• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Nowy box - Parę pytań

Wyszukiwarka Forumowa:

Rollnik

Active member
Buchów
0
Otwarty box - Parę pytań

Elo :spalony: Niektóre pytania przekopiowałem z innego tematu, ponieważ tam chyba mi nikt nie odpowie ale nieważne ;] Niedługo planuje zrobić nowego boxa będzie to moja druga uprawa i mam parę pytań.

1. Planuje coś w rodzaju otwartego boxa (80x80x180-190cm(wys.)) ponieważ ma on stać w sypialni więc głośne wentylatory odpadają, chcę skleić 4 ścianki i podstawę ze sklejki, nie zamykając boxa od góry, do sufitu pokoju przyczepić HPS 250w, obkleić mylarem. Ciepłe powietrze powinno uchodzić górą więc z temp. chyba nie będzie problemu a jeśli by był to do środka wrzucę jeszcze jakiś mały cichy wentylatorek mieszający. Do tego 4 roślinki bez AF w 11l doniczkach, z wilg. raczej nie powinno być problemu Takie coś wypali? Bo zamknięty box z went. niestety odpada w moim przypadku...:pl:

2. Mam odbłyśnik i balast jeszcze z hps 150w, czy układ zasilający 230v 50Hz wystarczy na HPS 250w? Bo chyba wystarczy że kupię samą żarówkę 250w i wkręcę ją do odbłyśnika z HPS 150w. A jak nie to będę musiał kupić cały nowy zestaw... Pewnie zadałem głupie pytanie ale nie znam się na elektronice :p Chyba niestety będę musiał kupić cały nowy zestaw ale od wypadku się pytam :p

3. Poprzednia uprawa średnio mi się udała przez to że podlewałem diesle cały czas mineralką która wcześniej miała ok. 6.5pH i potem już nie mierzyłem a trafił mi się jakiś inny sort wody i miała pH 8.5, tyle że zmierzyłem kiedy już pH ziemi się zrypało, zrobiłem flush ale już za późno, liście i kwiaty uschły... I pytanie, lepiej znaleźć jakąś inną mineralke (jak tak to jaką?) z dobrym pH czy w odstanej 48h kranówie regulować pH za pomocą pH + i -?

4. Polecicie jeszcze jakiś porządny pH metr do cieczy? Tak do 100zł -140zł najlepiej :) Czy lepiej kupić testy pH np. GHE?

Chyba na razie tyle pytań, jak sobie coś przypomnę to dopiszę później, za wszystkie odpowiedzi z góry wielkie dzięki :zjarany:

Ostatnia edycja:

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4

ad.1
Bez problemu według mnie przy tej wysokości i takiej lampie nie powinieneś mieć problemów z temp, na dole i tak zrób otwory, powinno trochę działać jak komin... .
Miałem coś podobnego ale box był niższy, lampa miała szybę (raczej załóż), i był jeden wylotowy ale na 12 V bardzo słabiutki, jak na dworze nie było 30 stopni to spokojnie dawał rade .... :)
ad2)W HPS ach niestety układ startowy jest do mocy, nawet mnniejszej zarówki do większej sie nie powinno p[odłączeć, co nie znaczy ze nie będzie działać, ale raczej spalisz ten starter... . Nie próbuj jedz na 150, albo wymień lampę (sam układ startowy starczy)
ad3) Ja zwykle leje parę butelek kranówki (oczywiście odstana - nie widziałem problemów z tą wodą ...) i sprawdzam jakie PH przed podlaniem (wybieram), co kilka dni zrobi mi się jakaś butla zasadowa lub kwaśna, to ja odkładam i tym często reguluje mieszając wodę... . tak czy siak warto sprawdzać, czasem woda postoi lub coś było w butelce i po paru dniach np. w ciul kwaśna... .

ad4 używałem tych testów, da się tym wyżyć ale dokładne nie są:) na PH metrach sie nie znam ale zajrzyj sobie do -> warsztat-> Aparatura i urządzenia dodat. (65) coś może znajdziesz:)

Rollnik

Active member
Buchów
0
Dzięki wielkie <shiza> Właśnie obawiam się wilg. i złej wymiany powietrza, z temp. jakoś powinienem dać radę, miałem zamiar przywiesić do lampy mały wiatraczek mieszający żeby wiał na lampę, a do wilg. chyba będę musiał kupić jakiś dobry nawilżacz i też nie powinno być problemu :jaraczz: No cóż, kupie wszystko, złoże boxa i zobaczymy :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół