akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Pierwsza uprawa, 3x moby dick GHS, 1 Big Bang GHS, 1 Amnesia

Wyszukiwarka Forumowa:

alan

Member
Buchów
0
Siemka. Jest to moja pierwsza hodowla i początki na tym forum.

• Technika uprawy: SCROG

• Wymiary: 0,75x0,75x1,25m
Siatka jest 25-30cm na dziewczynami.
Lampa jest ~40cm nad siatką

• Oświetlenie: HPS 250W cooltube (jednakże wentylator zdechł)...

• Wentylacja: Dwa wentylatory 48V 120mm, jeden na wysokości siatki wdmuchujący drugi wyciągający na "dachu" boxa. Jeden 24V w środku, troszkę mniejszy, nieco ponad siatką służy jako mieszający.
  • Doniczki: 24x24cm
  • Ziemia:
    3,7l ziemii (rodzaj ziemi: po taniości :smokee:)
    0,6l perlitu
    0,6l włókna kokosowego
    0,5l keramzytu
    350g dolomitu
    60g kurzaku\nawozu naturalnego
  • Rośliny: 3x Moby Dick od green house seed (Aktualnie kiełkują)
    1x Big Bang j.w.
    1x Amnesia od Holenderski Skun
    Nasiona z opakowań wrzucone na chusteczkę, po puszczeniu kiełków (big bang, amnesia) wrzucone odrazu do doniczek.
    Moby Dick z chusteczki poleciał do małych doniczek ( po dużych danonkach, porobiłem też dziurki coby ziemia i korzenie były bardziej napowietrzone ). Aktualnie puściła pierwsze listki.
  • Nawozy: Hesi zestaw do gleby.
    Big Bang i Amnesia dostały pierwsza porcje dodatków (połowę dawki)
    Root Complex, Super Vit PowerZyme.
  • Warunki panujące w Boxie : temp. 30 C, wilgotność 40% (ogólnie padaka)
To taki opis Box'a i tego jak to wygląda. Aktualnie mam problem z jedną roślinką, tj. listek zaczął żółknąc. Ktoś mi powiedział że to może być z niedoboru jakiś składników. Dlatego podałem pierwsza dawkę nawozów.
Boxa itd robiłem w oparciu o to co przeczytałem na tym forum. Jednak wiem że moja wiedza jest <lol>. Fajnie byłoby uzyskać pare rad i z*** od bardziej doświadczonych growerów <shiza>.
Zastanawiam się czy moje pierwsze roślinki to nie badyle ? Nie sa zbytnio rozciągnięte? Tak sobie myślę czy to nie jest wina tego że lampa jest tak wysoko czy czegoś innego...

Dalej jedna roślinka ma problem jakiś. Niestety nie wiem czego jej brakuje bądz czego ma za dużo...

Zdjęcia boxa...

Wentylator "dachowy"<joint>. Ten prent po lewej to mocowaie lampy.

Wentylator wdmuchujacy tuż pod siatką. W tle garnek z wodą który w teori miał podnieść wilgotność....

Lampa i cooltube obok farelka na chłodniejsze dni jak narazie nie została odpalona...

I jeszcze pare fotek samej MJ

Co do temperatury i wilgotności to opracowałem sobie pewien plan. Chciałem podać im dwutlenek węgla według przepisu z forum pt: "dwutlenek węgla za pomoca sody i kwasku". Moja wizja jest taka:
Z 5-10cm nad siatka do każdej ściany przymocuje długa i wąska forme do ciasta. Na dno włożę długa rurke napowietrzającą do której bede dostarczał CO2 na to wysypie kreamzyt i zaleje wodą. Dzieki temu rośliny będą miały CO2 wiec temperatura nie jest już kłopotem i w sposób jaki dostarczam ten gaz powinien podnieść wilgotność w boxie. Dobrze kombinuje?

Jeśli chodzi o możliwości techniczne to mam dosyć spore(narzędzia, umiejetności). Natomiast finansowo to lipton:freak2:.

Tak więc jakieś rady, uwagi bądź z***y od starszych growerów?

GEMINI

Well-known member
Buchów
0
Po 1 opuść lapnę bo planty się wyciągają, tu maż podpowiedź http://www.wiki.haszysz.com/images/5/51/Dalekoszczyty.jpg

2 zbij temperaturę to nie równik i dołóż słoik 1 - 2 z jakimś materiałem w środku zalej wodom to podniesie wilgotność, ciut spadnie temperatura ale ja bym dołożył mocniejszy wentylator wyciągający to gorące powietrze.

3 (sory) nie pie**ol się w Co2 na początek. Ogólnie Co2 podnosi temperaturę.
A jeśli bardzo chcesz Co2 na początek wystarczy, kupić butelkę 5l wody paczkę drożdży spożywczych i cukier na tydzień powiano wystarczyć wystarczy.
Jak to zrobić?? Wylej wodę, zostaw 2 2,5L wody. Zagotuj ją i rozpuść szklankę cukru w niej. Niech ostygnie by była letnia, przelej do butelki i dodaj pokruszone drożdże. Wstaw do boxa nie zakręcaj butli i masz Co2

4 Domyślam się że to pierwsza twoja uprawa wiec daruj sobie siatkę i SCROG na początek poczytaj w http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Strona_g%C5%82%C3%B3wna o uprawie i polecił bym LST

5 Ten plant co ma zółte liście podejrzewam 2 rzeczy albo przenawoziłeś albo coś jest nie tak z ziemiom, ma jakiś osad biało nie wiem czy to po dolomicie czy jest bogata w coś i się utlenia. Jak by dało rade ale zapewne nie da, sprawdź PH

Pozdrawiam i z fartem

P.s. dasz rade samemu wyhodować te planty tylko zagłęb się w lekturę
( http://www.wiki.haszysz.com/index.php/Strona_główna ) najlepiej człowiek uczy się na własnych błędach.

Ostatnia edycja:

alan

Member
Buchów
0
Dzięki za podpowiedzi mordeczko.

1 Lampe opuszczę do około 25cm nad roślinkę. Myśle że optymalnie według tej tabelki...

2 Mocniejszy wentylator to jedynie jakiś kanałowy za dużo hajsu. Moge dołożyć drugi podobnych parametrów. Zastanawiam sie w którym miejscu go zainstalować... Na dachu obok pierwszego czy na jakiejś ściania i której?

3 Mówiąc materiał masz na myśli np: kreamzyt czy jakąś szmate? Lepiej na***ać tam wody do pełna czy mniej wtedy szybciej wyparuje?

5 Raczej coś jest z ziemią w takim wypadku ponieważ dopiero jak pokazał sie zółty liść to podałem pierwsze nawozy.

GEMINI

Well-known member
Buchów
0
obojętnie co dasz, tylko pamiętaj że szmatę glany pokryją to przepieraj i zalewaj raz na tydzień wrzątkiem. Zaiast słoika może użyć taca i zalewaj tak do połowy a jak wyparuje to dolej.

Widzę że lampa ma rurę jak wychodzi na zewnątrz to na wylocie.
A jak nie to na dachu.

A jeśli chodzi o planta zajrzyj tutaj https://www.forum.haszysz.com/kompletny-poradnik-chor-b-t13761.html

alan

Member
Buchów
0
Update nr:1

Roślinki przesadzone do lepszej ziemi (przygotowanej według opisu w pierwszym poście).

W tym czasie doszły jeszcze dwa planty...

Dodałem też naczynie z woda i kreamzytem (do jednego włożyłem szmatę)

Update nr: 2

Liscie troche zułkną przy krawędziach, dolne usychają, i łodygi jakby czerwone...

Zaczeły też pojawiać mi sie jakieś plamy na liściach...

Jeden mały plancik, też jakiś żułtawy...

I kolejna roślina

Te liście chyba też jakoś niezaspecjlane...

Czerwone łodygi...

Który to dzień to niestety nie wiem ze względu na partyzantkę przy sadzeniu przesadzaniu itp...
Swiatło cały czas 18/6
Temperatura dzień 24-35
noc 22-24
Wilgotność 40%-70%

Nawożenie
Wszystkie dostają pełna pożywkę hesi jak na ten etap rozwoju wg. producenta.

Nie wiem czemu te rośliny tak marnie wyglądają...
Zastanawiam sie kiedy przełączyć na flo... Normalnie to te starsze już by sie nadawały ale ta mała to chyba ze dwa tygodnie potrzebuje??
Poczekać aż dziewczyny zapełnią siatkę w 40%?
Nie ma problemu w takiej rozbieżności wieku pomiędzy pannami?

Według mnie to brakuje im NPK (czerwone łodygi) ale nie wiem czemu skoro dostają pełna pożywkę... Ta z tymi plamami to ma chyba za niskie pH.

Ktoś coś doradzi?

---------- Aktualizacja posta 28-08-2012 16:41 ---------- Czas poprzedniego posta 26-08-2012 01:52 ----------

Widze brak zainteresowania moja fotorelką....

Problemy z plamami nadal postępują. Sprawdziłem ph i wszystko git. Nie wiem w czym może być problem... Narazie podlewam samą wodą coby próbą pomocy nie pogorszyć sytuacji.

Uschnięty listek.

Listek z plamami...

I to dzisiaj na tyle...
Fajnie by było jakby ktoś coś podpowiedział młodszemu rolnikowi.<shiza>

---------- Aktualizacja posta 30-08-2012 23:27 ---------- Czas poprzedniego posta 28-08-2012 16:41 ----------

W boxie trohe lepiej. Plamy z liści wydaja sie znikać wiec jest lepiej.
Do plantów dojda jeszcze:

5 x Amnesia Auto od Dinafen'a

I wrzucone do szklaneczki w celu napęcznienia :spalony:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół