Jako że nie ma jeszcze dokładnego info na temat tej odmiany nirvany trochę się mogę rozpisać właśnie zakończyłem curring bobów.
Uprawa Indoor -
Aeroponika 50L nawozy GHE one part ( bez boosterów i bez nawozów końcowych )
HPS - 400W
14 dni veg -
pH 5,2-6,0
ppm 350-600
temp - 28C
wilgotność około 65%
Wolny wzrost początkowy - cała moc roślin poszła w korzenie w kilka dni miały 10cm długości po 6 dniach wzrost masy zielonej umiarkowany.
Po 9 dniu silny wzrost masy zielonej przy jednoczesnym mocnym krzewieniu.
14 - dni veg - wzrost bez treningu 30cm zadziwiająca stabilność jak na NIrvane
LST + FIM praktycznie bez oznak stresu zwiększyłem wilgotność do 75%
Kwitnięcie - 50 dni
Pierwsze kwiaty zaczęły pojawiać się dosyć nie równo po około 7 dniach od przełączenia światła na 12h
pH 5,8
ppm 1200
temp. 31C
wilgotność 70%
Rośliny nadal rosły jak szalone - wzrost zatrzymał się dopiero po 3 tygodniach od kwitnięcia od tej pory już tylko puchły.
Topki stosunkowo smukłe z niewielką ilością liści mocno zbite z dużą ilością żywicy która pojawia się dosyć późno bo w 5 tygodniu kwitnięcia planty oblewają się niemal w całości.
Zapach średnio intensywny do opanowania małym filtrem węglowym jak dla mnie pachnie ostrymi przyprawami zaś same liście bardzo słodko zupełnie inaczej niż kwiaty.
Ostatni tydzień kwitnięcia - topki mocno puchną warto planty potrzymać do końca 7-8 tyg czy nawet kilka dni dłużej.
Ostatecznie planty urosły od 50 do 75cm wysokości po treningu czyli są dosyć niskie a trening zastosowałem dosyć delikatny spokojnie można jeszcze zejść z 20cm
Wdzięczna bezproblemowa odmiana jak w opisie Nirvany - ich odmiany znowu jak dawniej są na coraz wyższym poziomie. Stabilny wzrost i równy koniec kwitnięcia jestem z niej bardzo zadowolony.
Pomimo niższego stężenia nawozów w ogóle nie wykazywały oznak niedoborów
wyglądały przez cały okres uprawy bardzo zdrowo i okazale niestety nie mam żadnych zdjęć z uprawy ;-/
i strasznie tego żałuję.
Susz -
curring bez większych problemów dosyć długo schły bo prawie 2 tygodnie
podczas suszenia topki zmieniły zapach z ostrych przypraw na nutkę leśną wymieszaną
z osiedlowym skunem
. Wydajna odmiana - boby na wadze straciły tylko około 20% wagi.
Moc - bardzo przyzwoita Papaya należy do roślin dających mocny klarowny susz
fizyczne upalenie w połączeniu z psychodeliczną jazdą.
Dym nieco cierpki nie gryzący ale na granicy.
Wchodzi szybko i trzyma długo 7-10h (1g 2 osoby)
Zdecydowanie polecam zwłaszcza niedoświadczonym growerom.
ocena końcowa
Moc - 8/10
High - 10/10
Smak - 7/10
Poziom zapachu - 5/10
Łatwość uprawy - 10/10