorofil został w roślinie?
 

mjfan

Well-known member
Rejestracja
Lut 26, 2013
Postów
51
Buchów
50
Witam, proszę o pomoc, wczoraj zrobiłem masełko konopne, lecz nie poddałem ziółka dekarbo. Czyli pozbywania się chlorofilu. Czy takie masełko będzie działać? I jakie skutki będą tego że chlorofil został w roślinie?
Proces dekarboksylacji a pozbywanie się chlorofilu to dwa różne procesy. Będzie smakowało trawą. 😁
 

chlorofil

zielony w temacie
Rejestracja
Mar 8, 2012
Postów
313
Buchów
712
Odznaki
5
Tak jak wyżej kolega napisał dekarbo i pozbywanie się chlorofilu to różne procesy. Masełka używać do wypieków a będzie klepać, ja ani razu nie robiłem dekarboksylacji, wszystko dzieje się przy pieczeniu ;) tylko ważne aby nie przekraczać 160stC.
 

Gercik91

New member
Rejestracja
Kwi 3, 2020
Postów
2
Buchów
0
Dzięki za odpowiedzi! Na szczescie nie wyrzuciłem, bo taki pomysł mi przez głowę przeszedł.
 

antol20

Well-known member
Rejestracja
Lut 11, 2009
Postów
104
Buchów
0
Jak robiłem madełko z 20g na 200ml masła z dekarb.. i robiłem w multicoockerze 93C i 8h to nie za długo? Klepało i to bardzo dobrze chociaż ja używam dla zdrowia bo jestem sparaliżowany.
 

Beasto

Ujarany cały dzień
Rejestracja
Sie 18, 2019
Postów
1,437
Buchów
2,587
Odznaki
4
Szkoda prądu na 8 godzin. Po godzinie w piekarniku na 130 olej kokosowy ładnie klepie, a z trymu robię i w podobnych proporcjach co Ty, @antol20. Dłużej niż 2-3 godziny bym nie trzymał.
 

antol20

Well-known member
Rejestracja
Lut 11, 2009
Postów
104
Buchów
0
Ja robiłem z 20g dobrej jarandy i 8h się kisiło. Najpierw do piekarnika 115C na 45min później masło klarowne do multicoockera i jak się rozpuści wrzucam sqna i na 8h nie trzeba mieszać ani nic może co 3h przemieszać i do lodówy po odcedzeniu. Foty i film na końcu.


 

Załączniki

  • maslo.mp4
    1.3 MB · Wyświetleń: 0

Góra Dół