• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

No name Feminizowany 0.35m2 185W

Wyszukiwarka Forumowa:

dudas5

Member
Buchów
0
Witam
A więc zacząłem właśnie moją pierwszą przygodę rolnika. Kolega doświadczony rolnik podarował mi kilka nasionek które są feminizowane więc jeden problem mam z głowy. Jako że jest to pierwszy raz postanowiłem nie inwestować ogromnych środków i nauczyć się co i jak. Jeżeli się nauczę rozpocznę zabawę na serio.
Grow Box wygląda tragicznie no ale na początek musi być.
Wymiary:
50x65x75 cm
Oświetlenie :freak: :
Żarówka 100W śnieżnobiała :)
oraz 85W 11520L.
Nawóz: Miracle-Gro all purpose.
Roślinki zasadziłem 28.08.2012 prosto w doniczkę z ziemią (zwykła ziemią z marketu). Doniczka ok 6l.
Wykiełkowały po kilku dniach. Niestety jedna zrobiła się bardzo zielona po wypuszczeniu pierwszego listka i przestała rosnąć. Druga wyglądała pięknie przez pierwsze kilka dni. Wypuściła dwa piękne listki i zaczęła się wspinać do góry. Od kilku dni rośnie w górę, wypuściła dwa kolejne listki które nie rosną :(
Stosuję naświetlenie przez 20h i 4h nocy. Wentylator chodzi przez cały czas naświetlania.
Cały box znajduje się na poddaszu gdzie temperatura wynosi w dzień ok 24C w nocy 19C. Box jest częściowo otwarty (sporo szczelin) aby dochodziło świeże powietrze lecz nie dociera niego żadne światło zewnętrzne jakże poddasze jest całkowicie ciemne.

Teraz prośba o pomoc. Czemu roślinka leci w górę nie w szerz?
Czym i jak mogę jej pomóc?

P.S. Mam nadzieję że nie złamałem żadnego regulaminu a jeżeli tak to proszę o wskazówki. Jestem rzadkim użytkownikiem jakichkolwiek forum więc brak doświadczenia w tej dziedzinie również.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.

---------- Aktualizacja posta 13:35 ---------- Czas poprzedniego posta 13:29 ----------

Przepraszam za kolejnego posta ale nie mogę edytować poprzedniego:
Opuściłem światło wczoraj gdy doczytałem na forum że przyczyną wyciągania się roślin do góry może być za duża odległość.

TheMakabeMokumba

Well-known member
Buchów
0
Obniżenie żarówki da Ci nie wiele, masz za mało lumenów, wyciąga się do góry bo szuka światła!!

Podsyp łodygę aż do samych listków i zmień oświetlenie(daj hps 100W)! Nic ci przy tym oświetleniu nie wyrośnie!

To czym masz obity box to folia spożywcza? Jak tak to to zmień i po taniości pomaluj białą farbą, ewentualnie daj koc ratowniczy.

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Podsyp ziemia do samych lisci i daj doniczke jak najblizej zarowek ale tak zeby nie mialy za goraco;p
I ziem ta folie chociaz na ten koc :)

dudas5

Member
Buchów
0
ok zmienione światła. Od znajomego wyrwałem panel LED niebiesko-czerwony. Napiszę co się będzie działo z maleństwem za kilkanaście godz. Eksperymentujemy :)
Co do folii też to wiem. Tymczasowo musi tak być. Za kilka dni kupię coś poważniejszego. Wymalować się nie da bo nie ma ścian w boxie sam szkielet. ;)
Podpowiedzcie jak podlewać? i jaki cykl oświetlenia dać do LED?

---------- Aktualizacja posta 17:43 ---------- Czas poprzedniego posta 17:31 ----------

ah Ziemia podsypana

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Na ledach sie nie znam ale wydaje mi sie ze to kupa z tego co czytalem posty na forum :)

Zapodawaj foty co jakis czas mzoe wyjdzie z tegto dobra fotorelka :)

Pozdro i z fartem :)

TheMakabeMokumba

Well-known member
Buchów
0
LEDY są dobre ale ich koszt to 1200 do 3000 i więcej. Jeżeli masz pewność że kumpel dał ci panel led a nie jakieś chińskie gówno to spoko:)

Jak podlewać masz na wiki haszysz. pozdro

dudas5

Member
Buchów
0
Wiem co zrobię. jutro kupię koc normalną żarówkę HPS i zrobię drugiego Grow Boxa obok tego. Mam pod nosem sklep z nasionkami. I wtedy poproszę kogoś z forum o poprowadzenie mnie przez cały cykl. Zrobiłby się z tego najlepszy poradnik dla początkujących w sieci. Jest jakiś doświadczony rolnik chętny pomóc żółtodziobowi?

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Jak bedziesz zadawal pytania z glowa to kazdy ci pomoze :)
Jak dla mnie mozesz zadawac pytania czy marihuana jest z konpoi :)
Jak bede wiedzial cos na temat to pomoge chco pewnie znajda sie tez tacy co odesla cie do wiki.Czytaj duzo wiki zadawaj pytania kombinuj :)

Pozdro :)

dudas5

Member
Buchów
0
heh dzięki, kompletuję powoli nowego boxa. Niestety zapewne do przyszłego miesiąca sie nie wyrobię z kasą ale następny raz chcę rozpocząć przygotowany jak powinno być. A tym czasem w starym opuściłem lekko światełko i podłączyłem led'y. I tak zostawiłem. I niespodzianka. Dziewczynka wypuściła kolejne listki i nie wyciąga się już. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zostawię ją tak i będę podlewał. Nic już nie kombinuję, może jakiś buszek z niej będzie ;)

Saico

Well-known member
Buchów
0
Nie kombinuj za dużo z tymi ledami bo nawet parametrów nie podałeś.
Najlepszym rozwiazaniem na teraz to skąbinuj kilka żarówek tornado philips 23w. i po kłopocie pod tym normalnie ci urośnie i nie bedziesz miał problemu z temperatura.
Gdy włożysz tam HPS 100w to bedziesz musial porobic dużo wentylacji bo jak by nie patrzeć temp na pewno skoczy do góry.
Musisz tylko obliczyc powierzchnie i wpisac w kalkulatorze i wyswietli ci ile potrzeba lumenów i tym sie kieruj..

https://www.forum.haszysz.com/lampa-na-6-wietl-wek-kompaktowych-t3294.html

Zrób takie oświetlenie jak w tym temacie i bedzie za***iście.
Oraz kup koc ratunkowy w aptece to koszt kilku złotych a bedzie odbijać na pewno wiecej swiatla niż ta folia aluminiowa do owijania jedzenia :D

http://www.haszysz.com/kalkulator.html tu masz kalkulator , przyda ci się.

18/6 na weg
12/12 na flo.

dudas5

Member
Buchów
0
spoko dzięki. Forum już ogarnąłem chyba w całości. Wszystkie parametry i potrzebny sprzęt już teraz znam (dzięki forum i jego użytkownikom). Teraz go muszę skolekcjonować i biorę się na poważnie. Oczywiście zrobię fotorelację ale to w nowym temacie już będzie. Dzięki za wszelkie info.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół