nasiona marihuany

PH-metr, kwasomierz glebowy.

Wyszukiwarka Forumowa:

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Cieżko jest je zakupic i znaleść, poza tym sa bardzo drogie a przecież nam growmenom bardzo potrzebne
nie sa takie drogie (30PLN) a jesli chce sie to sie znajdzie :D np w hutrowni ogrodniczej :D
ja wlasnie tam kupilem :) i dalem 30 zl :p oto foty:

Revers

Well-known member
Buchów
1
Oki ale mi przede wszystkim chodzi o elektroniczne urzadzenia,poniewarz te z roztworami sa mniej dokładne i kombinacji przy nich za dużo! A taki elektroniczny wkładasz w glebe kilka sekund i masz dokładny odczyt jakie jest ph. I uwierz mi ze takie naprawde konkretne ph-metry to kosztują po kilkaset złotych,ale przecież aż tak drogich to nam nie potrzeba...

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
a po co ci taki bardzo doklady pomiar :> chodzi tylko o to by spr czy gleba nie jest kwasna :p taki jak jak posiadam daje rade :)

B

blancik

Guest
Tak, a przy okacji można także nim zmierzyć ph wody do podlewania, też sobie z tym radzi ;]

C

canabuz

Guest
chlopaki, ja mam ten sam ph-metr i praktycznie przestal sie wychylac, wciaz pokazuje 7,0... co najgorsze, raz juz wymienialem po pierwszy nic nie pokazywal, a ten na poczatku jakies wyniki dawal, az coraz mniejsze roznice od 7 i w koncu wciaz 7 - stopniowo tracil czulosc
czy ja mam takiego pecha czy tez macie wrazenie ze wasze mierza coraz gorzej?

B

blancik

Guest
canabuz, poprostu przy każdym pomiarze musisz dobrze przeczyścić sztyce i zaraz wbić w ziemie i będzie jak najbardziej ok.
Pzdr!

B

bodekl

Guest
Ja po każdorazowym użyciu ph metra dokładnie czyszcze sztyce i staram się uważać na nią, podczas czyszczenia, bo jest troszeczkę delikatna i łatwo można ją wygiąc i uszkodzic. Nigdy nie mialem problemu z ph metrem zawsze wychylał się prawidłowo.
Ale pamiętam jeden przypadek jaki mi się przytrafił. Mianowicie jak rozpakowałem go wskazówka była cały czas wychylona na 7, wsadzam do jednej donicy i nic wskazówka ani drgnie, wsadzam do drugiej donicy tez to samo, postanowiłem że sprawdzę kwasomierz na polku, i to pomoglo wskazówka się wychyliła. Podczas każdorazowego pomiaru gleby odczekałem do 1 min. na wychylenie się wskazówki.
Słuchaj canabuz może masz po prostu ph gleby w donicach po 7ph i wskazówka się nie wychyla, jest to wówczas normalna reakcja.
Radzę weź kwasomierz i sprawdz go na dworze w byle jakim miejscu, lub zakwaś ziemię w pewnym miejscu na polu i po zakwaszeniu sprawdź ph metrem. Jak dalej wskazówka się nie wychyla tzn że ph metr jest zepsuty. Przed sprawdzeniem wstrzosnij nim delikatnie i sprawdź czy wskazówka się wogóle wychyla na boki.
Daj znac czy pomogło. Peace :queen:

C

canabuz

Guest
no to tak:.. zawsze czyscilem sztyce dokladnie, albo recznikiem albo scierka. zaczal pokazywac coraz mniejsze odchylenia w tych samych donicach i na bank ph nie jest w nich wszystkich rowno 7,0. na poczatku jeszcze pokazywal wyraznie zmiany po wlozeniu do wody, octu czy jednego starego kwiatka, u reszty male: 6,5-7,0. a teraz nie ma szans zeby cokolwiek pokazal, wskazowka rusza sie tylko jak sie nim machnie

B

blancik

Guest
Może poprostu się zepsul w takim razie. Szczęście że koszt to tylko 14zl.

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Gdzieś czytałem (chyba na allegro, głowy nie dam) , że sztycę powinno się czyścić drobnym papierem ściernym.

B

blancik

Guest
lubo napisał:
Gdzieś czytałem (chyba na allegro, głowy nie dam) , że sztycę powinno się czyścić drobnym papierem ściernym.

Tak to prawda, i to jak najdrobniejszym.

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Hehe gdybyś używał grybego to by Ci kwasomierz na 2 pomiary starczył :geek:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół