• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[Parapet + LED 60w][~0.13m2] 1x White Cheese Automatic

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
rośliny - 1x White Cheese Autoflowering (Dinafem) (nasionko feminizowane)
z holenderskiskun.pl (otrzymane pomyłkowo zamiast white widow automatic ale mnie to pasuje)

box - Zwykła szafka w biurku , ~ 35 cm szerokości , 37 cm długości , 60 cm wysokości

oświetlenie - Głównie parapet (słońce)

Edit:
-----
Odkryłem dlaczego ma roślinka rosła tak wolno , to wszystko wina ledów które na noc i trochę dnia włączałem :/ Na razie ledy zamieniłem na świetlówkę kompaktową 11w , ma mało lumenów niestety.
Dzisiaj dokupię jakąś mocniejszą.
-----

Edit2 :
-----
Kupiłem świetlówkę kompaktową o mocy 30w.
Na tą noc powinna wystarczyć :)

-----

Roślinka jest oświetlana 24/0

Mniej więcej wychodzi , że zapewniam średnią ilość lumenów na tą powierzchnię i jestem blisko optymalnej ilości lumenów.

wentylacja - Wentylator przenośny (mały i okrągły) , 3W (nie wiem ile m3/h)

nawozy - Biohumus Forte Do Wszelkich Roślin

Temp/Wilgotność - Temperatura waha się od 25 stopni do 31 stopni w dzień jak i w nocy.
Urządzenia do pomiaru wilgotności nie posiadam niestety.

Jest to moja pierwsza uprawa tego typu roślin i wydaje mi się , że idzie mi w miarę dobrze.
Jak coś to te białe plamki na liściach zrobiły się po wyschnięciu wody którą spryskałem roślinkę (prawdopodobnie raz trafiła mi się kranówa).
Obecnie używam wody o pH 5,5 i innej o pH 6,8
Nie planuję na razie żadnych treningów , niech rośnie naturalnie.

Martwi mnie to , że pierwsze listki które roślinka wypuściła z ziemi gdy wyszła zaczęły teraz żółknąć.

Odstępy między piętrami liści wynoszą mniej więcej 1-2 cm więc chyba się nie wyciąga.

Jest to pierwsza z tego co widzę na tym forum fotorelacja tej odmiany więc nie mogę porównać jej z zdjęciami innych użytkowników lecz jak na moje oko coś powoli rośnie :/

Zdjęcia na razie robiłem komórką , w najbliższym czasie spróbuję załatwić aparat.

15 Dzień roślinki

IMG_0035.JPG

IMG_0036.JPG

IMG_0037.JPG

Ostatnia edycja:

Bombs

Well-known member
Buchów
0
Żółknięcie tych listków jest normalne, potem zaczną usychać i odpadną. A te lumeny jednak nie są tak dobre i rzeczywiście trochę wolno się rozwija bo to w końcu światło dzienne jest inne, mi sie wydaje, że tak jakby słabsze.:zjarany:

G

Gość

Guest
@Bombs

Jednak te żółknięcie liści nie było normalne :/
Rzuciło się to na wyższą partię liści również.

Te dwa listki nad tymi pierwotnymi zaczęły żółknąć , a ich końcówki robić się brązowe.
Cóż to może być ? :/
Listki stoją do góry więc to raczej nie przelanie ani odwodnienie.

Pierwsze co zrobiłem po zobaczeniu tego to :

Wziąłem pół litra wody , dałem tam zakrętkę biohumusa , trochę kwasku cytrynowego by pH było niższe i podlałem roślinkę używając mniej więcej 100 - 200 ml wody.

Zobaczę czy w najbliższych godzinach się poprawi.
Jak nie to wrzucę zdjęcia do oceny co to za choroba.

Bombs

Well-known member
Buchów
0
No zdjęcia dodaj. A to co pisałem z tymi pierwotnymi to normalka, ale żeby działo się to jeszcze z wyższymi liściami to nie wiem co jej może dolegać. :zjarany:

G

Gość

Guest
Zdjęcia już dodaję :)

Chociaż sprawa wydawała się poważna udało mi się kompletnie zatrzymać żółknięcie liści pierwszą dawką nawozu zmieszaną z wodą o niskim pH.
(pH reguluję niestety tak mniej więcej na oko ^^ więc ciężko uzyskać właściwe).
Po dwóch podlaniach roślinka odpłaciła mi podnosząc swe listki mocno do góry , znacznie przyśpieszyła ze wzrostem a i zapach ładny da się wyczuć gdy wącha się ją z bliska ^^

Na ostatnim zdjęciu jest jeden z listków który miał ten problem.
Teraz jest już wszystko ok.
Dałem zapalniczkę dla porównania wielkości.

Jakby co to teraz używam na noc tylko świetlówki kompaktowej 30w , barwa 2500K (gdy daję więcej lamp mam problem z temperaturą boxa).
Trzymam ją 4 cm od roślinki.

W planach mam zamiar podsypania jeszcze trochę ziemi jak te pierwotne listki już odpadną.

18 Dzień

IMG_0039.JPG

IMG_0040.JPG

IMG_0042.JPG

Ostatnia edycja:

Ineedmj2

Well-known member
Buchów
0
Mi pierwotne listki odpadły dopiero w polowie kwitnienia wiec <joint>
Jak juz masz sypać ziemie to wal tera

G

Gość

Guest
@Ineedmj2

W najbliższym czasie podsypie ziemią ^^

//
Zauważyłem także 2 szt. ziemiórek , próbowałem zabić je palcem lecz nie wiem czy udało mi się.
Roślinka ładnie rośnie , zapach nie wyczuwalny no chyba , że wącha się ją z odległości 1 - 2 cm.
Na początku był typowy na tego rodzaju roślin lecz teraz mnie zadziwił , daje się wyczuć delikatny cytrynowy zapach czy coś w tym stylu , dziwne ale nie narzekam ^^ , przyjemny i miły dla nosa jest.

W następnym roku prawdopodobnie zrobię uprawę outdoor , mam fajną miejscówkę , nikt tam nie łazi , droga do niej jest bardzo wąska , długa i pełna różnych roślin , drzew itp z kolcami i bez , 3 - 4 metrowa przepaść z obu stron.
W połowie drogi jest takie małe wąskie miejsce w którym jest tylko wysoka trawa , a słońce świeci od wschodu do zachodu.

Bez maczety czy czegoś w tym rodzaju normalna osoba skończyła by tak jak ja :p Czyli podarte ubrania na strzępy , pełno ran i cięć od tych kolczastych drzew ^^

20 Dzień życia :

IMG_0043.JPG

----------
//Edit

Roślinka znacznie przyśpieszyła wzrost , płci jeszcze nie pokazała (to wiadome , że kobieta bo nasionko fem).
Zapach zmienił się i to znacznie , zrobił się intensywniejszy i przy włączonym wentylatorze czuć go w całym pokoju.
Obecnie mam 5 włączonych wentylatorów w pokoju i okno otwarte...

Zapach... masakra... mam nadzieję , że taki do końca nie zostanie...
Z bliska , gdy jest stężony da radę wytrzymać, nie jest tak źle, lecz gdy wentylator rozdmuchuje go na pokój i jest w małym stężeniu to czuć po prostu lekko gównem na razie nie zbyt mocno i tylko wtedy gdy temperatura otoczenia jest wysoka (27 stopni +)...

Co do plonu to pod koniec jednak do kolegi potajemnie go wyniosę zamiast wyrzucić.

21 Dzień życia :

IMG_0044.JPG

---------
Edit

Kolejny dzień z życia roślinki ^^

Mam także pytanie do ekspertów , na dolnym piętrze miałem kiedyś problem z dwoma listkami , poprzez obniżenie pH i danie nawozów na jakiś czas zatrzymałem żółknięcie i usychanie listków.
Obecnie te listki zrobiły się z niewiadomych powodów prawie , że całe żółte z przebłyskami bardzo jasnej zieleni.
Na roślince także zaczęła pojawiać się masa odrostów (prawdopodobnie dodatkowe topy chyba z ich będą) lecz te odrosty przy tych zżółkniętych liściach zatrzymały się kompletnie w rozwoju.
Cała reszta zaś rozwija się prawidłowo.

Co do zapachu to jak roślinkę zamknąłem w ciepłym boxie (około 30 stopni temp.) i o dużej wilgotności to zapach zrobił niesamowicie przyjemny.
Znowu zalatuje lekko jakby cytryną , lasem i typowym zapachem roślinki.

22 Dzień życia :

IMG_0045.JPG

Ostatnia edycja:
G

Gość

Guest
(Nowy post napisałem ponieważ poprzedniego nie mogłem już zedytować)

Witam wszystkich ^^

Moja dziewczynka ładnie rośnie chodź na początku myślałem , że to będzie karzeł jakiś :D
Start może słaby miała lecz teraz to normalnie mały kolos szybko rośnie :p

Co do jej zapachu to wyciągnąłem na początku złe wnioski.
Już nic nie śmierdzi , obecnie przy temp. 20 - 25 stopni nie wydziela praktycznie żadnego zapachu.

Na samej górze jeden z listków jest leciutko przypalony ponieważ dziewczynka ma urosła przez noc o aż 6 cm !! Tego się nie spodziewałem , gdybym wiedział to bym dał wyżej świetlówkę ^^
Jak tak dalej będzie rosnąć to w parę dni może przerosnąć mojego boxa.
Obecnie jej wysokość wynosi około 20 cm.
Pokazała już mniej więcej 7-8 białych włosków czyli zaczęła kwitnąć tak ?
Jak długo mogę jej dawać mieszankę różnych biohumusów zanim przerzucę się na planton k ?

Mam bardzo ważne pytanie :
Otóż ostanie zdjęcie pokazuje pierwsze piętro liści (uschły poprzez złe pH na początku)
Przy nim są 3mm odrosty które prawie kompletnie nie rosną nie wiem dlaczego.
Dlaczego tak się dzieje i czy da się to naprawić ? Odrosty są zielone i małe , listki są uformowane.
Czasami rosną o 1mm więcej lecz to bardzo rzadko.

26 Dzień życia / 2 Dzień kwitnienia

IMG_0050.JPG

Tutaj na tym drugim zdjęciu nie widać paru listków nie wiem dlaczego :O
Moja komórka sama je wycięła bądź zamaskowała przy robieniu zdjęcia...
Roślinka ma 6 pięter liści i 7 właśnie rośnie.
IMG_0049.JPG

IMG_0052.JPG

G

Gość

Guest
Przepraszam , że tak długo nie dodawałem nowych zdjęć , miałem trochę problemów które udało mi się już rozwiązać.
Jednym z problemów było to , że parę razy prawie by spłonęła...
Trzymam świetlówkę 5 cm od niej , lecz ona w ciągu 6 godzin potrafi urosnąć nawet 4-5 cm...
I parę razy zdarzyło się , że ona normalnie wrosła mi w lampę co skutkowało mocnym popaleniem.
Gdy weszła w fazę kwitnięcia miała około 20 cm... Obecnie posiada ona około 90 cm (nie wiedziałem , że w fazie flo hybrydy potrafią urosnąć nawet o 450%) i dawno przerosła mojego boxa , wkrótce przerośnie nawet mój parapet i nie wiem gdzie będę ją trzymał :O

Myślałem , że hoduję badyla lecz roślinka pozytywnie mnie zaskoczyła :D
Zobaczcie jak na dzień dzisiejszy wygląda :

Posiada ona 18 odrostów (9 podwójnych) czyli 18 dodatkowych topów ^^
Było ich 20 lecz zaczynają te dwa najniższe żółkną po prostu czyli roślinka je "zjada".

Moja roślinka dostaje nawóz na flo : Agrecol Do Roślin Kwitnących (NPK : 4-5-8 .)
Planton K nigdzie nie dostałem , nawet w Obi czy Praktikerze.

45 Dzień / 21 Dzień kwitnięcia

IMG_0069.JPG

IMG_0068.JPG

dudens24

Well-known member
Buchów
0
jestem w szoku ze w tak małej donicy z tak marną iloscią ziemi wyrosła taka palma,ale duzej ilosci matexu sie nie spodzewaj.Mimo wszystko z fartem koleżko.

G

Gość

Guest
Dużych ilości zioła za pierwszym razem się nie spodziewam :D
W końcu to moja pierwsza uprawa.

Ziemi ma naprawdę mało lecz wysokiej jakości (composana z perlitem i agrosilem , nie zbita , wysoka przepuszczalność wody) , a doniczka ma może pojemność 5-4 litrów lub mniej.

Bardzo często muszę podlewać roślinkę (z każdym podlaniem dostaje nawóz) więc podejrzewam , że masa korzeniowa jest gigantyczna skoro tyle wody pobiera i rośnie taka duża.

Łodygę ma chyba niezniszczalną :D
Na roślinkę wieje 80 cm wentylator zaczynający się od podłogi i posiadający aż 5 wiatraków co daje bardzo mocny strumień powietrza oraz mały dodatkowy 3W wentylatorek do chłodzenia lampy i głównego szczytu.

Skoro w boxie już dawno się nie mieści zbudowałem jej przed chwilą ze stołu , krzesła i paru innych elementów takiego dziwnego boxa .
Całość została oklejona folią aluminiową która została naciągnięta do kresu jej możliwości , całkiem dobrze odbija światło.

Jak da przynajmniej 10g zioła ususzonego pod koniec to będę bardzo szczęśliwy bo koszty uprawy zwrócą się , a i profit nawet będzie , chociaż według moich obliczeń spodziewam się co najmniej 40g zioła (Liczę , że każdy odrost da przynajmniej 2g , a główny top 4g)

Mam ważne pytanie :

Kiedy będzie widać gołym okiem lub pod lupą x20 trichomy ? Bo jak na razie to nic nie widzę albo ślepy coś jestem :sunny:
Ma gigantyczne ilości białych włosków , na zdjęciach za bardzo tego nie widać , słaby aparat w komórce.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół