akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

panel CITIZEN CLU046-1212C1-40AL7G4

Wyszukiwarka Forumowa:

starywiarus

Member
Buchów
0
Witam.
Planuję budowę panelu lled na 3 cob-ach CLU046-1212C1-40AL7G4 do boxa 0.24 m2. W związku z tym mam następujące pytania.
1.Czy barwa 4000k da radę? 3500k nie ma TME w magazynie, a i wysokośc mam ograniczoną do 80cm.
2.Czy przy puszczaniu diody poniżej 100% (np na 0.6A) stosunek lm/W zmienia się? Jak tak to jak?
3.Jak wygląda regulacja natężenia prądu w ELG-150-C1050A? Czy potencjometr jest opisany i ma płynną regulację?
tzn można ustawic sobie takie wartości jak 0.6A, 0.65A czy np.0.7A w czytelny sposób czy raczej na czuja?

sputter_green

Well-known member
Buchów
1
80cm bardzo nisko, moze byc klopot.

4000k da rade, u Ciebie spowoduje ze beda sie mniej wyciagac, no ale maja mniej czerwonego.

Tak stosunek lm/watt sie zmienia. W datasheet to jest.

Plynna regulacja potencjometrem na czuja, bo nie ma podzialki.

starywiarus

Member
Buchów
0
dzięki za szybką odp.
Studiowałem te/to datasheet i nie bardzo "panimaju". Wiem że dla 1080 to 157/W i wiem że ze wzrostem natężenia maleje , ale co się ddzieje gdy natężenie jest mniejsze...... też spada? czy nie?
W planach.... kiedyś ... photo red ok 6 szt. na 0.7A
Niestety wysokość musi zostać :bounce::bounce::bounce:

maniek80

Well-known member
Buchów
0
wydajność COB-ów związana jest głównie z temp. pracy . Im wyższa temp. tym niższa sprawność. Im wyższy prąd tym wyższa temp. Czyli im mniejszy prąd tym dioda wydajniej świeci bo jest zimniejsza. Zadbaj o dobrą wentylacje. Aktywnie chłodzony radiator . Dla 300W szykuj się na minimum 2x120mm wentylator. Kup radiator żeberkowy 250x140mm tak aby ci się na nim zmieściły dwa wentylatory 120mm . Żeberka jak najwyższe. Wentylatory markowe noctua industrial 3000rpm - będziesz miał zapas do regulacji i cichszej pracy. Pamiętaj że teraz w pokoju masz 22 stopnie a w lato będzie 35 stopni. Projektuj z zapasem. Stosuj dobre pasty termo przewodzące. Temp. COB-ów zmierz pirometrem czy jak masz to kamerą termowizyjną aby sprawdzić poprawność odprowadzania ciepła. Budowa LED-ów niby prosta ale jak chcesz wycisnąć z nich super wydajność to liczą się detale. Co bardziej zaawansowani producenci mają w ofercie lampy LED chłodzone wodą. Chcesz mieć ustawianie prądu nie na czuja to stosuj cyfrowe mierniki lcd voltomierz + amperomierz 2w1 które są dostępne na alledrogo w cenie około 30zl. Stosuj termostaty które odłączą zasilanie gdy temp. radiatora przekroczy 80 stopni C. Stosuj dwa wentylatory pomimo ze jedna noctua dała by radę bo jak jedna padnie to druga uciągnie. Radiator i obudowa zawsze uziemiona do PE abyś nie został porażony prądem. Możesz dorobić regulacje prędkości obr. w zależności od temp. radiatora. można dołożyć timery , sterowanie z www czy androida ogólnie do tego używa się ESP8266 z wifi bo kosztuje grosze. Jak nie ogarniasz arduino to zerknij na gotowce sonoff.

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół