akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

PGR nowej generacji

Wyszukiwarka Forumowa:

MiczBuhanen

Well-known member
Weteran
Buchów
9,270
Odznaki
7
Nie chce nic sugerowac czytalem kiedyś opinie że działają w synergii... Dużo producentow np biobizz czy biotabs ma oba środki w swoich podstawowych zestawach więc może ma to jakiś sens?

Żul

Rzeczny
Buchów
23,152
Nie ma sensu. Zobacz jakie krzaki miał kot jak nie używał mikoryzy, a jakie ma honza używając mikoryzy.

WeedBaron

Emeryt
Buchów
529
Zrobiłbyś fotorelacę z przyrostów roślin na podanych specyfikach?
Nie będę robił żadnych fotorelacji, może dopiero na ostatnim rzucie zrobie i to z opóźnioną publikacją (zaczne wrzucać jak mnie już na tej miejscówce nie będzie).

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
18,726
Odznaki
1
W dodatku nie uzywalem nawozow, a Honza uzywa 🤷🏻‍♂️
Mikoryza i nawozy to zguba growerow, kto raz sie tego pozbyl, to ma krzaki ze szok.

#

Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
18,726
Odznaki
1
Na wodzie z kranu.

blvck

Well-known member
Buchów
143
Pozwolę się wtrącić,

a co sądzicie o TNC MycorrHydro / MycorrMaxx? Też nie ma sensu żadnego?

U

Usunięty 79633

Guest
W dodatku nie uzywalem nawozow, a Honza uzywa 🤷🏻‍♂️
Mikoryza i nawozy to zguba growerow, kto raz sie tego pozbyl, to ma krzaki ze szok.

Właśnie ja bym chciał zauważyć że ostatnio prowadziłem dwa grow jednoczenie. Jedno pod hps w donicach 12l (gleba nakoksowana, płynne i sypkie suple organiczne, częste przesuszenia) oraz pod LED, a później CMH w dużej 300l donicy gdzie poświęciłem mniej czasu (glebę sam przygotowałem, dużo półproduktów dostępnych dla bakterii, robaczkow i mikroorganizmów glebowych itp, nigdy nie przesuszyłem). Grow w donicy gdzie nie było przesuszeń do samego końca nie wykazywał niedoborów, natomiast rośliny w 12l donicach przesuszane były czasem i wyglądały trochę zajechane na koniec grow (żółte liście, dolne uschnięte itp). Zresztą widziałeś na zdjęciach wcześniej...
Uważam że dobra gleba + woda mogą wystarczyć :) ważne jest żeby nie przesuszać, a blumaty pomogą w tym.
Używam gleby drugi grow, dorzuciłem jakiś topdressing, posadziłem siewki, trochę są przenawożone, ale do końca grow nie będę już nic tam sypał. Znowu wszystko zdrowo idzie. Podobno najlepsze rezultaty uzyskuje się przy używaniu gleby 4-5 grow...
Chyba w takim systemie uprawy mamy szansę na wytworzenie mikoryzy.?
W każdym bądź razie ja używam mikoryzy, bakterii glebowych i innych mikroorganizmów pozytywnie wpływających na życie w glebie. Na reszcie też używałem, ale nie odczułem różnicy.
Zobaczymy za kilka upraw czy będzie różnica...

Jeżeli gleba na jedno grow to imo nie ma sensu.

pozitiv

Well-known member
Buchów
1,331
NIeładnie jest stosować hormonalne boostery.

Sarus66

Well-known member
Buchów
26
Odznaki
1
Bardzo ciekawy temat widzę @WeedBaron . Co mogę ci powiedzieć próbuj.
Zamiast IBA zdecydowałeś się na benzyload. ...? to może bym już bardziej próbowała z NAA skoro masz warunki do takich testów.
Kwas salicylowy - będziesz robił roztwór na 14ml z ilu gram ?
Nie wiem czy bym używała tej Trichodermki.

Zaproponowała bym Ci może spróbowanie kwasu bursztynowego oraz grupy witamin b, szczególnie b1 czy b12 która detoksykuje roślinki.

Horses

Well-known member
Buchów
546
Ale tu nie chodzi o zasolenie. Mówimy o dwóch różnych rzeczach. Naukowo udowodniono że mikoryza przynosi korzyść w glebach biednych w składniki odżywcze względem próby kontrolnej. Tam gdzie była gleba bogata to rośliny rosły mniejsze, badumtsss. Symbioza przechodzi w komensalizm w pewnych warunkach.
Ja jedynie mogę potwierdzić że w glebie biednej w składniki odżywcze - 70% kokosu reszta to perlit i wermikompost oraz małe ilości dodatków typu premix biobizz, korzenie w połączeniu z mikoryza rozwijają się szybciej niż w bogatej w składniki odżywcze. A na moje oko rozwija się lepiej i szybciej stosując mikoryze i trichoderme. Mam grow gdzie w 3 doniczkach stosuje mycoterra pandora i quimera, z tych 3 dwie mają szczepionkę mikoryzy kraken wp. Śnieżnobiałe korzenie w tych dwóch growbagach wychodzą dołem, przy czym w tej jednej bez mikoryzy, korzeni od dolu nie mam, poza tym lodyga do tych dwóch z mikoryza to żart 😉

WeedBaron

Emeryt
Buchów
529
Nic nie będzie kontynuowane, ogłosiłem upadłość, pozamiatałem już (nie ma śladu po działalności) i odetchnąłem z ulgą.
Dostałem prawie 20k rachunku za prąd (2 miesiące), a nadal jest aktywna ochronka VAT, w nowym roku zapowiadają wzrost cen energii o około 30% (nie wliczając w ochronki), co da finalnie około 58% wzrostu - czyli buliłbym za taki sam okres ~32k. Powiem tylko tyle, przed kryzysem 8k to był spory rachunek ;)

Żeby zabezpieczyć rzut musiałbym wykładać 90k (wliczając absolutnie wszystkie koszta), zgarniając 135k przy dobrych lotach, dla takich pieniędzy nie opłaca się ryzykować i tak ciężko na to pracować.
Zobrazuje tą opłacalność tym, że przygotowanie auta do wyjazdów za granice w tym regionie to koszt góra 40k żeby nie wzbudzało podejrzeń i miało dobrze pokitrane schowki na choćby na 5kg, kupno tam po 15 dobrej jakości i sprzedanie tutaj po 22, to jest góra tydzień pracy i na czysto ma się z tego ~30k. Po wykonaniu roboty jest się czystym, nic na człowieku nie wisi. Kwestie pieniędzy nie pozostawiają złudzeń, a podobnie jest z wyrokami, za taki przemyt nie mniej, nie więcej dostaniecie tyle co by was złapali z uprawą + posiadaniem znacznej ilości, więc się zeruje, a szanse na to są o wiele mniejsze. Tym bardziej jak się opłaci 2-3 chłopaków z autami żeby ściągali na siebie uwagę służb po drodze.

Ja idę na emeryturę, u mnie to definitywny koniec z takim życiem, pora być po prostu normalnym grzecznym obywatelem, który lubi mieć penis w dupie, zapakowany tam bez wazeliny przez złodzie... znaczy rządzących i ich klakierów.

Napisałem to, żeby jakiś czytający to z myślami "ale bym sobie od***al komerchę" się dwa razy zastanowił nad opłacalnością, bo moim zdaniem to już się nie spina.

Natomiast bardzo dziękuje wszystkim za pomoc i wiedze która pozwoliła mi na tą życiową przygodę. Jak będzie legal to postawie sobie boxa w pełni automatycznego, będę się bawił z tematem dalej, kupie sobie za***iste klony i zrobię fotorelkę.

Ostatnia edycja:

BmwM3

Well-known member
Buchów
23
Bez hejtu ale coś małe zyski jak na tak duży rachunek za prąd? Ile tam Wat miałeś?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół