akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Obserwacja małp w plastikowym worku

Wyszukiwarka Forumowa:

spizgany

Active member
Buchów
54
Witam wszystkich :tiphat:, chciałbym się podzielić doświadczeniami z mojej pierwszej obserwacji. Jest to growkit od mykożercy grzybni APE. Zdjęcia są raczej marne ponieważ nie wiem jak zrobić lepsze. Póki co stosuję się do instrukcji: nie otwieram worka, nie wietrze, ogólnie staram się raczej nie dotykać i nie ingerować. Z początku nie za wiele się działo, dopiero po prawie czterech tygodniach jest jakaś akcja i pojawiają się zauważalne kulki, więc zakładam temat i wrzucam zdjęcia :).

Początek:
IMG_20251228_221405.jpg

IMG_20251218_123531.jpg

Obecnie:
IMG_20260105_124140.jpg

IMG_20260105_124022.jpg

IMG_20260105_124128.jpg

(na środku i w lewym górnym roku widać postęp. Niestety moje umiejętności fotograficzne pozostawiają dużo do życzenia, hehe)
Oczywiście wszystkie uwagi, rady i opinie mile widziane. :)

Pozdrawiam wszystkich :giggle:

Puszek1999

Member
Buchów
1
Ja też zaczynam z grzybami ale jedno co mogę ci doradzić, żebyś zasłonił sobie grzybnie po bokach, bo ci będą bokiem szły.

spizgany

Active member
Buchów
54
Hej, mały update z obserwacji. Powoli rosną. Na pierwszym zdjęciu nad gumką, kapelusz ma dziwny kolor, jakby zielonkawy zastanawiam się czy to pleśń. Średnio to widać na zdjęciu. Jest jeszcze jedno takie miejsce. Poza tym wszystko wydaje się być w normie. Zastanawiam się czy otworzyć i przewietrzyć worek, podnieść wilgotność, czy nie ruszać w ogóle.
IMG_20260112_114027.jpg

IMG_20260112_114107.jpg

Ja też zaczynam z grzybami ale jedno co mogę ci doradzić, żebyś zasłonił sobie grzybnie po bokach, bo ci będą bokiem szły.
Ogólnie dół growkitu jest osłonięty suchą szmatą, stwierdziłem, że do zdjęć jest niepotrzebna.

Pozdro

Comasz

Active member
Buchów
66
Odznaki
1
Tu nie o dostęp do światła chodzi a o odpowiedni mikroklimat. To jest bezmyślnie powielany mit. Po to jest ta gumka żeby poniżej była mniejsza wilgotność niż na powierzchni co sugeruje grzyba gdzie mają rosnąć

spizgany

Active member
Buchów
54
Hej, update i parę pytań.

Od prawie trzech tygodni nic się nie dzieje.

zdjęcia z 19.01:

zdjęcia z ostatnich kilku dni:

Na szóstym i siódmym zdjęciu na grzybie widać niebieskie zabarwienie, innym na kapeluszach pojawił się biały nalot. Ogólnie trzonki porosły grube. Zdjęcia grzybni APE, które znalazłem wyglądają całkiem inaczej, te przypominają bardziej Marshmallow. Choć na dobrą sprawę póki co nie wyglądają jak żadna z nich. Kapelusze mają rozmiar paznokcia u dużego palca, a niektóre mniejszy. Trochę dopadła mnie frustracja. W pokoju temperatura jest nieco powyżej 20stopni. Za tydzień growkit będzie miał 3 miesiące. Czytałem, że ta grzybnia potrzebuje nieco więcej czasu ale czy aż tyle? Przy dotknięciu przez folię trzonek wydaje się być w miarę miękki. Będzie jeszcze coś z tego lub to co jest obecnie nadaje się do czegokolwiek? Mógłby ktoś orientujący się w temacie wypowiedzieć?

Dzięki z góry i pozdrawiam

Zie-lony

Well-known member
Weteran
Buchów
4,571
Odznaki
6
Wyjmij z wora i wrzuć do pojemnika plastikowego, na folii alu a pod spodem daj żwirek jakiś 🤔 nie pamiętam..jak ten kamyczek się zwał.

Kolor niebieski, jest naturalną reakcją chemiczną, oznaczającą obecność substancji aktywnych – psylocybiny i psylocyny. Pojawia się w miejscach uszkodzeń, podczas krojenia, suszenia lub ucisku, co świadczy o utlenianiu się tych związków i jest wskaźnikiem potencji, a nie zepsucia.

Musi być wyższa temperatura.22-24

Ostatnia edycja:

spizgany

Active member
Buchów
54
Hej, @Zie-lony dzięki za odpowiedź. Mata grzewcza zamówiona. Po otwarciu worka, na jednym z kapeluszy zauważyłem pleśń. Więc nie będę ryzykował jedzenia tego co zebrałem.

Zdecydowałem się oczyścić substrat namoczyć w wodzie i dam temu jeszcze jedną próbę. Jeśli nie wypali to ląduje w koszu i zobaczymy co dalej.

Pozdrowionka

spizgany

Active member
Buchów
54
Update po dłuższej nieobecności, ostatnio był dość intensywny okres. Myślałem, że usunąłem zdjęcia, a okazało się, że wkleiłem do innego folderu... :jprd: Ogólnie drugi rzut coś tam dał ale wydaje się, że growkit jest raczej słabo skolonizowany, lub moje umiejętności są aż tak słabe. Mata grzewcza zdecydowanie poprawiła obserwację. Ta grzybnia raczej lubi cieplejsze temperatury 26-28C, a nie jak było podane na naklejce ok 21C. Niestety po zbiorze dysponowałem suszarką bez regulacji temperatury przez co grzyby straciły cały swój "urok". Po zjedzeniu 5g suchych grzybów nie było żadnych efektów, a przy takiej ilości raczej powinienem odwiedzić inny wymiar, hehe. No cóż może następnym razem. A ta relacja będzie przestrogą dla innych by uniknąć moich błędów.
Niżej parę zdjęć.

IMG_20260217_094135.jpg

IMG_20260217_094152.jpg

IMG_20260221_145442.jpg

IMG_20260221_145453.jpg

IMG_20260223_195016.jpg

IMG_20260226_102211.jpg

IMG_20260226_104535.jpg

IMG_20260301_221623.jpg

Pozdrawiam :)

kastet

Well-known member
Weteran
Buchów
3,102
Tu nie o dostęp do światła chodzi a o odpowiedni mikroklimat. To jest bezmyślnie powielany mit. Po to jest ta gumka żeby poniżej była mniejsza wilgotność niż na powierzchni co sugeruje grzyba gdzie mają rosnąć

Nie sprawdza się gumka ani ubijanie substratu

Klejenie growkitu czarna taśma za to działa świetnie więc raczej to nie mit...

@spizgany te grzyby wyglądają na aborty, bardzo dziwny gotowy growkitu
Nie każda odmiana nadaje się do bezobsługowej uprawy i później wychodzą takie dziwolągi...
I to nie pleśń zjada grzyby tylko grzybnia jeśli jest biała.

spizgany

Active member
Buchów
54
Nie sprawdza się gumka ani ubijanie substratu

Klejenie growkitu czarna taśma za to działa świetnie więc raczej to nie mit...

@spizgany te grzyby wyglądają na aborty, bardzo dziwny gotowy growkitu
Nie każda odmiana nadaje się do bezobsługowej uprawy i później wychodzą takie dziwolągi...
I to nie pleśń zjada grzyby tylko grzybnia jeśli jest biała.
No trochę średnio wyszedł ten growkit. Najwyraźniej noce wczesnej zimy nie sprzyjają podróżowaniu grzybni firmami kurierskimi. "Drugi" rzut miał więcej ingerencji - częstszego wietrzenia i wyższej temperatury dzięki macie grzewczej. Ale nie można mieć wszystkiego. W miarę fajne doświadczenie. Gdzieś tam myślę o swoim monotubie ale zobaczymy jak to wyjdzie.

Ex Machina

Well-known member
Buchów
16
Nigdy nie zaklejałam boków i nigdy nie było problemów. No i gumka zostaje zawsze przynajmniej za pierwszym razem, potem to już jeden pies. Trzeba się namęczyć trochę żeby to wszystko zgarnąć

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół