akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Mrówki w doniczce

Wyszukiwarka Forumowa:

Dago

Active member
Buchów
0
Witam!

Dzisiaj podczas przedadzania mojego całkiem już dużego planta (jednego z jedenastu) z powodu zniszczenia wiadra zauważyłem, że w wiadrze było mrowisko czerwonych mrówek:zombi:. Czytałem dużo o tym i wiem, że są pożyteczne jak są w okolicy, ale czy nie przeszkadza, że są w doniczce? Czy nie zaszkodzi to roślinkom ( szczególnie, że automaty zaczynają kwitnąć)?

Ziołowy

Well-known member
Buchów
0
mi zrobiły wrowisko w worku , podlałem Terra Vega Flores przychodze za tydzień a mrowiska juz nie ma :)
Moim zdaniem nie ma o co sie martwić

Dago

Active member
Buchów
0
Przy przesadzaniu widziałem na środku ziemii mrówki i jaja które zrobiły sobie gniazdo wgłąb doniczki. Może i jeszcze nie szkodzą, ale ugryzły mnie i to musi być zemsta :p, a tak serio to lepiej zapobiegać niż leczyć i usunąć je zanim coś się stanie. Najgorsze jest to, że one nie wychodzą na powierzchnie tylko siedzą w tym gnieździe i wychodzą przed dolne otwory w doniczce i to od razu do gleby więc ciężko im coś wysypać żeby się najadły i zdechły więc jedyne co jest możliwe to lanie jakiejś chemii a tego chcę uniknąć. Chyba, że znacie jakieś naturalne specyfiki szkodzące mrówką a nie roślince, jeśli tak to prosiłbym o napisanie nazwy/składu/itd. Z góry dziękuje.

D

delete

Guest
Zostaw biedne stworzenia w spokoju. Nic złego nie zrobią a przy okazji dotlenią korzenie. Możesz nasypac cynamonu, nie będa łazić tam gdzie jest ów przyprawa.

Varg

Well-known member
Buchów
7
ja równiez kilkukrotnie miałem na oucie mrówki niedaleko roślin (przy korzeniach) i nigdy nie było problemów. nie stresuj sie na zapas. pozdro

D

delete

Guest
Też miałem taki przypadek. Wyjmuje automata z doniczki a tam na dnie około 200-300 białych larw mrówek. Po prostu zrobiły sobie w nim mrowisko. Po przesadzeniu było z nim wszystko git. Rośnie normalnie itp. niczym nie różni się od pozostałych <joint>

Kapiszonn

Well-known member
Buchów
0
Tylko nie mówcie mi że te k***y są nieszkodliwe tracę właśnie dwie JamaicaHaze Auto z powodu mrówek, te *****e sucze zrobiły sobie wylęgarnie pod korzonkami moich dwóch panienek a te w odpowiedzi całkowicie stanęły w rozwoju Tutaj dowody >>KLIK<<. Dzisiaj dorzucę zdjęcia wylęgarni od środka bo już im domek zburzyłem, szybko te jajeczka z ziemi wynosiły :pr:

Czy jest jakiś preparat preparat chemiczny lub naturalny który można lać do doniczki w celu wyeksmitowania tych intruzów. Bo widzę że jak je przegoniłem z jednej doniczki to już wchodzą do drugiej...

Albo pie***le to zaleje cały teren ropą spokój od chwastów mrówek i wszystkiego co żywe na 20 lat jak nie więcej :crazy:

Aniaskarbek

Active member
Buchów
0
czytałem wiele o mrówkach, jedni mowia ze nie szkodza, inni ze szkoda. Jak ja miałem mrówki w doniczce to dziwnym cudem zaczeły schnac i liscie i roslina strasznie duzo wody pila. Podlewałem co 3 dni 2 litry. po 3 dniach ziemia sucha ze masakra roslina opadnieta. Kupiłem w sklepie chemicznym zwykły srodek na mrowki za kilka zl. Wysypalem wokol doniczki, mrowki ktore w to WDEPNELY zabraly to do mrowiska i odziwem wszyskie problemy z roslinka sie skaczyly ;) Mrowek imprezka w mojej doniczce tez sie skaczyly ;))))))0

karoleek

Well-known member
Buchów
1,977
Odznaki
5
Przesadziłem Pasiona do 20L worka i zrobiły sobie w nim po pewnym czasie mrowisko. Podlewałem tam raz w tygodniu wodą, to gnojowka z pokrzyw ale te to były jakieś hardcorowe bo nie miały zamiaru uciekac:D
Niestety Pasion pokazał jajca i go wy***ałem, do tego czasu ciagle tam sobie mieszkały. Na plancie nie było żadnych oznak że czarne mrówki są złymi lokatorami:D

detroitechno

Well-known member
Buchów
0
Podepne się pod temat, bo mam podobny problem lecz troche bardziej skomplikowany.
Wczoraj postanowiłm zapakować do plecaka kwitnącego automata ze spota i zabrać do siebie. Co by mieć większą kontrole nad zbiorem, noce też zimne już, u mnie w okienku i na balkonie będzie mieć idealne warunki pomyślałem.
No i patrze sobie w domciu, a tu spora zgraja czarnych małych mrówek się krząta po glebie, od razu wzięłem łyżeczke i rozgrzebałem trochę ziemi, kiedy zobaczyłem jedną z robotnic niosącą jajeczko, już byłem pewnien - MAM MROWISKO W DONICZCE NA CHACIE.
Próbowałem już domowymi sposobami sypałem cynamon, pieprz cayenne, i miażdżony świerzy czosnek, obficie równie dziś rośline podlałem - za bardzo nic sobie z tego nie robią i dalej układają skrupulatnie ziarnka piasku i kopią korytarze. Odciołem je o otoczenia kładąc donice ze spodkiem w misce z wodą i łudzę się że powymierają z głodu, ale pewnie prędzej zaczną w odwecie niszczyć roślinkę.

Jutro zaopatrze się BORAKS i wymieszam z mieloną owsianką i cukrem pudrem. Oby poskutkowało...

Bioterrorysta

Well-known member
Weteran
Buchów
475
tez mam konkretne mrowisko i sie tym nie przejmije bo ladnie mi glebe napulchniaja heh ala perlit

Ksiądz Mariusz

Active member
Buchów
0
Dzisiaj w kubeczku zobaczyłem mrówke
Chciałem ją palcem wywalić i niechcący uderzyłem 2 dniowa roślinke i delikatnie nie wiem... Przesunałem ja bądź odsłoniłem łodygę i troszkę się położyła
Mogłem coś.z***ać i zniszczyć roślinke??? Co robić???

BlackMen

Well-known member
Weteran
Buchów
2,683
Odznaki
1
jak jej nie złamałeś to nic jej nie będzie czekaj to zobaczysz czy rośnie, i jej nie ruszaj

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół