akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Oswietlanie roslinek diodemi LED

Wyszukiwarka Forumowa:
M

mo103

Guest
Czy ktos z Was probowal juz czegos takiego, co o tym sadzicie, czy sa jakies szanse na wychodowanie pomidorka na diodach ?

sd

Well-known member
Buchów
20
Niepróbowalem tego ale czytałem gdzies o tym z diod uzyskuje się chyba około 20 lumenów na 1w ,światło z diod jest w 100% absorbowane przez rośline ;].
Uprawa nieoplacalna.

Czerwona jedna dioda kosztuje około 0,50gr
Niebieska 3 zł !!!
oczywiście ceny są zróżnicowane

Przy samych czerwony rośliny będą pieły sie w górę a przy niebieskich sie rozkrzewiają ,niebieskie maja chyba 2 razy większą wydajność no i jeszcze trzeba troche wysiłku żeby znaleść odpowiednią liczbe tych i tych do uprawy;]

--> tutaj jest cos o kiełkowaniu pod diodami

R

rasta

Guest
ja też gdzieś czytalem że nasa prowadzi badania nad hodowlą pod światlem uzyskanym z diód. używa się diód czerwonych i niebieskich w stosunku 3/1. same zmontowanie takiego oswietlenia jest kosztowne. napewno droższe od hps o tej samej mocy ale w późniejszym uzytkowaniu o wiele tańsze. diody charakteryzują sie bardzo malym zużyciem energi dlatego NASA testuje je do uprawy roślin w kosmosie.

S

superadamcio

Guest
o nie wiem co napisać :D
bardzo sie ciesze ze diody są preferowane,chyba bede musiał zrobić małe lutowanko
ciekawe ile świetła daje 20-30 diód,złuzycie prądu nie wielkie swietło moze tez ale wazne ze przy hodowli bardzo sie nada,trzeba bedzie przetestować ten fant,wreście jest cos co bede umiał zrobic chyba :D
Pozrdo 8)

R

rasta

Guest
aby uzyskać ilość swiatla potrzebną do oświetlenia niewielkiego boxa musial byś użyc ok.1000 diód.

M

MILKA

Guest
To sie nie opłaca stosować diod 1000 dziekuje bardzo i sądze że moga więcej zużyć prądu od Hpsa

R

rasta

Guest
MILKA napisał:
sądze że moga więcej zużyć prądu od Hpsa
żle uważasz.diody są pólprzewodnikami ich świecenie spowodowane jest przeplywem przez nie produ czyli ile wplywa do diody tyle wyplywa . pomijając to ze diody dzialają na napiecie od 1 do 12 wolt wiec nie mow że koszty za prąd bedą wyższe niz za hps-a

M

MILKA

Guest
Nawet i masz racje po dłuzszym zastanowieniu jeśli ktoś będzie miał zamiar coś takiego zrobic prosił bym zeby to opisał

S

superadamcio

Guest
rasta czy dla ciebie to co piszesz nie jest troche nie zrozumiałe,
chyba nie wiesz co to za światło 1000 diód po 3 v pobór około 2-4 mA kazda, karzdy hps moze sie schować chyba z tymi 1000 diód troche przesadziłeś moze miałeś namyśli 100 to moze jeszcze chyba ze choci ci o diody 1,5 v 0,3 mA :D
ale ja nie mówie o jakiś glutach standard 3 v 2-4 mA i takich 100 czy ktoś wie jakie to jest światło??ewentulalnie 10 ultrafioletowych na 12 v 30 mA to tez juz jest światło 8)

R

rasta

Guest
może i przesadzilem nie znam sie na tym tak jak ty.
superadamcio napisał:
standard 3 v 2-4 mA i takich 100 czy ktoś wie jakie to jest światło??
a ile swiatla da 100 diód ??
superadamcio napisał:
ewentulalnie 10 ultrafioletowych na 12 v 30 mA to tez juz jest światło
ultrafiolet odpada bo nie nadaje sie do uprawy.

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
11
Widzialem w sklepie diody po 10zl. Tylko ze takich diod jest 2-4 w pudelku za 10zl. Ile bym ich musial kupic na mala obudowe od kompa?

S

superadamcio

Guest
No właśnie jak ktoś ma diody w kompie ja mam własnie takie 3 v 2-4 mA i taka jedna dioda u mnie zielona przeskadza mi jak jest światło zgaszone bo mnie juz rażi no to takich 100 i sprawa załatwiona takich 100 diód bedzie pobierać jak jedna pobiera od 2-4 czyli to bedzie 200-400 mA przelicając ze 1000 mA = 12 w to pobór przy 100 takich diodach bedzie około 3-5 w + 2-3 w transformator jesli pójdzie ze zasilacza :D
To nie bajer tak jest naprawde :D
nie stety diody są drogie :cry:
taka poządna dioda kosztuje 1 zł takich 100 to 100 zł + jeszcze to zeby to polutowac zrobić zasilanie zasilacz w sumie mozna kupic taki który by wystarczył około 25 zł
nie wiem nawet moze sie pobawie jak bede miał troche funduszu i czasu
juz mam mały plan jak co porobic cięka płytka plastykowa lub gróbsza dektura i zrobic sobie taką palete na tym polutowac i testować pomyslimy zobaczymy :wink:

Acha na tym linku co dał Scun mają tam zestaw diód 30mA i 2,5 v czy oni sie tam boga nie boją do czego to ma być jak juz to juz przyczic wiecej bo to co tam jest to jest mało
Mogi sie tam tak nie męczyc i kupić 2 migotka do roweru na tył na 2 paluszki w sklepie za 4,50 :D

chaszczu

Well-known member
Weteran
Buchów
25
a wiesz wogole ile takie diody maja lumenow??

S

superadamcio

Guest
nie mam pojęcia ile mają lumenów,wiem jednak ze to opłacalny interes,w zapalniczkach ostatnio montują dobre diody 4,5 v ok 5 mA świacą ładnie,wiem ze np takich 100 moze dac dobre rozultaty,ktoś to bedzie musiał przetestować w praktyce,
jakieś info bede szukał w necie na ten temat moze w jakimś sklepie internetowym z diodami napiszą wartośc lumenów i parametry to potem bedzie mozna łatwo mniej wiecej przeliczać z poborem. 8)

Nie ma nigdzie opisane jaką wartośc ma jaka dioda tylko same odrazu żarówki
http://www.apix-led.pl/

bialy_mis

Well-known member
Weteran
Buchów
11
Ja chetnie przetestuje byleby ktos naopisal gdzie je tanio kupic.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół