Sprawa ksenona do doświetlenia hpsa- bo dyskusja była że dodają 1-2 :35w do 400w hps a zbiory dużo większe.
Spróbuj sam powiedział to się przekonasz
Nie przekonam się.
Jeśli już miałbym sie bawić : dodałbym LED COB zimne - sprawniejsze - nawet w wersji china noname najprawdopodobniej.
Zimne ledy po "kilka $" za sztukę, są i z wbudowanym układem zasilającym na "płytce" tylko radiator i kable do wtyczki i jest.
Albo diody royal blue

- chwileczkę czy chinole nie robią i modułów COB z samymi royal blue? Na pewno są dostępne.
Nie wierze w magiczną moc - i zdecydowanie większe plony - szczególnie przy dodatku - stosunkowo niewielkim - światła niebieskiego - bo jedynie ono mogło by mieć jakieś znaczenie przy takim mieszaniu - lekki wpływ na pokrój roślin - o ile by poczuły tak homeopatyczne dawki.
Na plon największy i podstawowy wpływ ma sumaryczny strumień fotonów - a przy takim dodatku to... wzrost jego wartości jest imo niewarty wzmianki. Rozumiem, że tu jest mowa o dodawaniu do "dużych" "dorosłych" lamp HPS - 400-600W - 35W xenon MH. Pisze-> o 400W.
Przy setce dodatek jakoś inaczej wyglądałby

i mógłby mieć jakieś realne znaczenie.
We wszystkich doświadczeniach uprawowych - decydujący wpływ ma zawsze sumaryczny strumień fotonów/ dzienny zintegrowany strumień - konopie tu nie odstają ani ciut - dobrze plonują pod HPS/MH/ ledami kolorowymi .. białymi .. patrz popularne teraz COB.O ile tylko strumień fotonów jest wystarczająco duży.
Wcześniej 20 lat temu ludzie i pod rurowymi świetlówkami uprawiali - i się zawsze sprawdzało to co up: PLON zależy najbardziej od strumienia fotonów.

różnice spectrum mają wpływ co najwyżej na pokrój roślin. Dlaczego teraz nagle miało by się to zmienić i cudowne światełko miało by... w niewielkiej dawce do HPS dawać spektakularne efekty.
Ja nie widzę tu żadnego potencjalnego powodu dla którego to miało by dawać większa zwyżkę plonu niż - światło z dowolnego innego źródła dodane w zbliżonej wartości strumienia na powierzchnie uprawy ;P
ps: kiedyś były dysputy o mieszaniu lamp MH i HPS - w proporcji 1:2 - także miało to dawać .. coś.
Ale szczególnie popularne się nie stało.
Byli i zwolennicy uprawy na ciepłych MH zamiast HPS - zwolennicy pełnego widma.
ps2:
http://webcache.googleusercontent.c...68+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-b
Silnie niebieskie - akwaryści chyba odkryli dla nich sensowne zastosowanie ;] - tylko kopia wątka jest i niewiele poza samym pomysłem

.
Jak się popatrzy na ceny lamp MH akwarystycznych - to można zrozumieć to zainteresowanie.
A właśnie lampy MH specjalne dla akwarystów powinny być dostępne o podobnym absu****nie zimnym spektrum do tych samochodowych xenonów MH.
Polećmy z offtopem i popatrzmy:
https://www.google.pl/search?q=aqua...y5bYAhUQ3aQKHWyAA2cQ_AUICigB&biw=1280&bih=671
jest tego od groma.
te do uruchomienia na naświetlaczach 150W sklepowych:
http://www.aquacave.com/aquarium-li...0w-double-ended-metal-halide-light-bulbs.html
teraz zmieniają je na ledowe - można czasem wyhaczyć tanio. 70 i 150 W - specjalne MH dla akwarystów absu****nie zimnie - tak jak samochodowe xenony - są dostępne dokładnie w tym typie dwu-trzonkowym
W sam raz dla wszystkich co lubią robić eksperymenty - niby łatwiej i taniej na chińskich ledach jest ale.. kto wie..
Skoro mieli grabić samochody bo lampy do MJ :lol:<rotfl> .. wiem nie powinienem... Ceny tych lampek akwarystycznych ekchm.
A z tymi samochodami i znikaniem lamp w Holandii to chyba nawet w TV słyszałem, że do marihuany ..
<lol> ... Myślałem, że to miejska legenda jest .. a może fama poszła, że cuda się dzieją i ludzie kradną aby sprawdzać. Magia w czystym wydaniu, i wiara?

?
Wiem zawsze się mogę mylić.. ale... co mi tam