Olejek CBD - ktoś używa?

Wyszukiwarka Forumowa:

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Elo,
Nieco przypadkiem trochę się tym ostatnio zainteresowałem.
Ktoś na forum używa olejków CBD? Mam na myśli regularnie i długoterminowo. Jakiś feedback?

Blantas

Member
Buchów
5
Siemanko,
Nieco przypadkiem tutaj trafiłem, a sam ostatnio zajmuję się olejkami CBD. Od jakichś 2 lat mam z nimi styczność, sam od początku roku w miarę regularnie stosuje, tak samo wielu moich znajomych. Na początku myślałem że to trochę szamanizm i nie chciałem wierzyć, no ale szybko to zweryfikowały testy. Na rynku jest tego mega dużo i bardzo trzeba uważać bo sprzedawcy którzy nawet nie są producentami, bazują na nieświadomości klientów. Mogę to szerzej opisać jak kolego jesteś zainteresowany. Mogę Ci też polecić swoją markę na pw żebyś sobie spróbował :) Głównie wszyscy zauważają takie pozytywne efekty jak, lepszy albo dłuższy sen, mniejsze napięcia czy to mięśnie czy też nerwowe, koleżanka znowu bierze na migreny które jej bardzo mocno łagodzi, jest tego bardzo dużo, a polecam do szerszego pozyskania wiedzy książkę "Biblia CBD" Dr Dani Gordon. Daj kolego znać czy jesteś szerzej zainteresowany to mogę tutaj opisać na co powinno się zwrócić uwagę żeby się nie rozczarować przy zakupie i jak to jest z użytkowaniem takiego olejku.

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Dzieki za odp.
Ja biore lekko od ponad miesiaca. Sprobowalem z ciekawosci, bo vet mojemu kotu zalecil, to mysle wezme i sobie.
Na sen faktycznie pomaga, nie to ze mialem problemy wczesniej, ale teraz spie lepiej - nie budze sie w miedzyczasie i co ciekawe przestaly mi sie snic niespokojne rzeczy, wszystkie sny sa fajne i ogolnie sam sen jest taki "zdrowszy". Oprocz tego szczerze mowiac nic nie zauwazylem, ale nie mam depresji, nerwicy, migren, bolow chronicznych ani niczego innego na co niby CBD pomaga, tak ze ch*j wie.

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Nie mozesz tu niestety reklamowac swoich produktow ani sklepow czy stron internetowych. W razie takich kwestii pisz do @delavega

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Mam pytania takie:
1. Ekstrakcja CO2 jest lepsza niz alkoholowa?
2. Czemu fiolka 10ml czasem kosztuje 25zl a czasem 400? Gdzie jest roznica?
3. Ktore stezenie ma najwiecej sensu? Sa od 5 do 30, a nawet mocniejsze mozna znalezc.

A i nie widze zadnej roznicy miedzy izolat CBD a Full Spectrum. Probowalem kilku roznych.

Blantas

Member
Buchów
5
Tak jak mówisz z tym snem, no dlatego to jest bardziej jak suplement i witaminy niż lekarstwo na wszystko, trzeba brać i wiedzieć czego się oczekuję od tego + regularnie żeby utrzymywać "homeostazę". Sam swojemu kotu daje CBD jak wróci poturbowany i jest innym zwierzęciem :) po paru minutach od podania, nie chcę mi wydrapać oczu tylko normalnie się kładzie wyciąga i idzie spać aż wstanie zregenerowany. Wszystko tu zależy też od dawkowania i samego produktu. Złe nośniki + syntetyczne CBD, źle opisane mg, wszystko się może składać na to że ktoś kupi na allegro coś taniego i pierwsze jego wrażenie będzie negatywne.

Blantas

Member
Buchów
5
Mam pytania takie:
1. Ekstrakcja CO2 jest lepsza niz alkoholowa?
2. Czemu fiolka 10ml czasem kosztuje 25zl a czasem 400? Gdzie jest roznica?
3. Ktore stezenie ma najwiecej sensu? Sa od 5 do 30, a nawet mocniejsze mozna znalezc.

A i nie widze zadnej roznicy miedzy izolat CBD a Full Spectrum. Probowalem kilku roznych.
1.Ekstrakcja to kwestia bardziej ekonomii produkcji, jeżeli finalny ekstrakt CBD jest idealnie oczysczony i doprowadzony do takich stężeń CBD,CBG itp. jakie powinny być w danym produkcie to nie ma to jakiegoś większego znaczenia, nielegalnie ludzie za granicą robią to przy pomocy gazu do zapalniczek i też im wychodzi produkt lepszy niż syntetyczna chińszczyzna.
2. Jest to zależne głównie od kosztów produkcji, od tego za ile kupimy ziarno, czy ktoś olej tłoczy sam czy kupuje, jaki to jest olej, jakie ziarno, ile uzyska sie ekstraktu z kwiatów itp. Jednak zasada jaką zauważyłem jest taka, ludzie dają się nabierać i kupują chińskie tanie produkty które są z proszku/syntetycznego CBD, do tego dolany olej kokosowy, roślinny innego pochodzenia niż konopie i to często słabego jakościowo, do tego nigdy nie wiadomo jak tu u takiej firmy z badaniami, tak jak rozmawiałem z naszym chemikiem, takie złe cbd może działać usypiająco itp. ale nie będzie miało dobrych właściwości zdrowotnych bo te łańcuchy się inaczej układają niż jak wszystko jest naturalne, działa to tak jakbyś miał dwie lewe ręce :) CBD które ma wszystkie związki w sobie i składniki z tej samej roślini, dla organizmu jest o wiele korzystniejsze. Jeszcze czasami zauważyłem taką praktykę że firmy np. robią butelkę 30ml i piszą że jest tam ileś % i mg, a w przeliczeniu wychodzi że taka butelka 30ml ma 2,5% zamiast tak jak się wydaje np. 20%, najlepiej zawsze przeliczać mg/ml
Czyli 1000mg/10ml = 100 mg na 1ml produktu, więc wiadomo że ma te 10%. Co do tych mega drogich no to marketing :) już nie chcę mówić dokładnie nazwami ale np. jest polityk który ma swoją markę i właśnie tak jak mówisz, do niedawna za butelkę cbd było 400 pln, jest to zrozumiałe tylko pod tym kątem że on właśnie pracował nad cbd żeby to weszło w życie więc był na rynku jednym z pierwszych :) marketing i dojścia też robią swoje.
3. Stężenie to indywidualna kwestia, zależy na co chcesz żeby Ci pomagało. Normalne dawki to takie 30-40mg dziennie, dla poważniejszych rzeczy pewnie x2,x3. Można zażywać i do 600mg dziennie ale nie ma to sensu, jest tu jeszcze kwestia przyswajalności. przy zwierzętach przelicza się gdzięś tak 2,5mg na 1kg masy, u ludzi to zakłada się właśnie te od 30-40mg. Więc jeśli mamy stężenie 5%(2,5mg w kropli) to musimy tych kropelek wziąć 10-12, a przy stężeniu 20%(10mg w kropli) tylko 2-3. Według literatury takie cbd zaczyna działać już od kilku mg. Stężenia mocniejsze niż 30% zaczynają już być konsystencji pasty, więc tak jak mówiłem wcześniej trzeba przeliczyć czy rzeczywiście te 30% tam jest czy jednak tylko połowa albo 1/3 :) Czyli tak podsumowując ostatni punkt, zacząć najlepiej od takich niskich stężeń żeby zobaczyć czy będzie to coś czego szukamy, potem ewentualnie przeskakiwać na wyższe, jednemu znajomemu wystarczy dziennie kilka kropel 5% żeby się dobrze czuł, a znowu drugi mi mówi że musi takie 6 kropelek 20% wziąć żeby czuć się spokojniejszy w pracy.

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Ok, dzieki.
Na Allegro prawie wszyscy maja certyfikat - oszukuja?
Ja mam kilka buteleczek roznych firm, wszystko 30%, kropel nie licze, tak miedzy 1/3 a 1/2 pipety laduje ze 3-4 razy dziennie.
Szczerze mowiac, to liczylem troche na efekt takiego ogolnego chill-out, ale nie zauwazylem.

Blantas

Member
Buchów
5
Z certyfikatem jest tak że możesz mieć dobrą próbkę, a resztę towaru niekoniecznie :) Zależy jak kto kombinuje, czasami certyfikaty są jakichś nieznanych zagranicznych laboratoriów, a chińczyki do certyfikatów mają pewnie w standardzie w firmie drukareczkę :)
No z założenia po to jest kroplomierz w buteleczce żeby orientacyjnie wiedzieć jaką dawkę sobie wziąć. Tak jak wspomniałem, kwestia indywidualna, ja sobie wezmę swojego z rana razem z witaminami kilka kropelek i mi wystarcza.
Liczyłeś na efekt bardziej jak psychoaktywny pewnie, tu chodzi o samo zachowanie organizmu, pewne procesy w organizmie się regulują, cbd łączy się z receptorami w ciele CBD1,CBD2 i niedługo pewnie odkrytym CBD3 nad którym już są badania. Trzeba traktować to bardziej jak suplementacje witamin i minerałów. Ja sam mam bardzo dużo klientów którzy biorą to naprawdę różne schorzenia ale nie lubię o tym tak się wypowiadać w Internecie bo każdy to odbiera jak chcę, a jak zawsze mówię dla mnie się liczy klient świadomy, a nie taki który sortuje na allegro od najtańszego produktu i myśli że oszukał system i za 1/4 ceny ma coś niesamowitego, a po kilku dniach stosowania wystawia negatywa bo ściema i nie działa.

Tylko jaki ty ten efekt chcesz osiągnąć? Fizycznie czuć się wyluzowany czy tak jak przy paleniu nie cbd, nie myśleć o tym co jest co chwilę podawane przez mózg :)?

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Opinie sa, ze po CBD sie czlowiek wycisza, wyluzowuje, jest taki bardziej easy-peasy, nie w sensie jak po jaraniu ziola z THC, bo ja nie jaram. W sumie to sam nie wiem czego oczekiwalem, poczatkowo chyba niczego, ale sen sie faktycznie poprawil, to myslalem ze jeszcze cos fajnego bedzie 🙂

Puchałke_91

Well-known member
Rozwiązań
1
Buchów
319
Widzę że przewinął się temat nieprzyjemnych snów, w tym temacie proponuję zainteresować się tematem świadomego snu, jak w regułę Ci wejdzie dwa razy patrzenie na godzinę (czas) w odstępie 5 sekund to po tygodniu już możesz mieć świadomy sen, bo to jest weryfikator i można sobie dzięki temu poradzić z różnymi koszmarami.

Co do lepszego snu od siebie mogę polecić melatonine.

Sory że trochę zszedłem z tematu, ale jak już został poruszony temat snu i ciężkich snach to stwierdziłem że warto od siebie coś dorzucić w tym temacie.
Pozdrawiam

Blantas

Member
Buchów
5
Opinie sa, ze po CBD sie czlowiek wycisza, wyluzowuje, jest taki bardziej easy-peasy, nie w sensie jak po jaraniu ziola z THC, bo ja nie jaram. W sumie to sam nie wiem czego oczekiwalem, poczatkowo chyba niczego, ale sen sie faktycznie poprawil, to myslalem ze jeszcze cos fajnego bedzie 🙂
Tak jak wspomniałem, też kwestia tego żeby dobry jakościowo produkt i regularnie stosować, wtedy można oceniać efekty. Mam taki przypadek że znajoma to stosuje u syna, jest on nadpobudliwy i zdiagnozowano u niego to że za dużo bodźców odbiera i ma coś w rodzaju adhd, olejek w tym przypadku zauważalnie go wycisza i tonuje.

Tak jak kolega wyżej piszę na sen są różne sposoby, samo thc w tym przypadku zaburza sen pomijając wprowadzając organizm w głeboki sen, tak jak alkohol. Jeżeli chodzi o poprawe snu to suplementy takie jak melatonina, cbd, l-teanina, l-treonian, apigenina itp., wspomagają właśnie organizm przez co ten sen się poprawia.

Świadomy sen i podobne techniki to jednak jest o wiele bardziej skomplikowana rzecz niż suplementacja, a efekty lepszego snu po cbd no nie da się ukryć że już po pierwszym użyciu można zauważyć, a ćwiczyć świadome śnienie można kilka lat :)

Puchałke_91

Well-known member
Rozwiązań
1
Buchów
319
Nie do końca się z tobą zgodzę i z tego co mi się wydaje sam nigdy nie praktykowałeś, a jak tak więc coś o tym wiem i napisałem to z własnego przeżycia że można to osiągnąć w tydzień, zresztą jak się zagłębisz w internet to nie jest tylko moje zdanie, biorąc pod uwagę że przestrzegamy pewnych reguł i pamiętamy o tym.

Ale porównując wzięcie jakichkolwiek suplementacji w stosunku do jakiegokolwiek 'wysiłku' to trochę mało obiektywne porównanie, więc mówiąc ogólnie faktycznie, jeżeli to porównamy to jest to jednak wiele bardziej skomplikowane, wzięcie czegoś w 5 sekund a pilnowanie się żeby o czymś pamiętać cały czas.

Dla mnie najlepsza jazda jest właśnie w świadomym śnie i żadne uzywke tego nie zastąpią :D

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
15,559
Odznaki
1
Ziomus, to temat o olejku CBD, o swiadomym snie juz cos chyba jest na forum, a jak nie ma, to mozesz zalozyc.

Blantas

Member
Buchów
5
Nie do końca się z tobą zgodzę i z tego co mi się wydaje sam nigdy nie praktykowałeś, a jak tak więc coś o tym wiem i napisałem to z własnego przeżycia że można to osiągnąć w tydzień, zresztą jak się zagłębisz w internet to nie jest tylko moje zdanie, biorąc pod uwagę że przestrzegamy pewnych reguł i pamiętamy o tym.

Ale porównując wzięcie jakichkolwiek suplementacji w stosunku do jakiegokolwiek 'wysiłku' to trochę mało obiektywne porównanie, więc mówiąc ogólnie faktycznie, jeżeli to porównamy to jest to jednak wiele bardziej skomplikowane, wzięcie czegoś w 5 sekund a pilnowanie się żeby o czymś pamiętać cały czas.

Dla mnie najlepsza jazda jest właśnie w świadomym śnie i żadne uzywke tego nie zastąpią :D
Tylko odnosząc się tutaj do uwagi kolegi, akurat świadomym snem, obe, stanami takimi jak są po dimetylotryptamine i zbliżonymi do śnienia intersuję się dużo i sam to praktykowałem, więc nie wiem na jakiej podstawie takie wnioski, ale no najgorzej jak się coś wydaje :)
Kolega konkretnie pyta o olejki, zostańmy przy tej tematyce żeby nie robić offtopa.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół