nasiona marihuany

Odległość malutkich od lamp

Wyszukiwarka Forumowa:

kędziorek

Well-known member
Buchów
0
Witam, pytanie:
Jaka powinna być odległość lamp (świetlówek o natężeniu ok. 63000 lux.) od roślinek? Spotkałem się z różnymi opiniami, jedni mówią, że 30 cm, inni że max. 10, i sam teraz nie wiem jak to ma być, wode mam z mózgu. Proszę o jakieś porady. Z góry dzięki.

Dzidek

Well-known member
Buchów
0
po pierwsze lux jest to natezenie (lum) do powierzchni(m2). po 2 zależy jakie masz świetlówki.. zwykłe rury??

G

Green

Guest
swieltlowki trzymaj jak najblizej one nie sa w stanie poparzyc roslin (w sensie nateznie switala nie temp) uwzaj tylko aby szczcyty nie dotyklaly zarowek gdyz sie przypieka

pozdr.

kędziorek

Well-known member
Buchów
0
Wiem co to jest lux. Dobrze obliczyłem: wychodzi 63000 lux. Trochę więcej niż pisało w poradniku, no ale lepiej więcej niż słabiej. Świetlówki są kompaktowe, ułożone poziomo w linię jedna obok drugiej. Chodzi mi o to czy np. odległość 20 cm nie będzie za duża, czy za mała. Z różnymi opiniami się spotkałem w internecie.

[ Dodano: 2006-02-13, 16:53 ]
Dzięki peace, pisałem ten post jak jeszcze nie było Twojej odpowiedzi. Czyli najlepiej najbliżej. Ok.

G

Green

Guest
odległość 20 cm nie będzie za duża, czy za mała
troche zadaleko

przy swietkowka spisuje sie dorze zasada im blizej tym efektywniej gdyz wraz ze wzrostem odleglosci ich dzialanie spada gdyz maja slaba zdolnosc penetracji

Dzidek

Well-known member
Buchów
0
Wiesz luxy nie maja znaczenie jeśli chodzi o odległość, chodzi o to jaka lampe uzywasz gdyz to od typu zalezy czy sie grzeja czy nie, świetlówki kompaktowe? To stary nawet i 5 centli od roślinek możesz dać a w zasadzie to by było optimum-5-10cm

kędziorek

Well-known member
Buchów
0
Ok, dziękuwa. Macie po kilo zioła* w nagrode. Kiedyś tam przyśle. :)

*majeranku.

Dusiek

Well-known member
Buchów
1
kędziorek, zależy od wentylacji i temperatury przy szczytach(co się wiąże). Moje małe są ok 2cm od świetlówek i nic niepożądanego im się nie dzieje :flower:

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Najlepiej trzymaj najbliżej jak sie da :) sprawdzaj jaka jest temp. przy szczytach jak będzie za duża to oddal świetlówki od roślinek :] Pozdrawiam :geek:

kędziorek

Well-known member
Buchów
0
Ok, jeszcze raz Wam dzięki, akurat jakoś tak wyszło że zostały zakupione nieco za krótkie łańcuchy, ale to nie problem podnieść doniczkę na czas aż podrosną.
PiS. :cheers:

M

mariusz9822

Guest
kedziorek ile ty masz tych swietlowek ze masz 63000lumow??? moja jedna swietlowka kompaktowa ma 1500.napisz mi jak bys mogl ile ich masz,jakie i jakiej firmy.pozdro

G

Green

Guest
kedziorek ile ty masz tych swietlowek ze masz 63000lumow?

czytaj dokladniej co kolega pisze nie lumeny tylko luxy a to jest calkiem co innego

A

august

Guest
te to jak ja to mam do choelry zrobic bo tez mam ten problem regulowac??a jak mi roslinka zacznie rosnac t mam wy***a... ter lamy i podneisc do gury i ile moze tak roslinak miec wzrostu??

W

WARSZAWA HWDP

Guest
ja mam hps400 i staram sie tak 30-20cm od niej trzymac wsumie to szafa ma dobrą wentylacje wiec temp tez jest Ok 27 28stopni;]

czy jak to jest ;]

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
august napisał:
i ile moze tak roslinak miec wzrostu

a jaki wiek planta? Jak ponad dwa tygodnie to trenuj trenuj lst to będziesz miał miejsce na planta bez podnoszenia lamp.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół