• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Nie wiem co to deficyt czy cuś

Wyszukiwarka Forumowa:

stoqocb

Member
Buchów
0
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/64407/20120815675.jpg
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/64407/20120815676.jpg
Mam taki przypadek żółknie nie wiadomo dlaczego...
z wiki odczytałem ze to magnez albo potas ale dawkuje 2x w tygodniu canna tera vega i flores i czysty magnez tez firmy canna.(vega od ok2 miesiecy flores ok 3 tyg magnez 3 tyg) nie przekraczam max dawki. najpierw zółkła jedna podlewam wszystkie nawozem ale inne tez atakuje
rośliny wkopane w worki 80l w ziemi. worki leza na płasko. dziury w dnie zrobione.ziemia poza workiem raczej kwasna. niech ktos mi powie co sie dzieje !! :) pozdrawiam

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Szczerze to nie wal im tyle nawozu.Lepiej mniej niż więcej,narazie podlewaj samą wodą i zobacz co się bedzię działo.

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
po co używasz jednocześnie nawozów na okres wegetacji i kwitnienia ? podstawowe nawozy canna (terra vega np.) zawierają już w sobie mikroelementy. ty jeszcze dokładasz czysty magnez.

problemem może być np. twarda woda, która blokuje dostęp roślinom do składników odżywczych. problemem też może być złe pH (co też jest związane z twardą wodą).

za mało danych by powiedzieć coś konkretnego. musisz mieć mierniki by precyzyjnie określić co twoim roślinom dolega.

stoqocb

Member
Buchów
0
wode mam ze studni głębinowej i raczej nie jest twarda ale sprawdze

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
wode mam ze studni głębinowej i raczej nie jest twarda ale sprawdze
jak sam widzisz, nawet kryształowa kula by tego nie wyczaiła, że podlewasz wodą ze studni... jak nie napiszesz czegoś więcej to nikt ci precyzyjnie nie pomoże.

stoqocb

Member
Buchów
0
co do nawozów to zaobserwowałem na 1 delikwentce włoski zatem używam floresa od jakiegoś czasu ale mniej niż 1/2 dawki. test na twardość kwaśność jest w zapasie także w poniedziałek będzie więcej info. Na razie życze miłego weekendu

LoneRanger

Well-known member
Buchów
0
sprawdz jakie ma pH ta woda,

pamiętaj - gleba przyjmuje pH wody, którą podlewasz,

wywaliłeś tyle hajcu na nawozy, a nie pomyślałeś aby kupić za 6zł papierki lakmusowe i sprawdzić czy podlewasz wodą o pH, przy którym rośliny pobiorą wogóle jakiekolwiek składniki z tych nawozów,

podlewaniem jednocześnie nawozem na weg i flo jeszcze pogorszyłeś,

https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/64407/20120815675.jpg
https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/64407/20120815676.jpg
Mam taki przypadek żółknie nie wiadomo dlaczego...
z wiki odczytałem ze to magnez albo potas ale dawkuje 2x w tygodniu canna tera vega i flores i czysty magnez tez firmy canna.(vega od ok2 miesiecy flores ok 3 tyg magnez 3 tyg) nie przekraczam max dawki. najpierw zółkła jedna podlewam wszystkie nawozem ale inne tez atakuje
rośliny wkopane w worki 80l w ziemi. worki leza na płasko. dziury w dnie zrobione.ziemia poza workiem raczej kwasna. niech ktos mi powie co sie dzieje !! :) pozdrawiam

stoqocb

Member
Buchów
0
woda ph 8 twardosc bardzo miekka.. Gleba ph 5.Ale sprawa polega na tym ze mikoryza zrobiła swoje i korzenie sa wszedzie- przeszły przez dziury w dnie worka .. I co teraz?

LoneRanger

Well-known member
Buchów
0
przecież jasno napisałem w poście nr 7 w tym wątku:

kup:
-papierki lakmusowe
-coś na obniżania pH (kwasek cytrynowy/azotowy, albo jakiś preparat typu pH-)

podlewaj tą wodą jak podlewałeś, tylko przed podlaniem zbijaj pH na 6,3

woda ph 8 twardosc bardzo miekka.. Gleba ph 5.Ale sprawa polega na tym ze mikoryza zrobiła swoje i korzenie sa wszedzie- przeszły przez dziury w dnie worka .. I co teraz?

stoqocb

Member
Buchów
0
Podlewam od ponad 2 miesięcy tą wodą i było ok.
podkopałem worek i zaobserwowałem że korzenie są poza nim (tzn w glebie o ph 5) i te które nie są żółte maja ich (korzeni) dużo pod workiem a te które nie są żółte dopiero wychodzą poza worek... i obawiam sie że w tym jest problem. Czy w takim stanie obsypanie dookoła worka dolomitem czy wapnem będzie mile przyjęte przez dziewczyny ?

---------- Aktualizacja posta 13:54 ---------- Czas poprzedniego posta 11:51 ----------

tzn im bardziej żółkną tym więcej korzeni poza workiem...

LoneRanger

Well-known member
Buchów
0
tak, podlewaj dalej wodą ph 8, ale przypie**** im wapnem, dolomitem - będą piękne

Podlewam od ponad 2 miesięcy tą wodą i było ok.
podkopałem worek i zaobserwowałem że korzenie są poza nim (tzn w glebie o ph 5) i te które nie są żółte maja ich (korzeni) dużo pod workiem a te które nie są żółte dopiero wychodzą poza worek... i obawiam sie że w tym jest problem. Czy w takim stanie obsypanie dookoła worka dolomitem czy wapnem będzie mile przyjęte przez dziewczyny ?

---------- Aktualizacja posta 13:54 ---------- Czas poprzedniego posta 11:51 ----------

tzn im bardziej żółkną tym więcej korzeni poza workiem...

stoqocb

Member
Buchów
0
zastanawiam się czy nie da się odizolować jakoś tych korzeni ?
czy lepiej sypać jakimś specyfikiem? może ktos sie spotkał z takim przypadkiem...

---------- Aktualizacja posta 17:11 ---------- Czas poprzedniego posta 14:41 ----------

Nie chce być mądrzejszy od kury ale to 2 out i woda jest ta sama...
dziewczyny są 4 i podkopałem wszystkie i martwi mnie związek ilości korzeni i postępu żółknięcia. dwie nie maja korzeni na zewnątrz worka i są idealne, a jedna ma duzo korzeni i jest na maxa żółta, druga ma mniej niż połowę tego co pierwsza i zaczyna żółknąć.. także nie chce działać dopóki nie wiem w którą stronę.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół