akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Metale szlachetne, inwestowanie w złoto, srebro, platynę

Wyszukiwarka Forumowa:

Rivi1

Well-known member
Weteran
Buchów
8
Cześć ludziska!

Słyszeliście o zamrażaniu pieniążków poprzed kupno metali szlachetnych z monetach lub sztabkach, a mianowicie związane z srebrem, złotem czy platyną ?

Inwestujecie ?

Bądźmy szczerzy.. nie wiadomo co w przyszłości nas czeka, czy wojna, czy inflacja, czy załamanie rynku, obojętnie co.. w takich czasach, najlepsze jako płatność, może okazać się złoto, srebro lub platyna (ta nie jest tak szeroko dostepna i używana).

Kilogram złota kosztuje ok 160,000 zł, kilogram srebra nie całe 3,000zł.

Jak wiadomo, 2/3 ilość srebra na ziemi została zużyta, mamy jeszcze złoża które mają prawdopodobnie 1/3 srebra.. srebro jest wykorzystywane w wielu przemysłach i zużywane, nie odnawialne.. więc co do inwestycji w ten metal, może okazać się (ale nie musi) strzałem w dziesiątkę. Wg obliczeń, do 30 lat zasoby zostaną wykoszystane ... już brakuje srebra, ceny mogą iść w górę lada dzień.

Złoto typowo do zamrożenie pieniążków, bo jest określona ilość złota a one nie ulega ani degradacji, ani nie jest zużywane więc jako waluta przyszłości albo na trudne czasy idealna.

Platyna stosunkowo nowa, wchodzi w ten rynek.

Posiadacie jakieś sztabki, monety ? Pochwalcie się ! :) :)

Dodajcie coś od siebie, byle coś mądrego :) Ciekawy temat.

Niktwarzny

Well-known member
Buchów
0
znajomy skupuje katalizatory które potem goni drożej do jakiejś firmy odzyskującej z nich metale szlachetne, z jednego katalizatora dobry kot jest w stanie zarobić 3000zł w górę po odzysku

thegustator

Chiński zwiadowca
Buchów
0
Dobry temat:) Moim zdaniem jak ktoś ma pieniądze z którymi nie ma czego zrobić, albo nie wie w co je zainwestować to zamrażanie pieniędzy w ten sposób to dobry wybór. Pieniądz jako banknot może w każdym momencie stać się nic nie warty. Waluta w przyszłości na pewno upadnie, od zawsze tak jest i raczej już będzie. Każdy kto będzie posiadał kruszce w momencie gdy waluta upadnie wzbogaci się :)
Polecam obejrzeć:

420000000

Well-known member
Weteran
Buchów
2
znajomy skupuje katalizatory które potem goni drożej do jakiejś firmy odzyskującej z nich metale szlachetne, z jednego katalizatora dobry kot jest w stanie zarobić 3000zł w górę po odzysku
To juz wiem dlaczego domontaż katalizatora z pobliskiego parkingu jest tak opłacalny
Złoto od lat jest pewnym ulokowaniem pieniędzy podobnie jak kamienie szlachetne.

Tommy Es

Well-known member
Buchów
0
w katalizatorze jest platyna
platyna tez jest z tego co wiem w panelach windowych - i jest tam jej dosc sporo bo dla bezpieczenstwa jakies tam styki sa pokryte wlasnie platyna bo sie nie utlenia. Platyna rowniez jest na powierzchni ostrza golarki pod warstwa teflonu. Tylko nie wiem jak jest teraz bo z 5 lat temu ciezko bylo znalezc jubilera ktory byl w stanie sprawdzic czystosc platyny w zlomie.

D

Dundersztyc

Guest
Temat bardzo ciekawy.

Biorąc pod uwagę tylko ekonomię na dzień dzisiejszy bardziej opłaca się kupno złota ze względu na brak VAT-u oraz podatku Belki podczas odsprzedaży. Co uważam, za dość istotne sprawy.

Srebro jednak ma chyba większy potencjał jeżeli mówimy o szybkich zyskach.

Osobiście uważam, że warto kupować złoto i srebro, ale w celach ochrony wartości majątku nie zastanawiając się nad obecnym i przyszłym kursem, a bardziej biorąc pod uwagę to, że jak to wszystko pierdyknie (obecny system finansowy, pieniądz papierowy) to człowiek przejdzie na stronę bogatych.

Warto naprawdę.

rolnikTHC

Co to się stanęło?
Weteran
Buchów
5,059
Odznaki
4
Co do złota, żona pilnuje abym na bieżąco inwestował hehe.A tak na poważnie staram sie inwestować w nieruchomości, ziemię.jest to niewielkie ryzyko a po przejęciu rządów przez PIS chyba najlepsza inwestycja.Ponadto nauczyłem się obracać gotówką zawsze można coś kupić i sprzedać z zarobkiem.

Rivi1

Well-known member
Weteran
Buchów
8
Złoto, jako zabezpieczenie finansowe na lat xxxx. Kozak sprawa, do tego mniej miejsca zajmuje niż gotówka. Sam będę wykorzystywał ten nośnik żeby 'zamrażać' pieniążki od tego roku. Pierwsze sztaby będę kupował lub monety do 2 miesięcy.

Srebro, myślę żeby chociaż 3kg kupić niech sobie leży, co roku kilka kilo leżeć może. Przyjdzie czas, niech to będzie za 10-30-50 lat może nasze dzieci doczekają, że będzie można to sprzedać za cięzkie pieniądze. Trza pomyśleć :)

Platyna czy pallad, raczej mało znany rynek. Złoto pewniak, w srebrze jest potencjał tym bardziej że tanie jest. Ok 3 tys zł za 1kg ? No śmieszna cena.

Ma ktoś pokazać swoją kolekcje ? :D :D pochwalcie ise hehe

brat Marian

Well-known member
Weteran
Buchów
64
w srebrze jest potencjał tym bardziej że tanie jest. Ok 3 tys zł za 1kg ?
Jak będziesz kupował srebro w tej cenie to biznesu nie zrobisz ;) Mogę Ci sprzedać ;) :D
udało mi się kupić 1,5kg fajnu (999) po 1,5zł, normalna cena przeliczając z notowań giełdowych to koło 1,8-2zł
https://zloto.bullionvault.pl/wykres-cen-srebra.do
w odlewniach, walcowniach czy innych tego typu miejscach obrotu surowcem to 2,2zł

dupek

Member
Buchów
0
"Pierwsze sztaby będę kupował lub monety do 2 miesięcy.

Srebro"

Nie kupuj sztab bo przy sprzedaży będziesz becelował vat, lepsze monetki (np stare orty) i srebro, pozdrawiam

GreenLifeStyle

Well-known member
Weteran
Buchów
10
Ja bym się na waszym miejscu tak nie podniecał i nie rozpędzał z tymi inwestycjami zawłaszcza z tymi na KILKADZIESIĄ LAT. Wydobycie surowców z asteroid może stac sie faktem juz za 10 lat Najbardziej znanymi koncepcjami eksploatacji asteroid były te przedstawione przez dwie firmy: Deep Space Industries oraz Planetary Resources. Eksperci szacują, że np na planetoidzie (6178) 1986 DA występuje 10 tysięcy ton złota i aż 100 tysięcy ton platyny, której wartość wycenia się na 5 bilionów dolarów.

O

old_school

Guest
największe zyski daje inwestycja w zielony kruszec, cenniejszy od złota :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół