• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Ph roślin spadło dramatycznie !?!?

Wyszukiwarka Forumowa:

patkud

Well-known member
Buchów
0
Witam, ponownie.

Dzisiaj podlałem moje roślinki. Ku mojemu zdziwieniu woda wypływająca z dołu roślinki miała ph około 5 !?!?!?!?.

Poprzednim razem gdy podlewałem miała idelanie około 6,5. Od tego czasu jedyne co zmieniałem to opryski Asahi SL.

Czy to możliwe żeby Asahi tak mi zmieniło pH !??!. Podlewam wodą która ma ph około 6,5 - 7 oraz dodaje nawozy Advanced Nutrients z formułą PH, taki roztwór ma idealne 6,5 (mierzone). Więc czy to możliwe żeby ph mi zjehało o około 2ph w dół ???!?!?!

Do mierzenia używam kropelek od GHE, mierze przed podlaniem ph roztrowu jak i to co wypłynie.

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
uzywasz jakis wspomagaczy do ziemi lub cos podobnego? ph moze ci sie spie****ic od nawozow zrob flush i zmien miernik ph na digital i wyreguluj go (buffer) ale moze ten twój byc ok nie wiem
zeby podniesc ph użyj dolomitu i mozesz użyć skorupek pokruszonych od jajek
z fartem

Beginers

Well-known member
Buchów
0
sprawdz czy ci jakis lisc zwiedniety nie wpadł do gleby.. taki lisci potrafi skwasić glebe i to bardzo mialem podobny przypadek podsypałem ziemie dolomitem i po kilku podlaniach wróciła do normlanego ph:spalony:

patkud

Well-known member
Buchów
0
Siemano, liść może i nie wpadł, bo to mi się stało naraz na wszystkich roślinkach, może przez to że robię LST i zdarzyło się trochę polać po liśćiach, po czym trochę spłyneło do gleby, oraz liście teraz są za pomocą haczyków dobite do gleby, może to to ?. Co to znaczy podsypałeś ziemię, wyciągnąłeś całą ziemię z roślinką i na spód dałeś dolomitu? czy po prostu na wierzch ?

ITSA

Well-known member
Weteran
Buchów
5
trzeba regulować ph wody przed każdym podlewaniem albo profesionalnymi specyfikami,lub MÓJ sprawdzony sposób

OCET ph 6---dodaj łużke octu do wody i sprawdź ph będzie odpowiednie i po occie ph dłużej utrzymuje się poprawne od dolomitu czy jakić kwasków.

do takiej wody nawozy kontrol tylko ze zależy jakim ph metrem sprawdzasz elektronik czy za pomocą kropli???

w kroplach- po dodaniu kropli odczekaj ze 3 minuty i wtedy masz prawidłowe ph

elektronik- wymieszaj dobrze wode odczekaj i sprawdzaj

woda wypływająca z dna doniczki zawsze zmieni ph ważne aby przy podlaniu było dobre ph:jaraczz:

wszystko zależy od wody jakiej używasz u mnie miękka z kranu bo inne to tylko wymysł bajkowy i przesada.

patkud

Well-known member
Buchów
0
Woda przy podlaniu ma zawsze około 6,3-6,8 ( nie mogę dokładnie sprawdzić bo mam kropelki od GHE, jednym słowem działa PH perfect bo sprawdzałem na kilku wodach i zmienia je do właśnie optymalnego PH, oczywiście cały czas podlewam taką samą (jednym rodzajem) wody.

No przy pierwszych dwóch podlaniach woda wypływająca miała też właśnie jasno zielonkawy kolor po dodaniu kropelek co świadczy o ph pomiędzy 6,3-6,8. Więc właśnie nie wiem co mi tak skwaśiło glebę.

W nawilżaczu woda która ma 7 ph, podlewam wodą która ma 6,3-6,8. Pierwsze dwa podlania wszystko ok, za trzecim wyszło mi takie ph, więc nie wiem sam. Jutro będę miał miernik ph do gleby to sprawdzę, co i jak

Beginers

Well-known member
Buchów
0
Siemanko no to moze byc przez to.. podsypałem to znaczy ze wybrałem troche ziemi z góry tak zeby nie uszkodzic korzeni dosypałe do 11l doniczek 11 plaskich łyżek stołowych dolomitu przysypałem ziemia na maxa i podlewałem woda z ph 6.2 i po okolo 1-2tyg woda ktora wylewała sie miala juz ph oko 6-6.1 teraz mam juz 6.2 we wszystkich i niema zadnych niedoborów :)

Zaopatrze sie tez w elektryczny miernik ph daje lepsze i dokładniejsze pomiary

ITSA

Well-known member
Weteran
Buchów
5
Ja zawsze stosuje dolomit do ziemi i to nie mało + dodaje na wierzch+regulacja wody = spokuj ze złym ph

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
kokos byl dla mnie alternatywa i to zmienialem z ziemi w ostatnim dniu vega maja sie dobrze teraz :)

Beginers

Well-known member
Buchów
0
Ja zawsze stosuje dolomit do ziemi i to nie mało + dodaje na wierzch+regulacja wody = spokuj ze złym ph

Dokładnie ja przy pierwszych plantach niemialem dolomitu i musialem pozniej podsypac, w drugich juz oddrazu ddodałem do gleby i w 6l donicach porosly mi po 60-70cm :eek:

patkud

Well-known member
Buchów
0
Dzisiaj już mi przyjdzie ph - i +, oraz elektroniczny miernik ph, zobaczymy. Wybiorę się dzisiaj po dolomit ;]

---------- Post added at 14:16 ---------- Previous post was at 07:27 ----------

Witam, dostałem dzisiaj elektroniczny miernik do ph gleby, przetestowane, sprawdziłem i jest 6,5 tak jak powinno być !?!?. Na 4 roślinach z ziemią biobizz all mix i nawozami ph perfect jest 6,5. Na 5 roślince gdzie był już robiony flush pokazuje 5.5

Więc czy to możliwe że kropelki GHE mi się spieprzyły ? może źle je przechowywałem etc.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół