akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Modernizacja Kancelarii, czyli zadaję pytania o wymianę sprzętu na lepszy.

Wyszukiwarka Forumowa:

VonPapen

Well-known member
Buchów
851
Zakładam temat aby zadawać pytania dotyczące wymiany elementów mojej operacji.
Zbliża się termin żywotności filtra węglowego i to że będę musiał kupić nowy chcę potraktować jako okazję do rozwoju.
Aby nie zakładać co chwilę nowego wątku w wentylacji, oświetleniu, itp.. pomyślałem że może wygodniej będzie pytać tutaj.

Zacznijmy od stanu obecnego :

Zaplecze techniczne:

Box :​
40x40x140 Herbgarden​
Lampa :​
Grow the Jungle 100W Lite [LED]​
Wyciąg :​
2 x Airroxy Quiet 100 mm (165 m³/h)​
Filtr :​
Can Lite 150PL (150–165 m³/h)​
Mieszaki :​
2 x Secret Jardin Monkey Fan
Nawilżacz :​
Spider Farmer 5L
Osuszacz :​
Cronos DH2000D 2L
Kontroler :​
Spider Farmer GGS​

Z grubsza na takim zestawie udały się już 2 uprawy, 3 w toku.
Box kupiony aby było tanio i zajmowało mało miejsca, jednak właśnie miejsca brakuje mi teraz najbardziej.
Teraz jak już wiem z czym to się je zmierzyłem ponownie dostępne miejsce w pokoju i dałbym pewnie radę wcisnąć namiot 50x100x160cm albo 50x80x160 jeśli będę chciał więcej luzu.
Box mogę zamówić praktycznie w każdym momencie ale chciałbym mieć do niego od razu odpowiednią wentylację. Szukam czegoś co będzie kompatybilne z kontrolerem od SpiderFarmer. Fajnie mi się tym steruję i podgląda z aplikacji - pełna kontrola nad nawilżaczem oraz kompatybilność z lampą growthejungle za pomocą kabla rj12. Oczywistym rozwiązaniem wydaję się wyciąg od SF jednak ich najmniejszy model jest przeznaczony do większych namiotów niż mam w planach. Musiałbym go ciągle trzymać na 25% (minimum kontrolera) co eliminuje zalety silnika EC.

Najmniejszy SF ma 205 CFM ≈ ~348 m³/h (maksymalny, bez filtra).
Do nowego boxa potrzebowałbym maksymalnie do 200 m³/h, ogromnym atutem byłby port rj12 lub możliwość modyfikacji wyjścia lub użycie przejściówek.
Sporo już się naszukałem i ciężko mi znaleźć coś odpowiadającego tym wymaganiom.

Jest ktoś z was w stanie wskazać produkt który spełniał by podane warunki ?

Neki

Well-known member
Weteran
Buchów
1,900
Nie wiem jak współpraca z tymi twoimi sterownikami ale wentylatory SF ma spoko
I nikt nie każe ci go używać na 100% mocy a on nie ma tylko jednego biegu...
Szkoda że nie mają 125mm ale są przejściówki.

VonPapen

Well-known member
Buchów
851
Nie wiem jak współpraca z tymi twoimi sterownikami ale wentylatory SF ma spoko
I nikt nie każe ci go używać na 100% mocy a on nie ma tylko jednego biegu...
Szkoda że nie mają 125mm ale są przejściówki.
Kontroler GGS od SF może sterować wentylatorem na min. 25%
Z tego co sprawdzałem to nawet na najniższym biegu wentylatora 25% jest już odrobinę za mocny na rozmiar namiotu który planuję.

Cały sens w silniku EC to możliwość płynnego sterowania wyciągiem. Szczególnie jeśli kontroler ma możliwość regulowania obrotów reagując automatycznie na warunki w boksie. Używając zbyt mocnego wiatraka który może pracować tylko na minimum obrotów równie dobrze mogę po prostu kupić went na zwyczajnym silniku bo proste on/off da tą samą funkcjonalność.

Kabel RJ12 jest na 6 piny, z tego co się orientuje jest to standardowa ilość przy połączeniach wentylatorów EC z płynna regulacją obrotów więc wykonanie przejściówki nie powinno sprawić większego problemu.

Tak jak pisałem wcześniej, szukam dobrego wenta EC z płynną regulacją ale o niskiej mocy maksymalnej - tak w okolicach 200m3/h

Edit:
Właśnie ponownie przeszukuję internety i na przykład znalazłem coś takiego :

Wentylator Kanałowy Silent EMax 100mm/130-170m3/h​

Specyfikacja techniczna:​

• dwubiegowy,
  • wydajność : 130-170m3/h,
  • pobór mocy : 20 - 35 W,
  • prędkość obrotowa : 2100 - 2600,
  • waga : 1,3kg,
  • natężenie prądu : 0,15 - 0,26,
  • ciśnienie akustyczne : 26-31 dB.
Byłoby super ale ten model nie współpracuje z PWM czego poszukuje.
Jeśli znajduję obsługujące PWM to minimum 300m3/h a znaczna większość to 600+

Ostatnia edycja:

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
119
Nie wiem czy to potrzebne ale pomyślałem se że napisze
Wentylatory AC można sterować na jakieś -40..-50% mocy bo potem buczy, jak dużo buczy to się spali.
Sterować możesz prawie każdy który jako tako sterowania nie posiada dodając do niego regulator triakowy lub tyrystorowy, trzeba się dowiedzieć z którym zadziała twój wentylator - telefon do działu technicznego producenta lub sklepu jak się trafi fajna osoba chętnie odpowie i coś doradzi, jak baran to do innego sklepu
2 biegi niema sensu raczej bo 1 bieg to zwykle jest około minimum tego co sie zejdzie przy regulacji

Kanałowe (chyba większość) działają na triakowych czyli tych tańszych
Można kupić regulator triakowy z potencjometrem lub takim z opcją sterowania pwm wtedy dokupujesz moduł pwm - 25 zł za wszysko może się uda.

Regulacja -90% prawdopodobnie tylko z autotransformetorem, ale to drogie, do zrobienia z tego automatyki jeszcze bardziej drogie.

Co tam kiedyś sobie szukałem
Firma Vents ( QUIETLINE - triakowy)
electrocornwall
WENTYLATOR KANAŁOWY CFD 100
Dospel chyba też coś miała
jest sporo firm tylko szukania uuuu

Mam nadzieje że coś pomogłem. Generalnie z tego co szukałem to rynek nie jest tutaj bardzo pomocny.

VonPapen

Well-known member
Buchów
851
Nie wiem czy to potrzebne ale pomyślałem se że napisze
Wentylatory AC można sterować na jakieś -40..-50% mocy bo potem buczy, jak dużo buczy to się spali.
Sterować możesz prawie każdy który jako tako sterowania nie posiada dodając do niego regulator triakowy lub tyrystorowy, trzeba się dowiedzieć z którym zadziała twój wentylator - telefon do działu technicznego producenta lub sklepu jak się trafi fajna osoba chętnie odpowie i coś doradzi, jak baran to do innego sklepu
2 biegi niema sensu raczej bo 1 bieg to zwykle jest około minimum tego co sie zejdzie przy regulacji

Kanałowe (chyba większość) działają na triakowych czyli tych tańszych
Można kupić regulator triakowy z potencjometrem lub takim z opcją sterowania pwm wtedy dokupujesz moduł pwm - 25 zł za wszysko może się uda.

Regulacja -90% prawdopodobnie tylko z autotransformetorem, ale to drogie, do zrobienia z tego automatyki jeszcze bardziej drogie.

Co tam kiedyś sobie szukałem
Firma Vents ( QUIETLINE - triakowy)
electrocornwall
WENTYLATOR KANAŁOWY CFD 100
Dospel chyba też coś miała
jest sporo firm tylko szukania uuuu

Mam nadzieje że coś pomogłem. Generalnie z tego co szukałem to rynek nie jest tutaj bardzo pomocny.

Sporo cennych informacji, tyle że ty mówisz o AC a ja o EC.
Dowiedziałem się że są 2 sposoby regulacji wentylatorów z EC - 0-10V oraz PWM.
Z tego co się orientuje to kontroler spider farmera działa w systemie PWM (jeszcze napisałem bezpośrednio do ich tech supportu, czekam obecnie na odp.).

Obecnie nie mam wentylatora do nowego boxa (airroxy silent zostanie w starym boxie który będzie służył jako suszarnia), właśnie rozglądam się co powinienem kupić.
Zależy mi jedynie abym mógł przez kontroler Spider Farmer płynnie regulować jego obroty.

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
119
oj przepraszam ślepy jestem.
Z prądu stałego to tak nie wiem, pewnie będzie pewnie mniejszy wybór, jest sporo stron z elektroniką, są chyba droższe.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół