• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Moj pierwszy BoX i pierwsza uprawa!

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Witam,

Za dwie godziny zaczynam konstrukcję. Naczytałem się mnóstwa porad na forach i innych stronach. Mimo, iż to mój pierwszy boks ruszam z roszam z rozmachem:p tylko dlatego że dostałem za darmo lampę HPS 400W a to najdroższe:) Proszę o ocene mojej konstrukcji i zanim wkręcę się w szafę kilka rad:)

Rozmiary szafy:
170x90x60 a wiec wysoko:)

Lampa 400W HPS + odbijacz światła

Wentylacja (tutaj proszę o pomoc) planuje zamontowac 3 wiatraki wtłaczające od komp 12x12 cm na dole szafy, plus wentylator wymontowany z okapu kuchennego na niego a dokładnie do aluminiowej rury planuje włożyc filtr węglowy:) Planuje go walnac u góry będzie on zasysał powietrze. Czy montował ktoś kiedyś taki wentylator z okapu? co o tym myslicie ?

Ściany wyłożone kocem NRC

Ziemia ph 5,7 -6 odżywki biohumus plus floravit, karmazyt, nasiona juz ida ale to nie ważne najpierw grow box:)

Aparat do mierzenia PH, higrometr,

Moje wątpliwości... czy nie mam lampy o za dużej mocy? Czy taka wentylacja się sprawdzi ewentualnie mogę wmontować jeden wentylator komputerowy wyciagający a wentylator z okapu zastosowac jako mieszający.

Proszę o opinie i sugestię doświadczonych growerów<shiza>

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Siema. Szafę masz trochę za małą jak na taką lampę (250W by Ci wystarczyło), będziesz miał w niej ciepło i bez dobrej wentylacji nie dasz rady. HPS 400W to naprawdę niezły grzejnik więc myślę, że bez cooltube się nie obejdzie. Wentylator z okapu jest ok, tylko że ma on dwie potężne wady: mały przepływ powietrza i bardzo głośno pracuje. Przy takiel lampie nie ma co bawić się w wentylatorki komputerowe, najlepiej jest zamontować sobie porządne wentylatory kanałowe, aczkolwiek jak już masz to nie ma co wydawać kasy, możesz śmiało je zamontować tak jak napisałeś.
Moje rady: sprawdź jaki przepływ powietrza ma Twój wentylator z okapu, jak to kiedyś ktoś napisał, powinno być tyle m^3 na godzinę ile wynosi moc lampy.
Pomyśl nad większą szafą albo może nad jakimś małym pomieszczeniem uprawnym?
Pozdrawiam :)

G

Gość

Guest
Raczej myslałem o zmianie żarówki na 150 W jednak ewentualnie 250 W. Jednak gdy zainstalowałem 150 W to statecznik wyłącza mi po 3 min żarówkę po czym po 3 min ją włącza. Możę ktoś wie czy da rady wymienic statecznik na np. 250 W ?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół