• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

obcinanie duzych lisci

Wyszukiwarka Forumowa:

mateo2558

Member
Buchów
0
Witam, zastanawiam sie czy nie wyciac duzych lisci bo one sa wieksze od dloni a i zaslaniaja duzo? co wy na to no i czy jest jeszcze sens robic jakis trening teraz? Sorki moze za glupie pytanie z tym treningiem ale jestem laikiem;]
Dzieki.

---------- Aktualizacja posta 17:43 ---------- Czas poprzedniego posta 15:25 ----------

ok poczytalem ze mimo wszystko duze liscie sa potrzebne bo zachodzi w nich fotosynteza i lapia duzo swiatla, i na out nie ma sensu wycinac bo slonce wendruje i oswietla wszystko, dzieki,

GreanDean

Member
Buchów
0
jedni obcinaja inni nieobcinaja itd
ja zauwazylem ze obciete duze liscie spowalniaja rozwoj odrostow...
szczeze mowiac to twoj cyrk,twoje malpy rob jak owazasz.

G

Guest

Guest
niema co obcinac lisci przynajmniej na outcie , dlaczego to ardzo proste podczas wegu roslinka zbiera w lisciach składniki odrzywcze azot itp substancje w razie szuszy lub niedoborów roslinka jest na tyle sprytna ze zaczyna pobierac składniki z lisci , liscie wtedy umierają i odpadaja to zachowanie mozna zauwarzyc jesienią kiedy zycie roslinki dobiega konca , wiec niema sensu obcinac lisci bo to tylko szkodzi roslince a nie pomaga :) i niezgodze sie jak ktos mysli inaczej ;) :bounce:

Maryland

Well-known member
Buchów
0
Ja myślę inaczej, swojej roślince zafundowałem już taki zabieg dwa razy i to bez ogródek. Po obcięciu liści wiatrakowych maiłem z nich usypany spory kopiec, więc było ich sporo. Czy to zaszkodziło mojej roślince widać na fotorelacji, oczywiście wykonałem po tym oprysk ASAHI SL.

Uważam, że poza największymi liściami wiatrakowymi jest na roślinie jeszcze bardzo dużo pozostałych liści, które w zupełności wystarczą do fotosyntezy. Wiatraki ograniczają dostęp światła do wewnątrz rośliny co moim zdaniem jest gorsze niż obcinanie wiatraków.

Z fartem...

iceasafari22

Member
Buchów
0
Usuwanie liści(na out) to głupota nawet jak zasłaniają, im większa powierzchnia do fotosyntezy tym lepiej , im większy panel na dachu tym więcej energi masz ze słońca liście maja whuj składników które roślina później wchłonie. taki wielki liść asymiluje 10x więcej energii niż odsłonięty kwiat...

Maryland

Well-known member
Buchów
0
Zgadza się, ale jak masz przewymiarowany piec w domu to też nie jest dobrze, jak masz za dużą powierzchnie paneli na dachu to nie jesteś w stanie tego wykorzystać (idąc tym tokiem myślenia). Ja myślę, że pozostałych liści jest na tyle dużo, że w zupełności wystarczą do fotosyntezy.

D

delete

Guest
ja usunąłem automatom liście wiatrakowe ale tylko te które robiły konkretny cień padający na topy i robiłem to gdy roślinki były już mocno rozkwitnięte. Musze powiedzieć, że topy które dotąd nie miały słońca zaczęły puchnąć w oczach, a reszta roślinki nie wykazała żadnych strat czy niedoborów. topki podczas kwitnienia same działają jak małe bateryjki które się ładują. Moim zdaniem można usunąć liście w najbardziej newralgicznych miejscach np miesiąc czy 3 tygodnie przed ścinką, ale tylko wtedy gdy roślina jest zdrowa i nie wykazuje żadnych niedoborów!

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół