• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

patent na moc swiatla

Wyszukiwarka Forumowa:

zdupyogien

Active member
Buchów
0
Witam rozkminilem dziwny pomysl moze ktos kto sie zna na optyce powie mi czy to mialo by sens . Chodzi mi o to by pod swietlowka lub innym oswietleniem zastosowac soczewke ktora by skupiala swiatlo prosto na glowny top rosliny lub nawet na cala ale nie tak ze swiatlo bylo by skupione w jeden maly ptk (bo wiadomo by spalilo ) ale w duza plame na szerokosc rosliny. a tak to se mniej wiecej wyobrazam https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/60477/patent~0.png .
Pamietam tez kiedys byly takie stare rzutniki do slajdow https://www.forum.haszysz.com/solarr/albums/userpics/60477/zutnik.png pamietam ze skubany byl bardzo jasny a z bliska soczewka wypalala dziory w drewnie zas z daleka naprawde mialo oslepiajaca moc chociasz z tego co patrzylem na necie siedzi tam 20 watowa zarowka . takie cos tez mozna by bylo zawiesic jako oswietlenie moze by sie sprawdzilo :p

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
Może i się nie znam lecz wydaje mi sie że zastosowanie soczewki nie ma sensu, po pierwsze nie znajdziesz takiej soczewki która w BOX-ie spełni takie zadanie jak chcesz, po drugie żeby dobrze naświetlić fasolkę wystarczy ją nagiąć i przysunąć do lampy.

podsumowując to soczewka = się dużo problenów w czasie uprawy
LST = dobrze i bez zbędnego utrudnienia.

Poczekajmy na innych, co powiedzą bo może się mylę.

Powodzenia <joint> buszek za rozkminę

zdupyogien

Active member
Buchów
0
mam gdzies w piwnicy wlasnie nadajaca sie soczewke wielkosci talerza i nie powieksza mocno bo jest z plastiku i skupia swiatlo nawet z daleka wlasnie na taka duza plame swiatla . Na jesien sprobuje to zrobic i zobacze efekty

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
Jak coś zmotujesz to daj znać chętnie jakieś foto zobaczę bo może to będzie pionierskie odkrycie. :yeahh:

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
bzdura - cala roslina musi miec dostarczone swiatlo a nie tylko top - najwyzej go spalisz albo wystapi fotooksydacja...przecierz poto ludki wydaja kase na mylar zeby swiatlo ROZPROSZYC a nie skupic...

zdupyogien

Active member
Buchów
0
przeciez napisalem wyzej ze mozna se tak ustawic ze plama skupionego swiatla bedzie na calalej rosline tak zeby nie spalic jak by byl nadmiar swiatla to bym se wtedy zdja ale zanim by sie zrobil ten nadmiar swiatla to by ja wystrzelilo w kosmos moze :p bo tez nie mowie o wieszaniu tego nad hps 1000 czy 600 w tylko nad 250 - 100 lub swietlowkami ja mam naprzyklad 85 w wiec nie az taka mocna a rosnei podnia nawet fajnie ale moze bedzie roslo lepiej na tym patecie , sprawdze w jesien jak powiedzialem

---------- Aktualizacja posta 14:26 ---------- Czas poprzedniego posta 14:11 ----------

mozna tez pokombinowac naprzyklad https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage-305444.html

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
szczerze watpie bo jakakolwiek soczewka spowoduje straty swiatla a nie zysk...najlepiej jak najwiecej swiatla rozproszonego skierowac na rosline - czyli postawic ja w ciasnym boksie z mylarem dookola - imho najmniejsze straty lm

zdupyogien

Active member
Buchów
0
heh pie****isz jak mozna rozproszone swiatlo skierowac w dane miejsce skoro jest rozproszone , lol zgadzam sie ludzie stosuja wiele patentow zeby ropraszac swiatlo poto zeby go nie tracic ja moge zjednej zarowy skupic swiatlo w dane miejsce czyli na przykald z metra kwadratowego osiwtlanego siwatlem skupie siwiatlo w pol metra kwardatowego a wiec po dowje moc swiatla a reszte moge se doswietlic swietlowkami

Rafik

Well-known member
Buchów
0
Montujesz soczewkę
robi się hot spot
po 2-3 dniach roślina więdnie

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół