• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Oświetlenie do boxa

Wyszukiwarka Forumowa:
P

patriko

Guest
Witam wszystkich.
Mam pytanie czy ta lampa nada się do boxa :
image.gif
image.gif
displayimage.php
[/url][/IMG]

Posiadam jeszcze świetlówkę którą lepiej użyć ? Czy użyć obje ?
image.gif

---------- Aktualizacja posta 16:28 ---------- Czas poprzedniego posta 16:23 ----------

Nie mogę edytować , tu jest zdjęcie lampy https://www.forum.haszysz.com/solarr/images/image.gif?id=451353292066

Ziołowy

Well-known member
Buchów
0
1. zle wrzuciłeś obrazek
2. jaki box
3. poczytaj troche to bedziesz wiedzial jakie lampy sie nadają.

P

patriko

Guest

---------- Aktualizacja posta 22:02 ---------- Czas poprzedniego posta 17:29 ----------

A więc chcę zbudować growboxa , mam pytanie czy to oświetlenie nada się ?
które będzie lepsze ta lampa(nie wiem jak się fachowo nazywa) czy świetlówka widoczna po lewej , Ta lampa ma chyba 70w , jakiego wielkiego boxa bym musiał do niej zrobić żeby nie spalić roślinki ? Ile wentylatorów musiał bym użyć żeby nie zrobić piekarnika (ta lampa daję dużo ciepła)

Rafik

Well-known member
Buchów
0
70*70=4900lm czyli w sam raz do pc boxa.

P

patriko

Guest
Ta lampa jest duża nie wiem czy dobrze z czytałem że ma 70w , nada się ta lampa do boxa o wymiarach mniej więcej
-wysokość 90cm
-szerokość 50cm
-długość 50cm

---------- Aktualizacja posta 23:08 ---------- Czas poprzedniego posta 22:44 ----------

Lub mogę zrobić boxa z szafki o wymiarach około
-wysokość 60cm
-szerokość 30cm
-długość 40cm

---------- Aktualizacja posta 16-07-2012 13:19 ---------- Czas poprzedniego posta 15-07-2012 23:08 ----------

Przepraszam za bałagan ale to były moje pierwsze posty i dopiero ogarniam forum.
A więc znalazłem lampę hps jeśli się nie mylę
Posiadam oświetlenie do wykorzystania:
-Lampa hps 250w
-Lampa 70w(nie wiem jak się nazywa fachowo)
-świetlówka 15w

Jakiego growboxa bym mógł zbudować przy takim oświetleniu ? Chodzi mi o wymiary .
Użyć wszystkich oświetleń czy jedno lub dwóch ?

K

KEFIR

Guest
Dobrze, że znalazłeś tego HPSa, coś z tego będzie. Musisz sprawdzić jak z temperaturą. Dobra wentylacja i powinno być ok

P

patriko

Guest
Czyli jakie wymiary boxa były by odpowiednie ? Użyć samego hpsa czy pomoc mu świetlówka lub tą lampą ?

Rafik

Well-known member
Buchów
0
Nie wiadomo czy HPS czy MH. Możesz odpalić i porównać światło dla MH obliczenia będą

dla MH 85-115 lm/W

70W * 100lm/W = 7000lm
dla hps
70W * 150lm/W = 10500lm

teraz w zależności dzielisz przez 50000 i masz powierzchnię w m2. Jak weźmiesz pierwiastek z tego to wiadomo o jakim boku kwadrat możesz oświetlić.

K

KEFIR

Guest
Nie ma szczegółowych wytycznych. Musisz pamiętać o tym że od wysokości musisz odjąc +/- 40 cm (lampa i doniczki). Więc na uprawe zostaje około 50 cm. Przy dobrym treningu wystarczająco.

Zmontuj wszystko do kupy, niech to pochodzi z 24h i zobaczysz co się dzieje w środku (jaka temp. i wilgotność). :zjarany:

P

patriko

Guest
Mam boxa o wymiarach
-wysokość 100cm
-szerokość 50cm
-długość 60cm
Wydaje mi się że bedzie idealny
Użyć do niego samego hpsa?
Jak odróżnić czy to hps czy mh ?

---------- Aktualizacja posta 14:48 ---------- Czas poprzedniego posta 14:45 ----------

Rafik
Ten hps ma 250w nie 70w

K

KEFIR

Guest
Na żarówce masz jakieś oznaczenia?? Na podstawie samego zdjęcia ciężko stwierdzić co to za żarówka

Rafik

Well-known member
Buchów
0
Obliczasz pole i mnożysz razy 50000 bo tyle optymalnie lumenów trzeba

0,45*0,55=0,2475

0,2475*50000= 12375lm taką lampę trzeba

twoja ma przyjmując skuteczność 150lm/W

250*150= 37500lm

Czyli starczy z dużym zapasem a nawet możesz jeszcze większego boksa zmajstrować.

edit:
starczy na
37500/50000= 0,75m2
czyli np na boks w kształcie kwadratu o boku 85cm

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół