• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Nawilżacz domowej roboty za 30 złotych :D

Wyszukiwarka Forumowa:

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
Witam,
Chciałbym dziś wam zaprezentować fotorelacje ze składania nawilżacza z typowo domowych przedmiotów. Więc zaczynamy :)

Potrzebne nam będą:
# Membrana(w zraz z zasilaczem od 24v do 30v) - do kupienia na serwisach aukcyjnych za 15-20 zł z wysyłką.
# Wiaderko ze szczelną przykrywką - lepiej żeby było szersze niż wysokie.(miałem)
# Wentylatorek komputerowy(w zraz zasilaczem, nadaje się do tego swietnie stara ładowarka do telefonu komórkowego) - delikatny wiatr nie ma potrzeby na dużą wichurę.(4 zł)
# Rura - chociaż nie koniecznie chyba że mamy potrzebę ukierunkowania mgiełki.(miałem, ale coś koło 3 zł kosztuje)
# Marker(miałem)
# Nóż(miałem)
# Trochę kabli(miałem)

1. Najpierw wycinamy otwór na kabel w przykrywce, uszczelniamy go wtyczką zawartą w kablu.

2. Zamontowujemy i wycinamy otwór na wentylatorek komputerowy w przykrywce.

3. Następnie robimy otwór wyjściowy i montujemy szczelnie rurę, można ją dodatkowo wokół obkleić klejem na ciepło.

4. Następnie nalewamy wodę podłączamy wszystko do prądu i wkładamy nawilżacz do boxa.

pozdro i powodzenia :)

pierun

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Ale ta membrana musi być tylko trochę zanurzona w wodzie. Nie napełnisz wiadra do pełna bo nie będzie mgiełki, tak?

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
Ale ta membrana musi być tylko trochę zanurzona w wodzie. Nie napełnisz wiadra do pełna bo nie będzie mgiełki, tak?

zgadza się wiadro nie może być do pełna napełnione, dodam jeszcze ze producent zaleca podłączanie membrany do 24 v ja bezproblemu podłączam pod 30 v i przez to mogę sobie pozwolić na większą ilość wody w wiaderku :)

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
jakiś typ tej membrany co to jest i jak działa;p ?

G

Gość

Guest
A gdy byś membramke umocowal na jakiś styropiankach jako pływak wtedy wiaderko do pełna napełnione mogło by byc... a co z odłaczeniem zasilania po wyparowaniu wody ? Pomysł zacny ale do udoskonalenia :D

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
jakiś typ tej membrany co to jest i jak działa;p ?

ze względu że w regulaminie forum istnieje zapis o zakazie dawaniu linków nie umieściłem takowego. Ale jest pełno tego na popularnym serwisie aukcyjnym i nie ma problemu ze znalezieniem

A gdy byś membramke umocowal na jakiś styropiankach jako pływak wtedy wiaderko do pełna napełnione mogło by byc... a co z odłaczeniem zasilania po wyparowaniu wody ? Pomysł zacny ale do udoskonalenia

próbowałem :) bardzo trudno jest to wyważyć ale do odważnych świat należy

pozdro

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Nie prościej dołożyć 30zł i mieć porządny nawilżacz? Ta membrana to generator mgły z allegro, jest ona strasznie hujowa, wytrzymuje max miesiąc, lubi się sama wyłączać, nagrzewa wodę i jest mało wydajna. Może być tylko trochę zanurzona więc do nawilżacza nie nalejemy zbyt dużo wody. Przez co mamy wielki nawilżacz o małej pojemności.
A wentylator można zasilić z zasilacza od generatora :) Oczywiście przez rezystor albo stabilizator napięcia. Uprości to znacznie konstrukcję.

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
Nie prościej dołożyć 30zł i mieć porządny nawilżacz? Ta membrana to generator mgły z allegro, jest ona strasznie hujowa, wytrzymuje max miesiąc, lubi się sama wyłączać, nagrzewa wodę i jest mało wydajna. Może być tylko trochę zanurzona więc do nawilżacza nie nalejemy zbyt dużo wody. Przez co mamy wielki nawilżacz o małej pojemności. A wentylator można zasilić z zasilacza od generatora Oczywiście przez rezystor albo stabilizator napięcia. Uprości to znacznie konstrukcję.

mój wytrzymał rok zasilany napięciem 30v ...

zgodzę się że lepszy jest kupny, sam również taki posiadam ale ten nie jest zły :p

Ofy

Well-known member
Buchów
0
mój wytrzymał rok zasilany napięciem 30v
Rok? hmm całkiem nieźle ;] Ja mojemu jeszcze obniżyłem napięcie do mniej niż 20V a i tak się wyłącza po kilku godzinach ;/ A na 12V już nie chce hulać :p
Ludzie którzy tego używali narzekają, ale jestem ciekaw jak by się sprawdziło coś takiego: http://domowauprawa.pl/sklep/neutra...rza/nawilzacz-powietrza-fogstar-300-szczegoly
albo chociaż to:
http://domowauprawa.pl/sklep/neutra...rza/nawilzacz-powietrza-fogstar-100-szczegoly
Wygląda ciut lepiej niż te chińskie gówna ale ta cena to śmiech :> Ale wpadnę kiedyś do ich stacjonarki, może chłopaki pozwolą mi przetestować to cudo :p

BASF

Well-known member
Weteran
Buchów
6
W sumie za***isty pomysl. Skoro chodzi o redukcje kosztow to czy wentylator jest niezbedny?

Swoja droga proponuje czesc druga zrobic o nawilzaczu za 2zl:

i wkładamy nawilżacz do boxa.

Ktos kiedys poza mna wpadl na pomysl zeby postawic go poza boxem?:D

BASF

Well-known member
Weteran
Buchów
6
Raczej jest. Ta mgła się tak nie rozchodzi sama z siebie.

Rozchodzi, wlasnie na tym polega dyfuzja. ;)

Poza tym wystawiajac wiadro poza boxa, wylot nawilzacza umieszczamy tak czy siak przy rurze zasysajacej powietrze wewnatrz. Mozna zrobic mala dziurke w wiadrze zeby sprawniej wykorzystac podcisnienie.

Wychodzi na to ze wentyl i jego osprzet jest zbedny - tak samo jak nawizlacz w srodku boxa zamiast na zewnatrz.:D Judasz - proponuje edytowac.

BASF

Well-known member
Weteran
Buchów
6
O, a u mnie jednak się nie rozchodzi

Moze ma tak dluga droge do pokonania ze calosc sie osadza na powierzchniach wewnatrz.

Dobry pomysł

Przestancie jarac.

@edit

Nie zauwazylem ze po wentylatorze zostanie dziura. To gdyby ktos nie wiedzial - nei trzeba robic kolejnej ;]

D

delete

Guest
UWAGA !
Ten nawilzacz jonowy z diodami z allegro to wielkie gówno ! Bynajmniej produkt ten który zakupiłem na allegro był dobry przez miesiąc , potem h*j go strzelił że tak powiem . I nie to że przestał nagle działać ... gorsze ... woda wdała się do środka tego sprzęciku . A było to tak : dzień jak codzień , box śmiga , uprawa w toku , nawilżacz zanurzony w wodzie robił pare , coś nagle spowodowało smród spalenizny , wtedy jeszcze nie wiedziałem co tak ***ie , zobaczyłem ze nie działa . Dobrze że pierw go wyłączyłem z prądu , bo w innym wypadku mógłbym juz leżeć w drewnianej skrzyni pod ziemią . (nie ciągnąłem za kable , nawet go nie dotykałem tylko dolewałem wode co dzien) . Jak coś to mam go do tej pory ,ale nie odwazylem sie juz go podpiąć do gniazdka .

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół