• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Od podstaw!

Wyszukiwarka Forumowa:

nockaut85

New member
Buchów
0
Witam panowie. Postanowiłem spróbować coś wyhodowac:) Miejsce na hodowlę to wneka w garażu. 3x1m Pomieszczenie jest zbudowane z pustakow ( wyglada jak maly szalerek w garazu postaram sie dodac fotki w najblizszym czasie) i posiada drewniane drzwi ( zwykle pokojowe). Oczywiście nie zabrakło sąsiadów za ściana. Moim zadaniem jest uszczelnic pomieszczenie tak by nikt nic nie wiedział :) Więc chce zacząć od-
- wywiercenie otworów w ścianach, suficie małe plastikowe kolki, to one bedą trzymać folie na wkretach z podkladkami folie budowlana ( gruba) na ścianie
- uszczelnic każde łączenie ,róg, kat silikonem
- na to pójdzie folią ( nie pamietam dokładnej nazwy w każdym bądź razie jest odblaskowa podobna do aluminiowej sniadaniowej) można ja kupić na rolki
- bedą wykute w ścianie dwa otwory in/out ( z tego co mi wiadomo in na dole out u góry
- profesjonalna wentylacja z filtrem węglowym z ebay za 800zl ( mam nadzieje ze za taka kwotę dobrze ,, przewentyluje" mi pomieszczenie 3mx1m)
- na dwóch ścianach zamontuje na przeciwko siebie dwie szyny z prowadnicami na których lampa sodowa 400w będzie sie poruszać w górę i w dół ( w zależności od wielkości roslinki)
Dodam ze maja być dwie White rinho. Mam nadzieje ze sprzęt jaki posiadam da radę ,, obsluzyc" dwie White Rinho.

Co Wy panowie/ panie myślicie o tym? Może macie jakieś inne propozycje i cenne uwagi za które będę bardzo wdzięczny.

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
Dużo roboty jak na 2 roślinki.
Myślę, że jeśli byś to wystarczająco uszczelnił plus filtr węglowy to nie powinno być żadnego problemu. Ludzie w mieszkaniach robią większe akcje i jakość przez ścianę nie wydobywa się aż tak zapach. Więc w Twoim przypadku powinno być wszystko git. Tylko pamiętaj o odpowiedniej ilości światła, wilgoci i temperaturze. Jeśli to garaż to mogą być już niższe temperatury nocą.

Tylko z tego pomieszczenia 3m^2 wygospodarujesz chyba mniejsze na same rośliny? Bo by się strasznie światło rozpraszało.

zaki

Well-known member
Buchów
0
3 metry i 2 rośliny? Toroszku ubogo albo ostry trening najlepiej ScrOG. Ja bym dał tam przynajmniej z 5 plantów, chyba, ze będziesz klonami zapełniał przestrzeń:spalony:

nockaut85

New member
Buchów
0
Na początku witam kolegę i dziękuje za zainteresowanie sie wątkiem jak i za cenne uwagi.

Co do wielkości pomieszczenia i do rozprzestrzeniania światła. Bardzo trafna uwaga. Nie żebym był leniwych... A gdybym dał zamiast 2 krzaczkow 3lub4? Czy poprostu zmniejszyć pomieszczenie re-gipsem?
Wracając do temp. nocą. Juz sie zastanawiałem nad tym co sie stanie jak w nocy temp. spadnie poniżej 26. Czy w tym przypadku powinienem zastosować elektryczna dmuchawe z opcja utrzymania danej temp. W takim przypadku niebedzie działać na okrągło tylko automatycznie sie zalanczac. Lecz czy po zastosowaniu takiego urządzenia
- powietrze nie będzie z byt suche?
- czy powinienem zastosować nawilzanie powietrza ? ( naczynia z woda czy pójść w bardziej profesjonalny sprzęt)
- czy dla 3 lub 4 roślinek 400w będzie wystarczyć ? A jak nie to dokupić 400w czy zamienić ma jedna 800w ?

Mam zamiar dokupić termometr który pokazuje rowniez wilgotność powietrza.
Wiadomo nam ze roślina lubi dwutlenek węgla wydychanym przez nas.
- czy jest jakieś urządzenie lub sposób zapewniający jej to czego chce?
Wiadomo mi o listkach za pomocą których sprawdza sie ph
- czy są skuteczne czy poprostu kupić miernik mierzący odczyn gleby? Na ebay.co.uk koszt około 25£ (chyba nie wspominałem ze siedzę w
Anglii:)
Chciałbym podejść do sprawy bardzo profesjonalnie. Nie traktuje tego jako przygody to poprostu moje hobby:)
Z góry dziękuje za rady.

---------- Aktualizacja posta 21:59 ---------- Czas poprzedniego posta 21:53 ----------

Kolega Zaki tez nie głupi pomysł. W pn zaczynam prace w garażu będę robić foty to przybliża sytuacje w jakiej jestem do oceny spejalistom.

---------- Aktualizacja posta 22:00 ---------- Czas poprzedniego posta 21:59 ----------

Co do 5 planów to akurat zamawiam 5 z amsterdamu więc czemu nie. Jak narazie czekam na dalsze instrukcje od was:)

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
Oświetlenie HPS 400 wat stosuje się do 1 metra kwadratowego. Jak już pewnie zdążyłeś pooglądać kilka fotorelacji na forum, na jeden metr kwadratowy optymalnie jest wsadzić 4 do 6 roślin regularnych, feminizowanych.
Na własny użytek taka wielkość boxa będzie odpowiednia i zdobędziesz cenne doświadczenie w uprawie.
Dlatego zmniejsz tę wielkość z 3 metrów kwadratowych do jednego metra, ewentualnie 1,5 metra jeśli chcesz, ale pamiętaj o odpowiedniej mocy lampach. Wiedz, że najlepiej na jeden metr kwadratowy jest mieć około 50 000 lumenów, z proporcji sobie policzysz dokładnie ile potrzebujesz do swojego konkretnego celu.

Termometr i higrometr to podstawa. Dodatkowo miernik ph będzie bardzo przydatny, ale ten do roztworu wodnego będzie najodpowiedniejszy.

Temperatury w nocy 26 stopni Celsjusza mogą być. O szczegółowych potrzebach wilgotności i zakres temperatury dla konopi znajdziesz na naszej wiki haszysz.

I jeśli chodzi o dodawanie CO2, nie jest to takie bardzo proste - potrzebowałbyś najlepiej butli z zaworem regulowanym elektronicznie połączonym z czujnikiem stężenia CO2 w boxie. Jeśli to twoja pierwsza uprawa, będziesz miał i tak zajęcie, więc proponuje przy następnym razie wypróbować z tym CO2. Dobrze wentylowane pomieszczenie zapewnia wystarczającą ilość CO2 roślinie.

nockaut85

New member
Buchów
0
Więc podsumowując. W pn zaczynam od pomniejszenia do 1.5m kwadratowego. Dlaczego? Żeby wykorzystać 100% światła.
Jezeli mogę wsadzić do 5 roślinek na metr kwadratowy to znacze ze liście roślinek bedą sie na siebie nachodzic. Mam racje? Czyli jak osiągną większe rozmiary bedą bardzo gęsto koło siebie. Człowiek codziennie sie czegoś uczy. Z tego co mi wiadomo ( na podstawie kwiatków) rośliny lubią zachowany odstęp dystans od siebie widocznie roslinki o których mowa w temacie to inna bajka. Więc 1.5 kwadratowy i ma być gęsto ( oczywiście pod warunkiem ze są to osobniki żeńskie w 100%)?

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
Lepiej jak pooglądasz fotorelacje na forum. Naprawdę można z nich obczaić jak to wszystko powinno wyglądać. Dodatkowo komentarze growera i użytkowników forum wiele wyjaśniają. Dlatego oglądać, czytać, edukować, a dopiero później sadzić :D

Pozdrawiam!

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół