• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Oklapnięta łodyga, więdnięcie? POMOCY!

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Witam, pisze tutaj ponieważ w dziale choroba nikt mi nie odpowiedział

Moja 2 dniowa roślinka z niewiadomych przyczyn położyła się, jeszcze rano było git a później oklapła.
Druga o dzień starsza ma się dobrze. Obecnie podparłem ją niebieskim drucikiem.

Doczytałem, iż przyczyną tego może byc moj Hps 400W. Trochę za duży na mojego Boxa 90x60x170 jednak temperatura jest ogarnięta poprzez dobre chłodzenie i wentylację a rośliny były w odległości 40 cm. (nie chciałem żeby się wyciągnęły)
Temp to 28 - 29 st C w nocy 25-26 st C.
Wilgotność od 40 do 65%
Nie stosuje jeszcze nawozu
PH ziemi około 6,8 podlewam jak jest sucho dopiero było 1 podalanie od czasu zasadzenia.

Czy macie jakieś pomysły co zrobić? Obecnie obniżyłem roślinki tak że są 55 cm nad lampą.

Oto foto:

Obecnie roslinka jakby troszke więdła tzn pierwsze listki (te płaskie) są oklapnięte reszta jest normalna.

Dzień wcześniej

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
dziury w kubeczkach sa? jak nie to zrob. podsyp ziemia na maxa i czekaj, moze przezyje.

G

Gość

Guest
Dziury są, już podsypałem mam nadzieje, że przeżyje:) dziwne jest to że druga ma takie same warunki i rośnie jak na drożdżach:)

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
jak podlewasz? roslina ma czasem sucho? to wazne zeby6 ziemia wysychała co pare dni! powodzenia

G

Gość

Guest
Nie wydaje mi się pierwsze podlewam co 3 dni
Zasadziłem ją 23 wtedy pierwsze podlanie następne 26 jak ziemia się lekko wysuszyła.
Dzisiaj po podsypaniu podlałem ponownie z mała ilością biohumusa (skoro ciężko przedawkować pomyślałem, że może tylko pomóc)

1percenthc

Well-known member
Buchów
5
Możliwe że zbyt mocno ubiłeś ziemie... do korzeni też musi docierać tlen.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Możliwe że zbyt mocno ubiłeś ziemie... do korzeni też musi docierać tlen.
To może być przyczyna, HPS jak pisałeś w temacie nie, dobrze ze sa juz pod lampa... jezeli temp i wilgotnosc jest dobra to musi byc ok... . Ziemia powinna być jak najluźniejsza zeby spokojnie roślinka mogle korzeń formować... . ogólnie zwykle jak klapie za mokro lub zbyt sucho... .

G

Gość

Guest
Ziemia raczej nie była mocno ubijana, lekko ją uklepałem, dałem dużo styropianu a na dno pare kulek keramzytu.

Wydaje mi się, że po prostu to ziarenko jest słabsze (na początku nie chciało zatonąć, najpóźniej dało kiełka, jak wyszło na powierzchnie to miało żółtą plamkę na pierwszych listkach)

W dodatku teraz jakby roślina stała w miejscu, pierwsze liście te płaskie oklapły a dwa pozostałe, są ładnie zielone i widać kolejne listki, ale są bardzo małe nie na rośline, która ma 4 dni:/ potrzymam ją może w końcu ruszy

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół