- Rejestracja
- Kwi 12, 2017
- Postów
- 1,072
- Buchów
- 1,608
Jako prawdziwy polak z krwi i kości czasami trzeba sobie coś chlapnąć. To czemu by nie ze smakiem
Temat miałem założyć już na początku listopada, ale nie było jakoś czasu. Trochę minęło, fotek nazbierało, więc jest co pokazać.
Do tej pory robiłem iceówki, porterówki, cytrynówki. Przepiło mi się to już i chciałem pobudzić kubki smakowe
Zaciekawiła mnie bardzo metoda farmaceutówki, z której zacząłem korzystać. Kiedy skosztowałem swojego pierwszego eksperymentu... no cóż wciągnęło. Smakoszy w moim gronie też pojawiło się już sporo i czekają na kolejne
Lubie eksperymentować, więc wszystkie przepisy są moje
#1 Śmietankowo - Bananowa (nalewka ok. 37%, słodka, dla kobiet bardzo dobre)
- 1,1l spirytusu
- 1,1l śmietanka 12%
- 0,5kg cukru
- 0,3l soku z 2 pomarańczy 2 cytryn + sparzone wrzątkiem skórki
- 1,3kg obranych bananów
- 1 laska wanilii
- po 3 tygodniach przelane przez sito a trunek podzielony, do 1 litra zostało dosypane 20g kakao
- po kolejnych 3 tygodniach przelane przez recznik papierowy na sitku i rozlane do butelek (można pić od razu, ale im dłużej postoi tym korzystniej wpłynie to na smak
- butelka po lewej z dodatkiem kakao
- po przelaniu przez ręcznik zawsze zostaje "serek" - moja kobitka często używa tego do ciast lub np miesza z twarogiem i wsuwamy to z naleśnikami
#2 Ice-ówka ( ok. 40%, stara dobra metoda na szybki trunek)
- 0,5 spirytusu
- 0,5 wody
- 300g cukierków Ice
- sok z cytryny lub pomarańczy
- butelka po lewej
#3 Śmietankowo-Kokosowa ( słodka ok. 30% )
- 0,5l spirytusu
- 0,5l śmietanka 12%
- 250g cukru
- 250ml soku z 2 pomarańczy + sparzona wrzątkiem skórka
- 300g wiórków kokosowych
- i tak samo jak poprzednio 3 tygodnie przelane przez sito i wywalone wszystko ze środka
- i po 3 tygodniach przelane przez ręcznik
#4 Śmiatankowo-kawa z pomarańczą (ok. 30% słodka)
- 0,5l spirytusu
- 0,5l śmietanki 12%
- 250g cukru
- 350ml soku z 3 pomarańczy
- skórka z 5 pomarańczy sparzona wrzątkiem
- 20g kawy mielonej
Tak samo 3 tyg + 3 tygodnie.
#5 Śmietankowo - Jabłko z Miętą (ok. 30%, słodka )
- 0,5l spirytusu
- 0,5l śmietanki 12%
- 250g cukru
- 250ml soku z 2 pomarańczy + sparzona skórka wrzątkiem
- 0,750 kg obranych i pokrojonych jabłek
- 20g suszonej mięty
#6 Mleko - Jabłko z Miętą (ok. 44%, wersja dla nas panowie)
- 0,7kg obranych i pokrojonych jabłek
- 15g suszonej mięty
- 150ml soku z 3 cytryn + skórki sparzone wrzątkiem
- 100g cukru
- 1,6l spirytusu
- 1,6l mleka 2%
- w tym przypadku razem było wszystko trzymane miesiąc i później od razu przelane przez sito i ręcznik
Także od listopada trochu się litrów przelało. Naprawde dobre trunki powychodziły.
Jak zrobię coś nowego to dodam.
Może komuś się przyda, bardzo bym się cieszył gdyby ktoś skorzystał
Mam zamiar jeszcze postawić taki temat z winami, ale nie wiem kiedy
Smacznego, pozdrawiam
Temat miałem założyć już na początku listopada, ale nie było jakoś czasu. Trochę minęło, fotek nazbierało, więc jest co pokazać.
Do tej pory robiłem iceówki, porterówki, cytrynówki. Przepiło mi się to już i chciałem pobudzić kubki smakowe
Zaciekawiła mnie bardzo metoda farmaceutówki, z której zacząłem korzystać. Kiedy skosztowałem swojego pierwszego eksperymentu... no cóż wciągnęło. Smakoszy w moim gronie też pojawiło się już sporo i czekają na kolejne
Lubie eksperymentować, więc wszystkie przepisy są moje
#1 Śmietankowo - Bananowa (nalewka ok. 37%, słodka, dla kobiet bardzo dobre)
- 1,1l spirytusu
- 1,1l śmietanka 12%
- 0,5kg cukru
- 0,3l soku z 2 pomarańczy 2 cytryn + sparzone wrzątkiem skórki
- 1,3kg obranych bananów
- 1 laska wanilii
- po 3 tygodniach przelane przez sito a trunek podzielony, do 1 litra zostało dosypane 20g kakao
- po kolejnych 3 tygodniach przelane przez recznik papierowy na sitku i rozlane do butelek (można pić od razu, ale im dłużej postoi tym korzystniej wpłynie to na smak
- butelka po lewej z dodatkiem kakao
- po przelaniu przez ręcznik zawsze zostaje "serek" - moja kobitka często używa tego do ciast lub np miesza z twarogiem i wsuwamy to z naleśnikami
#2 Ice-ówka ( ok. 40%, stara dobra metoda na szybki trunek)
- 0,5 spirytusu
- 0,5 wody
- 300g cukierków Ice
- sok z cytryny lub pomarańczy
- butelka po lewej
#3 Śmietankowo-Kokosowa ( słodka ok. 30% )
- 0,5l spirytusu
- 0,5l śmietanka 12%
- 250g cukru
- 250ml soku z 2 pomarańczy + sparzona wrzątkiem skórka
- 300g wiórków kokosowych
- i tak samo jak poprzednio 3 tygodnie przelane przez sito i wywalone wszystko ze środka
- i po 3 tygodniach przelane przez ręcznik
#4 Śmiatankowo-kawa z pomarańczą (ok. 30% słodka)
- 0,5l spirytusu
- 0,5l śmietanki 12%
- 250g cukru
- 350ml soku z 3 pomarańczy
- skórka z 5 pomarańczy sparzona wrzątkiem
- 20g kawy mielonej
Tak samo 3 tyg + 3 tygodnie.
#5 Śmietankowo - Jabłko z Miętą (ok. 30%, słodka )
- 0,5l spirytusu
- 0,5l śmietanki 12%
- 250g cukru
- 250ml soku z 2 pomarańczy + sparzona skórka wrzątkiem
- 0,750 kg obranych i pokrojonych jabłek
- 20g suszonej mięty
#6 Mleko - Jabłko z Miętą (ok. 44%, wersja dla nas panowie)
- 0,7kg obranych i pokrojonych jabłek
- 15g suszonej mięty
- 150ml soku z 3 cytryn + skórki sparzone wrzątkiem
- 100g cukru
- 1,6l spirytusu
- 1,6l mleka 2%
- w tym przypadku razem było wszystko trzymane miesiąc i później od razu przelane przez sito i ręcznik
Także od listopada trochu się litrów przelało. Naprawde dobre trunki powychodziły.
Jak zrobię coś nowego to dodam.
Może komuś się przyda, bardzo bym się cieszył gdyby ktoś skorzystał
Mam zamiar jeszcze postawić taki temat z winami, ale nie wiem kiedy
Smacznego, pozdrawiam