MJ w akwarium

Wyszukiwarka Forumowa:

bobsk8

Well-known member
Buchów
0
Siemka mam pytanie czy mogę zamiast w szklarni hodować ( przez jakiś czas max miech ) w akwarium. Nie chodzi mi o to żeby krzaki wsadzić do wody z rybkami i filtrami tylko żeby roślinki nakryć akwarium robiąc coś w rodzaju szklarni. MOje akwarium ma pojemność 70l i wys. 40cm długość 56cm i szerokość 40cm. z góry dzienx

H

haszyszekk

Guest
Hmm... Jeżeli chcesz juz czymś je nakrywać to polecam zrobić jakiś stelarzyk i nakryć go folią... Nie jestem pewien czy krzaczek nie będzie za duży po miechu na takie akwarium. Docelowo możesz tak zrobić, ale nie wydaje sie to ani konieczne, ani praktyczne. Mósisz pomyślec nad dopływem świerzego powietrza... jeżeli nie bedzie pod tym kloszem dobrego przepływu powietrza to wróze twoim małym rychłą śmierć :pale: Ogólnie nie jest to dobry pomysł, ale na upartego przejdzie.
Pomyśl o patencie z filią (oczywiście przezroczystą) albo kup troche świetlówek, zasadź je w tym akwarium i potrzymaj 2-3 tyg. w domu czy gdzie tam chcesz... nie bedzie trzeba zadnych nakryć na out. Ostatecznie mozesz je potrzymać na parapecie jak nie chcesz sie ładowac w koszty... pzdr :salut:

bobsk8

Well-known member
Buchów
0
Zostawiłem na noc pod akwarium pare krzaków i tragedia końcowki im zczerniały. Z tym akwarium to nie był za dobry pomysł. Jutro wezmę karton po tv starannie go folia alu pozaklejam i założe jakieś światło. Nie wiem jak uratowac roślinki żeby nie padły martwi mnie to że liście mogą całkwicie zczarniec i padną moje kwatuszki :(

H

haszyszekk

Guest
Hmm... to chyba to o czym pisałem - brak powietrza (co2)... Podchoduj je w domu i daj na dwór i będzie ok... jak im zapewnisz dobre warunki nie powinno postępować niszczenie sie liści. pzdr

bobsk8

Well-known member
Buchów
0
Jeszcze jedno pytanko czy jesli przesadzam roslinki do większych doniczek to co należy zrobic aby roslinki nie przeżyły szoku związanego z przesadzaniem. Z góry dzienx

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Nie połamać łodygi i nie ***ać połowy korzeni.

H

haszyszekk

Guest
Hehe... Nie przesadzaj nocą tylko w dzień, ale tak zeby korzenie nie były za długo wystawione na działanie promieni slonecznych. WIem ze jak ktoś umie przesadzać to sie wydaje banalne, ale widziałem przypadki kiedy kolo wyjął rołśine z doniczki, postawił na parapecie i dopiero zaczłą napełniać większa doniczke ziemią :sunny:
To rzadki błąd ale poważny! mósisz przygotowac dzióre i od razu jak tylko wyjmiesz rośłinke, powinna w kilka sekund powedrować do wilgotnej ziemii...
Ogólnie jak sie wyrobisz to nie będzie stresu. pzdr

B

boban

Guest
Witka co zrobic jak sie złamie łodyzke. Ja wziąłem i przymocowałem ją pod i nad ugięciem papierem przyszytym zszywaczem do patyczka. Mam jż tak z miesiąc rośnie wolniej, zraszam ją w miejscu ugięcia ale jak narazie nic nie ma efektów. W miejscu ugięcia jest jakby szczuplejsza i ma jaśniejszy kolor. Z gory dzienx

H

haszyszekk

Guest
Deam! Po co ci było łodyżke łamać :scratch: Jak nie jest odłamana, a tylko jakby zwichnieta to nie nie masz co martwić... ja podwiązywałem jedną rołśinke (Haze) i sie wygięła do kompakta.... wygląda jak złamana, ale rośnie normalnie i jest ok.
Jak jest pożądnie złamana to mósisz czekać ;/ daj jakiś nawóz cheniczny na to miejsce albo pokonem psiknij... będzie dpbry bo wzmacnia popryskaną część rośłinki... pzdr

M

maz

Guest
dzięki bogusik tobie też to życze :queen: :jocolor:
i ja mam też roślinke w akwrium :flower:

B

boban

Guest
Co to jest ten pokon? sorki ale lamer jestem i pierwszy raz słysze taka nazwe

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Roślina zrośnie się normalnie. Długa zapałka lub cienki kijek i troszkę sznurka, by usztwynić to miejsce, a zrośnie się na pewno.

H

haszyszekk

Guest
boban, nie jesteś żaden lamer ;) to ja jestem kolek bo zapomniałem napisać :sunny: Ja ten specyfik kupiłem w Marko, ale myśle ze jest dostępny wszędzie... Pokon "Energia dla roślin" w rozpylaczu 500ml. za ok 12zł... wietnie sie sprawdza :cheers:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół