akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Oświetlenie Xenon, Ksenon?

Wyszukiwarka Forumowa:

deuter

hideandseed.nl
Weteran
Buchów
499
Próbował ktoś oświetlenia ksenonami-uprawy?
Ma ktoś doświadczenie w tym temacie, podzielcie się opinią

Grandfather

Never Stop Improving
Weteran
Buchów
9
Xenon to inaczej MH HID, jak się przyjrzysz konstrukcji żarnika to dostrzeżesz miniaturyzację żarówki MH,
Standardowa moc takiego żarnika to 55w. więc coś tam powinno urosnąć, BMW stosuje np.4200K

deuter

hideandseed.nl
Weteran
Buchów
499
Jest to odmiana lampy metalohalogenkowej - lampa, w której jako gaz zapłonowy został użyty ksenon w celu szybkiego osiągnięcia satysfakcjonującego poziomu strumienia świetlnego. Gdyby zamiast tego zastosowany był argon, jak to ma miejsce w stacjonarnych lampach metalohalogenkowych, uruchamianie lampy trwałoby kilka minut. Lampy te cechuje większa skuteczność świetlna w porównaniu z tradycyjnymi lampami halogenowymi. Podczas gdy lampa halogenowa wytwarza 1500 lm pobierając 55 W, lampa ksenonowa wytwarza, w zależności od swojej temperatury barwowej, około 3200 lm pobierając 35 W i znacznie mniej się nagrzewa. Lampy te cechuje duża żywotność, porównywalna do żywotności samochodu. Z czasem tracą one jednak na intensywności świecenia, a wartość ich temperatury barwowej wędruje w górę skali. Lampy takie wymagają specjalnego układu zapłonowego, wytwarzającego wysokie napięcie niezbędne do ich uruchomienia.- to z WIKI
Z tego co mi wiadomo sporo Holendrów stosuje xenony-jako doświetlenie?
Nie chcą za bardzo o tym mówić. pewnie rośliny są bardziej zwarte?

GRUZ

Morda
Buchów
17
Jest sens interesować się ksenonem jak są plazmowe gawity?

S

sub

Guest
Z tego co mi wiadomo sporo Holendrów stosuje xenony-jako doświetlenie?
Nie chcą za bardzo o tym mówić. pewnie rośliny są bardziej zwarte?

Poszukać dobrze jest na icmag - są zdjęcia mikro-uprawy w puszce "alu"? Coś takiego sobie przypominam - ktoś robił to dla jaj raczej.
Była taka legenda miejska jakoby kradli reflektory samochodowe do uprawy ;) Podobno najlepsze są z PORSZE

HID jak HID - małej mocy i niezbyt ambitnej sprawności - żadnego realnego zastosowania poza zabawą to IMO nie ma.

może taka : łukowa? ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksenonowa_lampa_łukowa

deuter

hideandseed.nl
Weteran
Buchów
499
Sprawa ksenona do doświetlenia hpsa- bo dyskusja była że dodają 1-2 :35w do 400w hps a zbiory dużo większe.
Spróbuj sam powiedział to się przekonasz

S

sub

Guest
Sprawa ksenona do doświetlenia hpsa- bo dyskusja była że dodają 1-2 :35w do 400w hps a zbiory dużo większe.
Spróbuj sam powiedział to się przekonasz

Nie przekonam się.

Jeśli już miałbym sie bawić : dodałbym LED COB zimne - sprawniejsze - nawet w wersji china noname najprawdopodobniej.
Zimne ledy po "kilka $" za sztukę, są i z wbudowanym układem zasilającym na "płytce" tylko radiator i kable do wtyczki i jest.
Albo diody royal blue ;) - chwileczkę czy chinole nie robią i modułów COB z samymi royal blue? Na pewno są dostępne.

Nie wierze w magiczną moc - i zdecydowanie większe plony - szczególnie przy dodatku - stosunkowo niewielkim - światła niebieskiego - bo jedynie ono mogło by mieć jakieś znaczenie przy takim mieszaniu - lekki wpływ na pokrój roślin - o ile by poczuły tak homeopatyczne dawki.

Na plon największy i podstawowy wpływ ma sumaryczny strumień fotonów - a przy takim dodatku to... wzrost jego wartości jest imo niewarty wzmianki. Rozumiem, że tu jest mowa o dodawaniu do "dużych" "dorosłych" lamp HPS - 400-600W - 35W xenon MH. Pisze-> o 400W.

Przy setce dodatek jakoś inaczej wyglądałby ;) i mógłby mieć jakieś realne znaczenie.

We wszystkich doświadczeniach uprawowych - decydujący wpływ ma zawsze sumaryczny strumień fotonów/ dzienny zintegrowany strumień - konopie tu nie odstają ani ciut - dobrze plonują pod HPS/MH/ ledami kolorowymi .. białymi .. patrz popularne teraz COB.O ile tylko strumień fotonów jest wystarczająco duży.
Wcześniej 20 lat temu ludzie i pod rurowymi świetlówkami uprawiali - i się zawsze sprawdzało to co up: PLON zależy najbardziej od strumienia fotonów. ;) różnice spectrum mają wpływ co najwyżej na pokrój roślin. Dlaczego teraz nagle miało by się to zmienić i cudowne światełko miało by... w niewielkiej dawce do HPS dawać spektakularne efekty.

Ja nie widzę tu żadnego potencjalnego powodu dla którego to miało by dawać większa zwyżkę plonu niż - światło z dowolnego innego źródła dodane w zbliżonej wartości strumienia na powierzchnie uprawy ;P

ps: kiedyś były dysputy o mieszaniu lamp MH i HPS - w proporcji 1:2 - także miało to dawać .. coś.
Ale szczególnie popularne się nie stało.

Byli i zwolennicy uprawy na ciepłych MH zamiast HPS - zwolennicy pełnego widma.

ps2: http://webcache.googleusercontent.c...68+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-b

Silnie niebieskie - akwaryści chyba odkryli dla nich sensowne zastosowanie ;] - tylko kopia wątka jest i niewiele poza samym pomysłem ;).
Jak się popatrzy na ceny lamp MH akwarystycznych - to można zrozumieć to zainteresowanie.

A właśnie lampy MH specjalne dla akwarystów powinny być dostępne o podobnym absu****nie zimnym spektrum do tych samochodowych xenonów MH.

Polećmy z offtopem i popatrzmy:
https://www.google.pl/search?q=aqua...y5bYAhUQ3aQKHWyAA2cQ_AUICigB&biw=1280&bih=671

jest tego od groma.

te do uruchomienia na naświetlaczach 150W sklepowych:
http://www.aquacave.com/aquarium-li...0w-double-ended-metal-halide-light-bulbs.html
teraz zmieniają je na ledowe - można czasem wyhaczyć tanio. 70 i 150 W - specjalne MH dla akwarystów absu****nie zimnie - tak jak samochodowe xenony - są dostępne dokładnie w tym typie dwu-trzonkowym ;)

W sam raz dla wszystkich co lubią robić eksperymenty - niby łatwiej i taniej na chińskich ledach jest ale.. kto wie..
Skoro mieli grabić samochody bo lampy do MJ :lol:<rotfl> .. wiem nie powinienem... Ceny tych lampek akwarystycznych ekchm.

A z tymi samochodami i znikaniem lamp w Holandii to chyba nawet w TV słyszałem, że do marihuany ..
<lol> ... Myślałem, że to miejska legenda jest .. a może fama poszła, że cuda się dzieją i ludzie kradną aby sprawdzać. Magia w czystym wydaniu, i wiara? ;)?
Wiem zawsze się mogę mylić.. ale... co mi tam

Ostatnia edycja:

deuter

hideandseed.nl
Weteran
Buchów
499
Nie przekonam się.

Nie wierze w magiczną moc - i zdecydowanie większe plony [/B
Jesteś człowiekiem słabej wiary?czasami czyni cuda podobno?(nie widziałem).
Tak na poważnie-gdybanie fajna sprawa,tabelki,wykresy itd.
Chodziło mi o yyyyy czy ktoś stosował w praktyce i jakie efekty aleee
COBy 30w mają podobne parametry do xenonów 35w-ktoś używał jako dodatek do HPSa?
Jestem zwolennikiem praktycznym-jak nie zobaczę to trudno uwierzyć(słaba wiara?)<lol>

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
18,623
Odznaki
1
Człowieku xenony są na rynku od lat, gdyby był sens pod nimi uprawiać, to od dawna by uprawiano, a skoro nikt tego nie robi, to chyba jakiś powód jest, nie?

S

sub

Guest
Jesteś człowiekiem słabej wiary?

Kompletnego braku wiary w cuda/magię/bogów wszelkiego rodzaju poza latającym potworem spaghetti i Eris ;).

Tak na poważnie-gdybanie fajna sprawa,tabelki,wykresy itd.
Chodziło mi o yyyyy czy ktoś stosował w praktyce i jakie efekty

Poszukaj tych co kradli reflektory z samochodów ;). Na forum nie znajdziesz raczej nikogo.
Możesz uwierzyć w opinie trolla zajmującego się hobbystycznie oświetleniem asymilacyjnym od jakiś 20 lat :] – Albo nie ;)- w końcu gro tak zwanej hobbystycznej wiedzy to obserwacja wyczynów innych i opinia wyrobiona na tej podstawie - troszku mało aby łatwo brać na wiarę co nie? ;)

COBy 30w mają podobne parametry do xenonów 35w-ktoś używał jako dodatek do HPSa?
Jestem zwolennikiem praktycznym-jak nie zobaczę to trudno uwierzyć(słaba wiara?)

Nie pozostaje Ci w takim razie nic innego jak przeprowadzenie testów w kontrolowanych warunkach.
Box pod samym HPS i drugi... + kilka rodzajów oświetlenia jako dodatek - i sprawdzenie jak sie to ma do uzyskiwanego plonu.

A wracając nieco bardziej na ziemie.
Ledy są imo lepszym materiałem do zabawy – mniej problemów z zasilaniem, łatwa dostępność tanich zimnych białych – lub royal blue.

Dodatek ksenona do HPS można traktować jako wzbogacenie widma HPS w promieniowanie niebieskie, którego w widmie tej lampy jest około 6% w porywach – dużo łatwiej jest przeprowadzić testy na ledach – pełna skalowalność – możesz np.: dołożyć do lampy 100W niewielką ilość sztuk diod „1-3W” royal blue – chińskie są dostępne i to tanio zasilacze wszystko, można i cree brać jak ktoś woli na lepszych.

Btw: jeśli umieścisz niewielką ilość diod niebieskich w rogach pomieszczenie – „rozchylisz” łan – phototropizm – rośliny silnie ciągnie w stronę niebieskiego światła – to na pewno zaobserwujesz ;)

Miłej zabawy.

ps: swego czasu ludziki się bawili niebieskimi ledami - plastykowymi zabawkowymi - skracanie łodyg do absu****nie krótkich internodów - poszukam było na forum ;)
Jak znajdę dorzucę.

edti: nie mogę znaleźć zbyt dawno to było. ;(

Mam za to zdjęcia z uprawy CR pod mazarem gdzie widać jak rośliny reagują na niebieskie światło - widać dzięki nierównomiernemu rozmieszczeniu diod w tamtym panelu: Kompletny off - dorzucić ? :]

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół