Mam pytania takie:
1. Ekstrakcja CO2 jest lepsza niz alkoholowa?
2. Czemu fiolka 10ml czasem kosztuje 25zl a czasem 400? Gdzie jest roznica?
3. Ktore stezenie ma najwiecej sensu? Sa od 5 do 30, a nawet mocniejsze mozna znalezc.
A i nie widze zadnej roznicy miedzy izolat CBD a Full Spectrum. Probowalem kilku roznych.
1.Ekstrakcja to kwestia bardziej ekonomii produkcji, jeżeli finalny ekstrakt CBD jest idealnie oczysczony i doprowadzony do takich stężeń CBD,CBG itp. jakie powinny być w danym produkcie to nie ma to jakiegoś większego znaczenia, nielegalnie ludzie za granicą robią to przy pomocy gazu do zapalniczek i też im wychodzi produkt lepszy niż syntetyczna chińszczyzna.
2. Jest to zależne głównie od kosztów produkcji, od tego za ile kupimy ziarno, czy ktoś olej tłoczy sam czy kupuje, jaki to jest olej, jakie ziarno, ile uzyska sie ekstraktu z kwiatów itp. Jednak zasada jaką zauważyłem jest taka, ludzie dają się nabierać i kupują chińskie tanie produkty które są z proszku/syntetycznego CBD, do tego dolany olej kokosowy, roślinny innego pochodzenia niż konopie i to często słabego jakościowo, do tego nigdy nie wiadomo jak tu u takiej firmy z badaniami, tak jak rozmawiałem z naszym chemikiem, takie złe cbd może działać usypiająco itp. ale nie będzie miało dobrych właściwości zdrowotnych bo te łańcuchy się inaczej układają niż jak wszystko jest naturalne, działa to tak jakbyś miał dwie lewe ręce

CBD które ma wszystkie związki w sobie i składniki z tej samej roślini, dla organizmu jest o wiele korzystniejsze. Jeszcze czasami zauważyłem taką praktykę że firmy np. robią butelkę 30ml i piszą że jest tam ileś % i mg, a w przeliczeniu wychodzi że taka butelka 30ml ma 2,5% zamiast tak jak się wydaje np. 20%, najlepiej zawsze przeliczać mg/ml
Czyli 1000mg/10ml = 100 mg na 1ml produktu, więc wiadomo że ma te 10%. Co do tych mega drogich no to marketing

już nie chcę mówić dokładnie nazwami ale np. jest polityk który ma swoją markę i właśnie tak jak mówisz, do niedawna za butelkę cbd było 400 pln, jest to zrozumiałe tylko pod tym kątem że on właśnie pracował nad cbd żeby to weszło w życie więc był na rynku jednym z pierwszych

marketing i dojścia też robią swoje.
3. Stężenie to indywidualna kwestia, zależy na co chcesz żeby Ci pomagało. Normalne dawki to takie 30-40mg dziennie, dla poważniejszych rzeczy pewnie x2,x3. Można zażywać i do 600mg dziennie ale nie ma to sensu, jest tu jeszcze kwestia przyswajalności. przy zwierzętach przelicza się gdzięś tak 2,5mg na 1kg masy, u ludzi to zakłada się właśnie te od 30-40mg. Więc jeśli mamy stężenie 5%(2,5mg w kropli) to musimy tych kropelek wziąć 10-12, a przy stężeniu 20%(10mg w kropli) tylko 2-3. Według literatury takie cbd zaczyna działać już od kilku mg. Stężenia mocniejsze niż 30% zaczynają już być konsystencji pasty, więc tak jak mówiłem wcześniej trzeba przeliczyć czy rzeczywiście te 30% tam jest czy jednak tylko połowa albo 1/3

Czyli tak podsumowując ostatni punkt, zacząć najlepiej od takich niskich stężeń żeby zobaczyć czy będzie to coś czego szukamy, potem ewentualnie przeskakiwać na wyższe, jednemu znajomemu wystarczy dziennie kilka kropel 5% żeby się dobrze czuł, a znowu drugi mi mówi że musi takie 6 kropelek 20% wziąć żeby czuć się spokojniejszy w pracy.